Střelba s dioptrickými brýlemi
- nats
Příspěvek#1 » stř 17. úno 2016, 15:08
Dělám si zbrojní průkaz E a mám dioptrické brýle - na blízko cca 2,5 a na dálku 2. V přípravném kurzu jsem používal multifokály a vše se zdálo být OK. U zkoušky jsem byl na jiné střelnici, která byla mnohem méně osvětlená a nenastřílel jsem. Můj problém je v tom, že pokud si vezmu brýle na blízko, vidím jasně miřidla, ale rozmazaně terč. Pokud si zase vezmu brýle na dálku nebo multifokály, vidím dobře terč, ale při špatném osvětlení těžko dobře zamířím.
Prosím o radu.
Prosím o radu.
- kolombo
Příspěvek#2 » stř 17. úno 2016, 15:19
Na 10 metrů stačí terč tušit, lépe je vidět miřidla.
Já mám cca 2 na blízko a na pistoli to stačí. Na malorážku jsem si musel brát staré 1, jinak jsem prakticky neviděl mušku. Malorážkový terč na 25 metrů je něco máznutého v dálce, u pistole je veliký, tam mi to bylo fuk.
Teď čekám na vystavení ZP a pak budu experimentovat s různými brýlemi i bez. Brýle používám jen na čtení a drobné věci, chci pistoli střílet i bez nich, abych si je, při obraně, nemusel nasazovat.
Já mám cca 2 na blízko a na pistoli to stačí. Na malorážku jsem si musel brát staré 1, jinak jsem prakticky neviděl mušku. Malorážkový terč na 25 metrů je něco máznutého v dálce, u pistole je veliký, tam mi to bylo fuk.
Teď čekám na vystavení ZP a pak budu experimentovat s různými brýlemi i bez. Brýle používám jen na čtení a drobné věci, chci pistoli střílet i bez nich, abych si je, při obraně, nemusel nasazovat.
- Blacky
Příspěvek#3 » stř 17. úno 2016, 15:26
Přesně tak. Musíš dobře videt mířidla. Terč víš jak vypada, takže i když máš máznutý kruhy, tak dokážeš prostorovou orientací určit kam střílet. Ověření zásahu je pak jiná písnička.
Tak jako jinde, pro určitou činnost je nezbytná nějaká zdravotní způsobilost. Pokud už tě ty oči limitují hodně, nebudeš moct zbraň mít.
Tak jako jinde, pro určitou činnost je nezbytná nějaká zdravotní způsobilost. Pokud už tě ty oči limitují hodně, nebudeš moct zbraň mít.
- peggy
Příspěvek#4 » stř 17. úno 2016, 15:28
Lidské oko ostří pouze na jednu vzdálenost. Obvykle se doporučuje ostřit na mušku, takže hledí a terč jsou vždy trochu máznuté. Na to by měly být zvolené brýle.
Nepřeceňujte to, mám už léta kolem -11 dioptrií a střílím celou dobu relativně bez problémů. Říkávám, že člověk nemusí terč vidět, stačí ho trefit. I na bedně občas bývám. V poslední době jsem se dopracoval až do 400 m s mechanickými miřidly.
Nepřeceňujte to, mám už léta kolem -11 dioptrií a střílím celou dobu relativně bez problémů. Říkávám, že člověk nemusí terč vidět, stačí ho trefit. I na bedně občas bývám. V poslední době jsem se dopracoval až do 400 m s mechanickými miřidly.
- Tyrfing
Příspěvek#5 » stř 17. úno 2016, 15:32
Tak tak. S zeleznymi miridly clovek i opticky naprosto zdravy clovek vzdy vidi ostre miridla a rozmaznute terc. Kdo foti, vi jak je to s rozmaznutim pozadi pri zaberech, kde je rovina ostreni blizko... Proto se take dela kolimator, aby clovek mohl videt ostre terc
- ladaj
Příspěvek#6 » stř 17. úno 2016, 15:35
Pro mířenou střelbu platí zásada vidět ostře mušku, tomu přizpůsob brýle. Jestli fotíš, tak ti bude povědomý pojem "hloubka ostrosti". I zdravé oko v šeru "otevírá clonu" a terč je velmi neostrý. Jedná se ale v případě zkoušky o kruh, na ten umí mozek velmi přesně centrovat.
Osobně si myslím, že neúspěch byl daný strháváním (o tom jsou tu jiné diskuze), protože půlmetrové kolo z deseti metrů lze spolehlivě trefovat prakem.
edit: před napsáním už mě povětšinou předběhli. Ještě bych dodal, že blbý je astigmatismus (čočka se v určitém směru chová jako válcová). Normálně brýle nenosím, jen na přesnou střelbu (třeba z pušky), protože díky zmíněné vadě vidím drobné cíle v horizontální rovině dvojmo.
Osobně si myslím, že neúspěch byl daný strháváním (o tom jsou tu jiné diskuze), protože půlmetrové kolo z deseti metrů lze spolehlivě trefovat prakem.
edit: před napsáním už mě povětšinou předběhli. Ještě bych dodal, že blbý je astigmatismus (čočka se v určitém směru chová jako válcová). Normálně brýle nenosím, jen na přesnou střelbu (třeba z pušky), protože díky zmíněné vadě vidím drobné cíle v horizontální rovině dvojmo.
- MM
Příspěvek#7 » stř 17. úno 2016, 16:43
Pridam sa, pretoze tiez pozorujem uz aj na sebe ze ako clovek starne, tak zisti ze by potreboval tu pusku dlhsiu . Na dialku nosim okuliare uz ~35 rokov, kratka zbran je uplne v pohode, muska na dlhej dtto, ale posledny rok zistujem ze by som potreboval na puske cielnik (hledi) o trochu dalej od oci. Udajne s tymto pomahaju mieridla typu 'diopter' - rozmyslam ze by som nejake historicke sklopne nahodil na pakovku. Mate s tym niekto skusenosti ?
- Serz
- peggy
Příspěvek#9 » stř 17. úno 2016, 17:39
JJ, je to tak. Bez brýlí jsem samozřejmě mrtvý Homolka
Netvrdil jsem, že střílím bez brýlí, ale že je třeba brýle vybrat tak, aby byla ostrá muška ...
Horší je, že kompenzace není dokonalá a nese to s sebou i jiné problémy. Ale jde to, střílím s tím přes 20 let
Netvrdil jsem, že střílím bez brýlí, ale že je třeba brýle vybrat tak, aby byla ostrá muška ...
peggy píše: ... Na to by měly být zvolené brýle...
Horší je, že kompenzace není dokonalá a nese to s sebou i jiné problémy. Ale jde to, střílím s tím přes 20 let
- vykys
Příspěvek#10 » stř 17. úno 2016, 18:44
Můžu tě poprosit, kamarád má asi stejný problém jako kolega nahoře a přesto, že normálně brýle nenosí, tak u ZOZ nenastřílel. Teď řešíme proč. Je pravák, vodící oko má nejspíš levé. Co sem tady četl, většina střelců s tím u KZ nemá problém. A on taky neměl, až do zkoušky. Před i při kurzu, trefoval. Navedeš mě, kde se tady to strhávání řešilo a co to přesně je. Nemůžu to nikde najít. Nastudoval bych to. Díky
Můžu tě poprosit, kamarád má asi stejný problém jako kolega nahoře a přesto, že normálně brýle nenosí, tak u ZOZ nenastřílel. Teď řešíme proč. Je pravák, vodící oko má nejspíš levé. Co sem tady četl, většina střelců s tím u KZ nemá problém. A on taky neměl, až do zkoušky. Před i při kurzu, trefoval. Navedeš mě, kde se tady to strhávání řešilo a co to přesně je. Nemůžu to nikde najít. Nastudoval bych to. Díky
- kolombo
- peggy
Příspěvek#14 » sob 20. úno 2016, 13:25
Ochranné brýle přes dioptrické jsem používal jen na airsoft a v práci Je to docela opruz. Běžně mi stačí dioptrické, a to podotýkám, že mi neudělají jiná skla, než zcela obyčejná. No problem.
Jo a to se velká část mých aktivit týká historických perkusních i křesadlových systémů, kdy to občas foukne.
Jo a to se velká část mých aktivit týká historických perkusních i křesadlových systémů, kdy to občas foukne.
- audis
Příspěvek#15 » sob 20. úno 2016, 14:43
školitel na ZP říkal: "Vidte ostře hledí a mušku, terč můžete mít rozmazaný. Takto střílejte. I zdravé oči to mají rozmazané - Je nemožné, aby lidské oko vidělo věc na půl metru a zároven na 10 nebo 25 metrů zaroveň obě ostře." Takže v očích to není. Já mám taky rozmazaný terč. A tak se střílí, mj. jak píšou výše. Hotovo dvacet, problém je domnělý a neexistuje.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí