Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- marinakus
Příspěvek#1652 » čtv 17. zář 2015, 13:49
Sorry, to nebyla otázka, jen úvaha. A opakoval jsi to, co jsem uvedl na předminulé stránce.
"Při slabém výstřelu může cz50 klidně přebít a střela je přesto v hlavni, takže v tomto případě kontrola průchodnosti hlavně vždy (ikdyž vysypete celý náboj) a nic tím podle mě nikdo u zkoušky nezkazí ani u zbraně s uzamčeným závěrem."
"Při slabém výstřelu může cz50 klidně přebít a střela je přesto v hlavni, takže v tomto případě kontrola průchodnosti hlavně vždy (ikdyž vysypete celý náboj) a nic tím podle mě nikdo u zkoušky nezkazí ani u zbraně s uzamčeným závěrem."
Naposledy upravil(a) marinakus dne čtv 17. zář 2015, 13:52, celkem upraveno 1 x.
- DavidS
- cipis
Příspěvek#1655 » čtv 17. zář 2015, 14:10
Osobně jsem člověku na střelnici vytloukal střelu z G17. Druhá tam nešla jen díky tomu, že nedojel závěr úplně - nový náboj se zastavil střelou o tu zaseklou střelu v hlavni, bylo to nedovřené minimálně, dalo se to ale poznat. Resp. to poznal, až když zmáčkl spoušť a ono nic, tak se koukal a on nedovřený závěr. Tovární náboje SB.
Takže ano, i uzamčený závěr přetáhne. V tomhle případě stačilo, kdyby tam zůstalo o trochu víc energie a střela se posunula o 1mm dál a bylo by asi po zbrani.
Takže ano, i uzamčený závěr přetáhne. V tomhle případě stačilo, kdyby tam zůstalo o trochu víc energie a střela se posunula o 1mm dál a bylo by asi po zbrani.
marinakus píše:Nevím, jestli by uzamčený závěr dostal dostatečný impuls k odemčení (zákon akce a reakce) kdyby se střela jen pohnula v hlavni kupředu a zůstala v ní. Kamarád, který je dlouholetý střelec, mi tvrdil, že se mu stalo, že CZ75 mu přebila a střela zůstala v hlavni. U zbraně, která má přefukovací kanál by to být problém neměl (např. Sa58).
- DavidS
Příspěvek#1656 » čtv 17. zář 2015, 14:27
To je docela zajímavý, to ale muselo zažehnout i slož akorát že byla slabá, ne? Nebo to obtáhla zápalka? Já byl docela překvapenej, že pán, který mě učil na zkoušku měl zvlášť poznačené náboje, které nedokázaly obtáhnout závěr na CZ75 a s nimi jsme tu závadu simulovali. Teď teprv mě napadlo, jak si mohl být jistý, že to tam neuvízne, když věděl, že to jsou zmetky... Nebo že by mu to bylo prostě jedno?
- Rough boy
Příspěvek#1660 » pát 18. zář 2015, 13:44
marinakus píše:To by mě fakt zajímalo, jak je uzamčený závěr závislý na opuštění hlavně střelou. Samozřejmě za předpokladu, že bude funkční i prachová náplň, alespoň částečně.
Střela táhne hlaveň dopředu po celou dobu, než ji opustí. V době, kdy jí táhne, je zamčená hlaveň v závěru. Proto pokud uvízne u uzamčeného závěru střela v hlavni a rozpínající se plyny nemají kam utéct, většinou se roztrhne hilzna u dna a letící plyny vyrazí z šachty ven zásobník, případně praskne rám (např. kaboom u Glocka). Ale neodemkne.
- marinakus
Příspěvek#1662 » pát 18. zář 2015, 14:11
Scorpion : Rough boy má teorii dobrou, logicky bych tomu rozuměl. Ne to táhnutí hlavně ale že tlaky budou vyrovnané na obě strany dokud nedojde právě k destrukci nábojnice. Jen pár lidí tvrdí, že už v praxi viděli opak. Já zatím ne, tak nechci nic tvrdit za sebe.
- Linux
- Serz
Příspěvek#1664 » pát 18. zář 2015, 15:20
Hlaven trenim asi skutecne tahne, ale fyzika 8. tridy, ze tlak pusobi stejne vsemi smery... Nafouknout se nabojnici neda tlustostenna hlaven (proto nakonec bylo mozne vyrabet tenkostenne nabojnice) a jediny dalsi smer je na dno, potazmo zaver. Z logiky akce a reakce 8g strela rychleji prestane odporovat a pohne se, ovsem ve chvili, kdy se zabrzdi/zasekne, tlak pusobi na zaver. Ten chte nechte uhne, spolu s hlavni a strelou v ni. Behem tohoto pohybu se snizi zadni cast hlavne, odpoji se "hmota" a zaver o to rychleji pojede vzad. Pak plyny uniknou mezerou mezi stenami komory a nabojnici, nastoli se rovnovaha pusobicich sil (vratna pruzina), pokles tlaku v hlavni/komore se blizi atmosferickemu, vratna pruzina prebira slovo a vraci zaver do predni polohy. Jak moc pujde zaver dozadu a jestli zvladne vyhodit, nebo nabrat novy naboj je otazkou konkretnich podminek, to v teorii asi nema smysl resit
- Carloss
Příspěvek#1665 » pát 18. zář 2015, 15:36
Pohyb závěru vzad je bržděn dvěma faktory: 1. třením střely v hlavni a 2. vratnou pružinou. To ale neznamená, že by se hlaveň i se závěrem nepohybovala, protože tlaky jsou skutečně obrovské. Uzamčení nespočívá v tom, že by se systém nepohyboval, ale v tom, že je závěr spojen s hlavní. K rozpojení dojde v okamžiku poklesu hlavně, to ovšem až po krátkém zákluzu. délka zákluzu a síla vratné pružiny udává pak dobu uzamčení. Při předčasném odemčení (dokud je střela ještě v hlavni), dojde k předčasnému odfouknutí plynů komorou. Je pak otázkou, kolik plynu a kudy přesně unikne. Při uvíznutí střely v hlavni jde zase o to, proč k tomu došlo. Pokud z důvodu slabé, nebo žádné výmetné náplni, pak zřejmě riziko nehrozí, protože ty síly jsou slabé ve všech směrech. Pokud by k tomu ovšem došlo v důsledku samotného zablokování hlavně, pak jde o to jak moc, ve kerém místě a dalších věcech. Každopádně bych počítal nejméně s rychlejším zákluzem.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí