Kde nelze nosit zbraň

Carloss

Příspěvek#271 » úte 30. čer 2015, 06:36

HonzaLBC píše:Když budu přepravovat zbraň z domova (A) do práce (B), abych jí v práci ukázal kolegovi a potom jí z práce (B) budu přepravovat domů (A), tak je to ukázková přeprava a ani u toho nemusí být místo A nebo B střelnice.

Ano, s tím naprosto souhlasím. A tak jsem to taky napsal.

HonzaLBC

Příspěvek#272 » úte 30. čer 2015, 11:57

Carloss: Tak jsem tak přemýšlel, že se naše debata zasekla na mrtvém bodě (nebudu řešit, kdo vyhrával, to by debata zase dlouho pokračovala :-D ), ale díval bych se na to z té lepší stránky, že třeba naše debata poskytne nápovědu, jak to zkusit řešit.

Příklad franta599, jemu to zakázali rovnou a vůbec to neřešili. Ale co kdyby přišel s tím, že:

1. zbraň je jeho osobní věc na obranu
2. ano, zaměstnaval může zakázat zbraně a jiné osobní věci na pracovišti a může nařídit odložení osobních věcí (zbraně) do skříňky, ale tím potom zodpovídá za jejich bezpečné uložení (v tom se zaměstanavatel hádat nebude, je to dost známá věc ze zákoníku práce)
3. franta599 bude souhlasit s odložením osobních věcí (zbraně) do skříňky, ale bude chtít "vhodné" bezpečné uložení.
4. Vzhledem k tomu, že bezpečné uložení znamená opravdu bezpečně uložit, aby nedocházelo ke krádežím, ne to řešit až následně potom náhradou škody, tak to bude chtít třeba nějaký vhodný trezůrek. Viz. ten příklad od nás s mobily (Příklad z praxe u nás: Na začátku zákaz osobních věcí včetně soukromých mobilů na pracovišti, povinnost uložit si to v šatně ve skříňce. Následovalo několik krádeží, podnik (pojištovna) všechno zaplatili, ale začalo se řešit, že bezpečné uložení znamená opravdu bezpečně uložit, aby nedocházelo ke krádežím, ne to řešit až následně potom náhradou škody. Takže možné řešení: 1. pořídit kvalitnější odolnější skříňky (že by třeba ty osobní trezory?) nebo 2. dovolit zaměstnancům, aby si mobily a cenné osobní věci nechali u sebe na pracovišti.)
5. teď se to začne větvit:
a) pořídí mu osobní trezůrek - to se jim na jejich náklady asi nebude chtít, ale ta možnost otevře další variantu -
b) domluva, že mu umožní se o to postarat vlastními prostředky, třeba že si donese vlastní malý trezůrek (Tvůj návrh řešení)
c) usoudí, že nejbezpečnější bude, když nebude zbraň odkládat a nechá si jí u sebe, aby jí měl pod neustálou kontrolou (takhle to dopadlo u mě)
d) budou řešit nějaké delegování odpovědnosti (naše dlouhá debata), ale záleží na jejich znalostech zbraňové legislavity, třeba u nás v práci je to ani nenapadlo
e) ano, může to dopadnou tak, že prostě budou trvat na zákazu, bez ohledu na tohle, ale to by měli aspoň začít mít pochybnosti, jestli to je úplně čisté

Takže zkusit to řešit takhle, by třeba bylo nějaké zlepšení situace (proti tomu zákazu hned na začátku určitě), takže mám pocit, že naše debata nebyla tak úplně neproduktivní, souhlas?

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#273 » úte 30. čer 2015, 12:08

Omlouvám se, že odpovídám, nejsa tázán, ale:
zaměstnaval může zakázat zbraně a jiné osobní věci na pracovišti a může nařídit odložení osobních věcí (zbraně) do skříňky

To je sémantický nesmysl - pokud zaměstnavatel zakáže na pracovišti zbraně jako takové, pak nemusí řešit úschovu, páč ta by byla taky na pracovišti. Mohl by tedy zakázat "pouze" jejich nošení na pracovišti, ale proč by na sebe uvaloval případné i hmotné břemeno? Pokud bude vůbec problematiku zbraní řešit, zřejmě prostě zakáže vnášet je do svých premises a tečka.
Chápu ovšem, že se na to díváte teoreticky. Pak by se mi líbila varianta vlastního trezůrku, ten by ovšem ještě musel být nějak pevně spojen se stavební konstrukcí - jinak to asi nemá smysl. A v tom už by mohl být problém - umíte si představit, že vám zaměstnavatel umožní přidělat si trezůrek v kanclu/v dílně na zeď?

HonzaLBC

Příspěvek#274 » úte 30. čer 2015, 12:24

Takový nesmysl to není, zaměstnaval je lehce omezen v zakazování zákoníkem práce, narozdíl třeba od hostitele a hosta, to už jsme tu řešili.

Technické řešení trezůrku už by byla otázka domluvy, tak nereálné to není.

HonzaLBC

Příspěvek#275 » úte 30. čer 2015, 12:29

Pro porovnání třeba s tím mobilem, nemůže zaměstnanci říct, že nechce aby měl mobil na pracovišti, tak ať ho nechá doma a ani ho sebou nebere, musí to podle zákoníku práce řešit tak, že když nechce, aby lidi "nosili" mobil na pracovišti, tak musí zajistit bezpečné uložení.

Oproti tomu hostitel může říct hostovi rovnou, nech mobil doma, nebude kam odložit.

Carloss

Příspěvek#276 » úte 30. čer 2015, 15:25

Já jen, že neexistuje jediný zákon - Zákoník práce, ale existuje celý soubor zákonů, kterému se říká právní řád, a jeho součástí je i náš Zákon o zbraních a střelivu. Ten jednoznačně určuje, že za zbraň odpovídá držitel. Pak existují okolnosti, kdy tuto odpovědnost delegovat lze, a to na držžlitele zbrojjní licence, třeba za účelem opravy, prodeje a pod. Jinak tuto odpovědnost delegovat nelze a to ani na základě jiného zákona, Zákoníku práce. Totovo.

Pokud zaměstnavatel umožní (nikoli zajistí), aby držitel zbraně tuto zbraň řádně uložil, tak tím mám na mysli, že mu vyčlení odpovídající prostor a současně umožní řádné zabezpečení, např. přikotvení trezůrku. Já to takhle v práci měl. Pak jsem musel prostor vyklidit, protože byl potřeba pro jiné účely a v prostorách firmy se vyskytuji velmi omezeně. Tak nosím zbraň u sebe, nikdo to neřeší, což neznamená, že by to někdo řešit mohl začít. Pak bych se opět snažil o domluvu a návratu k předchozímu stavu, tedy vlastní schránku řádně zabezpečenou pevnou montáží.

scink

Příspěvek#277 » úte 30. čer 2015, 18:10

HonzaLBC píše:Takový nesmysl to není, zaměstnaval je lehce omezen v zakazování zákoníkem práce, narozdíl třeba od hostitele a hosta, to už jsme tu řešili.

Technické řešení trezůrku už by byla otázka domluvy, tak nereálné to není.

Zaměstnavatel má dle zákoníku práce mimo jiné možnost vydávat vnitřní předpisy, např. pracovní řád. Pokud v něm takovýto zákaz zakotví mám dvě možnosti. Podřídite se nebo si najít jinou práci.

Konečný verdikt by v případě sporu vydával soud...

franta599

Příspěvek#278 » úte 30. čer 2015, 18:29

zamestnavatel jakožto vetsinou nejspíše i majitel budovy má právo mluvit do toho co mu tam kdo bude nosit takže ve vetsine pripadu ani neni co resit pokud zamestnavatel rekne ne neni zadna možnost ja jsem ani nedebatoval rekl ne tak jsem to neresil

iloveguns

Příspěvek#279 » úte 30. čer 2015, 20:49

Pokud se budu muset například z odpolední směny domů po 22. hodině vracet pěšky a cesta povede přes cikánské gheto, kde je v noci tma a za každým rohem nepřízpusobivý občan s břitvou, tak mi může být zákaz zaměstnavatele naprosto ukradený....

Carloss

Příspěvek#280 » úte 30. čer 2015, 20:55

Co děláš ve svém volném čase je zaměstnavateli opravdu úplně fuk... ;-)

iloveguns

Příspěvek#281 » úte 30. čer 2015, 21:01

Mně je zase fuk, co si zaměstnavetel myslí o tom, co denně musím na cestu do práce a z práce nosit na ochranu svého života. Jde o můj život, po jeho názoru je mi prd.

scink

Příspěvek#282 » úte 30. čer 2015, 21:06

iloveguns píše:..., tak mi může být zákaz zaměstnavatele naprosto ukradený....

To může, ale pokud zaměstnavatel zjistí, že jste zákaz porušil, máte problém, který může vést až k okamžitému rozvázání pracovního poměru...

Vždy budou proti sobě stát dvě práva, právo zaměstnavatele a moje právo vlastnit, držet a nosit...

iloveguns

Příspěvek#283 » úte 30. čer 2015, 21:07

V tom případě by to byl zaměstnavatel - blbec a takový si ani nezaslouží, abych u něj pracoval. To je jednoduchá věc. Dokáži si představit, že by na to mohl přijít až teprve poté, co bych zbraň na cestě z práce musel v sebeobraně použít. Policie by vyhodnotila oprávněné použití zbraně v sebeobraně a z médií by se zaměstnavatel o události dozvěděl. Vyhodnotil by to tak, že když jsem zbraň měl u sebe na cestě z práce, musel jsem ji mít i v jeho objektu během směny.
Naposledy upravil(a) iloveguns dne úte 30. čer 2015, 21:15, celkem upraveno 1 x.

coffee
Vedení LOS

Příspěvek#284 » úte 30. čer 2015, 21:13

Skutečně jste přesvědčeni, že střelná zbraň je obvyklá věc, kterou nosí 99 % pracovníků do zaměstnání? Zaměstnavatel totiž odpovídá za běžné věci- kabát, deštník, ale zbraň to této kategorie nepatří. Rychlé soudy o blbcích pouze ukazují na úroveň a neznalost řečníka. Každá svoboda někde končí, zpravidla u svobody někoho dalšího.

Boudy

Příspěvek#285 » úte 30. čer 2015, 21:14

iloveguns - to je jasny, tebe si zadny zamestnavatel nezaslouzi ;-) I penez by ti mohl dat vice ... A celou firmu na tebe prepsat, vzdyt ty bys pak kdekomu dovolil nosit zbran i tem, ktery jsou chabrus na nervy a jdou si pro vypoved :-)

Zpět na