Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1531 » stř 9. zář 2015, 06:11

Mates: kde ty bereš to "co když"? Komisař hlásí simulované závady, vytváří jakési modelové situace skoro ala LOS... - to jsou nějaké reálné poznatky z průběhu konkrétních zkoušek? Já jsem neslyšel o tom, že by to takhle někde probíhalo (což neznamená, že neprobíhá).
Přerušení střelby jsem v přípravě měl (bez těch neterčů :-) ) - pokyn byl prst ze spouště, ruku k hrudníku, mířit do bezpečného prostoru, čekat na další pokyn. U zkoušek to už ale nebylo.
edit: kam jinam, než do bezpečného prostoru, bys chtěl mířit?

Marcurba

Příspěvek#1532 » stř 9. zář 2015, 07:41

Graver, to je právě ono. Pokud ti do bezpečného prostoru vleze člověk, někdo zahlásí přerušit střelbu, tvůj směr bezpečného prostoru již není bezpečný, protože míříš na člověka před sebou. Otázkou je, kam to teda namířit, aby to bylo bezpečnější, než ti mířit mezi oči.

Osobně bych to v tomto případě pod úhlem 45 poslal dolů, popř. raději vybil zbraň - zde bez rány jistoty...

Blacky

Příspěvek#1533 » stř 9. zář 2015, 07:50

Mno me komisar pri zkousce rekl, ze mi zleva do prostoru cile vstupuje houbar. "Co uděláte?" Ptal se. Takže sem prostě říkal a dělal.

Přeruším střelbu, prst ze spouste, zasobnik ven stahnout zaver, kontrola, mirit bezpecne do zeme par metru prede mne a volat na tu osobu.

Rekl "ok osoba je pryc co dál" Tak sem dokoncil fiktivni strelbu, tj. dal zasobnik vypusitl zaver a palil.

E-Ryc

Příspěvek#1534 » stř 9. zář 2015, 08:17

Tak teoreticky je to hezke (a mozna to komisar chce slyset) ale v praxi proboha, kdyz hlaven miri na cloveka, tak prece nebudu cvicit se zasobnikem a jeste hur se zaverem...

Serz

Příspěvek#1535 » stř 9. zář 2015, 08:27

Na cloveka nemirime nikdy, i kdyby se za kazdou cenu pokousel dostat pred hlaven. Jiny bezpecny smer, nez dopadovou plochu, v tu chvili nemas. A bezpecna manipulace neni pojem zijici svym vlastnim zivotem. Je to na vas, jak z obycejne manipulace udelate bezpecnou. Sablony chovani (zachazeni se zbrani) tady asi necekejte. Jedine co muzete udelat, je rozhodnout se (nejak) a obhajit to, ze v danou chvili a za dane situace to bylo nejbezpecnejsi co slo udelat.

E-Ryc

Příspěvek#1536 » stř 9. zář 2015, 08:35

Me neslo o to kam mirim (jakkoliv ja bych to v takove situaci asi "zapichl" dva metry pred sebe teren neteren), ale o manipulaci, ktera potencialne muze skoncit vystrelem (uklouzne mi ruka, udernikova pojistka neni/nefunguje..., proste blba shoda okolnosti), zatimco nekde prede mnou poskakuje tajtrlik s kosikem a vypnutym naslouchadlem...

marinakus

Příspěvek#1537 » stř 9. zář 2015, 08:37

Takže jak to znám já - bezpečný prostor nikdy není na otevřené střelnici 1 metr a na uzavřené tam asi člověk nemá odkud vlézt. Takže mířím dál do bezpečného prostoru někam mimo osobu v prostoru terčů. Nesklápím zbraň ani ji nezvedám. Pouze ji zajistím a vyzvu osobu aby opustila ohrožený prostor. V momentě kdy mi zmizí ze zorného pole (z cílového prostoru) uvedu zbraň do bezpečného stavu, zkontroluji jestli se mi osoba nevrátí zpět a informuji o situaci správce střelnice. Až pak mohu dokončit střelbu.
Myslím,že tady se nedá najít žádné porušení bezpečnosti.

mikky

Příspěvek#1538 » stř 9. zář 2015, 08:49

Tohle už je hodně hardcore představa :) Kdyby byla v ohroženém prostoru osoba, tak rozhodně se zbraní nemanipulovat (třeba rána jistoty by nemusela dopadnout zrovna nejlíp :D ) a mířit když už tak radši do země než do stropu. Na stropě často bývá konstrukce terčových pojezdů a třeba na venkovních střelnicích nebývá ani ten strop. Zato podlaha / země tam bývá téměř vždycky. Zajištěním zbraně (pokud ta zbraň pojistku má) se nic nezkazí a zajištěnou zbraň je možné odložit (a lidé je v tomto stavu běžně i nosí, typicky 1911) - některým komisařům by se to ale líbit nemuselo => zeptat se. Teprve jakmile mi osoba zmizí ze zorného úhlu zbraň bezpečně vybít, uvést nejlíp do stavu "střelecká pohotovost" (v realitě je také možné zbraň nenabitou uložit do pouzdra) a běžet informovat správce střelnice, že mu tam pobíhá nějakej sebevrah. Cestou pak informovat i ostatní střelce, ať přeruší střelbu a proč.

marinakus

Příspěvek#1539 » stř 9. zář 2015, 08:55

mikky : Pokud, alespoň ve středočeském kraji, sklopíš zbraň do země, nejspíš jsi skončil zkoušku s výsledkem "neprospěl". Jinak se asi naprosto shodneme.
Naposledy upravil(a) marinakus dne stř 9. zář 2015, 09:01, celkem upraveno 1 x.

frantisek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1540 » stř 9. zář 2015, 09:01

Jezisi, to jsou sileny teorie:

verze a: ridici strelby Vam oznami ze bezpecny prostor prestal byt bezpecny, protoze houbar. Pak Vam musi urcit aktualne bezpecny prostor.

verze b: ridici strelby Vam v ramci zkousky nastini situaci, kdy se musite rozhodnout (jste tu sam a u tercu najednou vidite osobu). Pak si bezpecny prostor stanovujete sami, podle selskyho rozumu a logiky - kam muze jit rana bez ohrozeni okoli.

Nic mezi tim neni. Tema je o tom, co se muze stat pri zkousce. Zkousejici si timhle overuje Vasi schhopnost reagovat na povel, eventualene znalost pojmu "bezpecny prostor". Testuje, zda rozumite povelu prerusit strelbu (a co si pod tim povelem predstavuje Vam napred musi vysvetlit).

Prosim, pokud tohle tema ctou uchazeci, nemotejte jim hlavu teoriemi co-by-kdyby......
Komisar veli: uchazec reaguje.

marinakus

Příspěvek#1541 » stř 9. zář 2015, 09:05

Komisař může a nemusí velet. Jak sám říkáš, může navodit situace, ke kterým skutečně dochází a chce vidět reálné a bezpečné řešení situace. Potencionální vlastník ZP bude jednou na střelnici sám a bude muset řešit situace samostatně, bez velení.

E-Ryc

Příspěvek#1542 » stř 9. zář 2015, 09:12

frantisek> prave proto jsem to psal, to co popsal Blacky mi v dane situaci vubec jako bezpecna manipulace neprijde. Priklad s houbarem je proste blby, kdyby to bylo "padl stojan s tercem", tak nereknu ani popel.

mikky

Příspěvek#1543 » stř 9. zář 2015, 09:13

S tím mířením "do země" sem myslel míření do země za palebnou čáru, ne do země komisaři na nohu :) Pokud je to nějak moc špatně, prosím vysvětlit proč.

Nicméně souhlasím s Františkem, že hlavní je mířit "někam jinam", nejlíp tam, kam mi někdo pověřený ukáže nebo kam to podle selskýho rouzmu vypadá bezpečně.

DavidS

Příspěvek#1544 » stř 9. zář 2015, 09:24

Chce to trochu selskyho rozumu - rozhodne nemuzete zacit vybijet zbran, to zvysuje riziko nechtenyho vystrelu a u nasi zkousky presne za tohle jeden letel. Mel narizeno prerusit strelbu a zacal vybijet. Samozrejme budete mirit dal do 'ohrozeneho prostoru strelnice' - to nutne neznamena na toho houbare, kdo byl nekdy na strelnici tak vi, ze ten prostor je pomerne velkej :) V tom uplne nejhorsim pripade totiz zastrelite nekoho kdo si za to muze sam. Eventualne za to muze strelnice, protoze nedodrzela podminky bezpecnosti. Pokud namirite do stropu a zastrelite odrazem nekoho ne vedlejsim palpostu nebo klempire na strese, tak uz to bude horsi :) Me komisar tuto situaci 'modeloval' se psem. Pal rekl ze pes uz je pryc a zeptal se jestli budu pokracovat ve strelbe. Podle toho jak se zeptal a kratkym zamysleni jsem mu rekl, re radsi ne a pujdu za spravcem strelnice. Dodnes nevim, jestli by me vyhodil, kdybych rekl ze ano. Taky se ptal co to znamena, kdyz je tam pes a na to jsem odpovedel, ze asi maji deravy plot. Tak jsme se zasmali ale znamena to, ze tam muze byt take psovod ;)

marinakus

Příspěvek#1545 » stř 9. zář 2015, 09:26

mikky : Jak jsem psal, na vnitřní střelnici k podobným situacím nedochází. Na venkovní střelnici může být pod povrchem hlíny cokoliv, co ti buď vrátí střepiny ze střely zpět ke střelci stejně jako pobouchaný popper nebo naopak nekontrolovatelně odrazí střelu směr terče nebo mimo střelnici jako když zbraň zvedneš. Někdo je na to hodně háklivý.

Zpět na