Zbrojní průkaz,nošení zbraně

zaba

Příspěvek#1 » ned 20. čer 2010, 07:19

Zdravím všechny,ve čtvrtek jsme s přítelkyní oba úspěšně složili zkoušky odborné způsobilosti ZP skupiny A,B,E.Po zkouškách v diskusi s PČR mi mimo jiné bylo příslušníkem sděleno:NP si můžu podat až po vydání(ale hlavně po převzetí ZP).Oprávnění nosit zbraň kat B mi do ZP zapíšou až po nákupu zbraně.Zákon 119/2002 v §12 ods.7-Na žádost žadatele se povolení podle odst.5 a 6 vydá jedním rozhodnutím.Tato povolení lze rovněž vydat s rozhodnutím o vydání zbrojního průkazu nebo zbrojní licence.Kde je tedy pravda?Policajt mi rovnou řekl,že takhle to nejde-NP až po vydání ZP,opravněn nosit B až po koupi zbraně.Ještě další věc mě napadá,přece si zbraň kat B můžu pujčit...nikde jsem se nedočetl,že by to nebylo možné.Pak teoreticky mám zbraň bez NP,ale nemůžu nosit,protože nemám zapsáno v ZP.Jak to vidíte vy,zkušenější?

bacil.357

Příspěvek#2 » ned 20. čer 2010, 08:03

no vidíš,jak sis odpověděl. s nákupkou je to jak kde. když ti na inpektorátu řekli, že to dělají, jak to dělají, tak tomu věř.

jomekabi

Příspěvek#3 » ned 20. čer 2010, 20:21

To sice ano, ale zapujceni zbrane musi byt nahlaseno majitelem a policie Ti k tomu vyda papir. Takze nijak moc casu neusetris. A vubec, k cemu ten spech? Zatim, co cekas na ZP, si vyhlidni zbran. Jakmile dostanes ZP, zazadej si o nakupku. Tu nekde vydavavaji na pockani, u nas do pristiho uredniho dne, jinde o neco dele. Dostanes nakupku, koupis zbran a pobezis ji prihlasit. Technicak u nas vydavaji na pockani, jinde o neco dele. Ale i tak to suma sumarum nebude zadna vecnost. ;)

Albert

Příspěvek#4 » ned 20. čer 2010, 21:14

zaba:Asi jsou u vás blbci :? Kámoš udělal zkoušky, vybral si v krámě G17, prodavač mu zrovna vypsal formulář a odnesl na PČR. Za měsíc šel pro ZP kde už měl zapsáno povolení nosit, dostal zrovna lejstro s povolením koupit, takže během dne ještě stihnul zbraň koupit a zaregistrovat. Je to jak kde a jak na koho natrefíš :cry: Ale rači se s nima nehádej, mohli by ti dělat další problémy...

sekera

Příspěvek#5 » stř 23. čer 2010, 11:37

v Karviné při převzetí ZP jsem vypsal žádost o zakoupení zbraně a za 10 minut byla nákupka hotova.Zároveň mi paní vepsala do ZP nošení zbraně a bylo vymalováno! Žádné kupovaní zbraně se nekonalo. Holt , když dva dělají totéž, není to nikdy totéž :evil:

sided
moderátor

Příspěvek#6 » stř 23. čer 2010, 11:47

Albert: tím chceš říct že si odnesl z krámu zbran bez ZP, jenom s potvrzením o zkoušce? Nebo si toho Glocka v krámě zamluvil?

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#7 » stř 23. čer 2010, 14:18

tipuju že si zamluvil konkrétní zbraň a prodejce ji dal stranou jako rezervovanou. Po vydání ZP dostal i potvrzenou nákupku a mohl si jít zbraň vyzvednout

Leto II.

Příspěvek#8 » stř 23. čer 2010, 14:32

U slušných policistů to funguje tak, že po předložení žádosti o ZP a všech příloh ti sami doporučí podat si současně žádost o nákupní povlení (nám to říkala paní policistka už na zkouškách).

Pak sice nákupku mají za pár dní, ale kvůli prověřování jim ZP trvá většinou déle (tak 20-30 dní) a nákupní povolení stejně nemohou vydat dřív, když nemáš ZP.

Pak ti dají ZP rovnou s větou "oprávněn nosit zbraň kategorie B" a nákupní povolení. Vybereš si zbraň, zaregistruješ a průkaz zbraně je k tomu většinou na počkání.

Bohužel, zákon skutečně v §12 odst. 3 říká: "O povolení podle odstavce 1 žádá držitel zbrojního průkazu", takže to mohou vykládat tak, že musíš mít napřed vydaný zbrojní průkaz a pak teprve můžeš žádat o nákupní povolení. Ale je to trochu nefér.

Logické je, že si nemůžeš přijít pro nákupku, dokud nemáš zbroják. Ale i vzhledem k tomu, že člověk může mít bydliště úplně někde jinde, než skutečně bydlí, by bylo více uživatelsky příjemné (a pro policii nijak obtěžující), sjednotit metodiku na tom, že žádost o nákupku se může podávat současně s žádostí o ZP. Tím výrazně ubyde cest na policii a smysl to splní.

Albert

Příspěvek#9 » stř 23. čer 2010, 22:18

sided: samozřejmě že Glock byl v krámě zamluven a měsíc čekal v trezoru na ZP a Nák.povol...

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#10 » čtv 7. říj 2010, 14:58

nevim jistě jestli sem, ale napadla mě taková věc. Máte u sebe zbraň a přátelé Vás pozvou do hospody na pivo. Co se zbraní teď?
Z pohledu zákona nesmíte zbraň pod vlivem nosit. Ale podle zákona, pokud zbraň vybiju a uložim ji například do batohu, kde není plný zásobník ve zbrani splňuji podmínku držení ($2,a,2.zbraň nenabitou náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo nábojových komorách válce revolveru a uloženou v uzavřeném obalu za účelem jejího přemístění z místa na místo).
Jak by asi tak reagovala PČR, kdyby Vás chytla pod vlivem a náhodou zjistila že Vy jste měli nenabitou zbraň v batohu?

memphisto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#11 » čtv 7. říj 2010, 15:21

Samozřejmě by dělali ramena, ale to se nestane, protože by ti neměli jen tak šacovat batoh a pokud se sám nezmíníš, tak na to nemají jak přijít :)

bacil.357

Příspěvek#12 » čtv 7. říj 2010, 15:24

rabit:

když mě pozvou známí na pivo a "nosím", tak si dám nealko.
uvedení se do stavu "držení" je podle zákona ok, ale pak si každý koleduje, že o zbraň přijde...

myslíš, že zbraň v batohu někde v hospodě, je dobře uložená zbraň??
to je lepší si ji nechat vybitou za opaskem.ale i tak mi to k sobě moc nejde. zbraň vs alkohol.

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#13 » pát 8. říj 2010, 07:35

mě to k sobě taky nejde. šlo mi jen o to, zda je to dle zákona v pořádku, protože mi to přijde jako dost slušná díra

bacil.357

Příspěvek#14 » pát 8. říj 2010, 11:01

já tam žádnou díru nevidím. když si necháš zbraň za pasem, jen ji uvedeš do stavu "držení", tak je to dle zákona ok. a taky o mnoho lepší než ji dát do batohu, kde nad ní nemáš takovou kontrolu.

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#15 » pát 8. říj 2010, 11:23

bacil.357: za pasem není uložená v uzavřeném obalu.

Zpět na