Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

Čop

Příspěvek#3001 » úte 23. úno 2016, 15:43

Takže to mám za sebou. Test 79, manipulace za pět minut, vše do černého.

Střelnice Byšice, komisař Bc. Kosina - vstřícný, v pohodě, vše podle pravidel. Přihlášeno 17 + 3 opravky. 2 omluveni, 1 nepřišel. Testy standardní průběh, 2 neudělali těsně a třetí - světový rekordman (pokud jsem správně slyšel) dosáhl fantastických 21 bodů!!! Instruktor nám jasně, přehledně a srozumitelně objasnil, co bude chtít. Vznesli jsme tři dotazy - já se ptal na odložení zbraně při přerušení střelby (poslouchejte příkazy a řiďte se podle nich) a na RJ při slabém výstřelu (s úsměvem pouze odkaz na to, že je potřeba zacházet se zbraní bezpečně, což mi bohatě stačilo). Na manipulaci šli nejdřív dva s céčkem - manipulovali se všemi typy. Neudělal ani jeden. Další už jen s krátkou. Když vylezl celkem čtvrtý uchazeč a ani jeden nebyl úspěšný, začali jsme být poněkud nesví. Potom jsme se od neúspěšného dozvěděli zásadní informaci, kterou nám následně naznačil i komisař. Následně už prošli všichni, včetně repetentů. Já jsem přišel na řadu někde v polovině pelotonu. Nástup, rozklepané nohy, lehce zpocené ruce. To jsem rázně zahnal několika hlubokými nádechy a otřením rukou do mikiny. Povzbudivé úsměvy dohlížejících policistek byly taky příjemné a uklidnily mě. Podle upozornění jsem vzorně počkal na příkaz "zkontrolujte zbraň". Zásobník ven, stažení závěru, spuštění kohoutu přes palec. "Odložte zbraň". Odložení zbraně. "V pořádku, rozeberte zbraň k vyčištění". Opět kontrola vybití, kohout dolů, rozebrání bez problému. Pozor - kontrola průchodnosti hlavně!!! To už jsem věděl, že jsem v klidu a složení bylo ve vteřině. Dvakrát zatáhnout za závěr (kontrola funkčnosti), RJ. Odložení zbraně. Vše jsem přiměřeně komentoval. Povel "nabijte dva cvičné náboje do zásobníku". Nabito. Položit zásobník na stůl a čekat na další povel. "Nabijte zásobník do zbraně, připravit ke střelbě". Zásobník do zbraně, natáhnout - já jsem doprovodil závěr dopředu a ten samozřejmě nedorazil (odřené a otřepené plastové náboje). "Na terč dvě rány palte". Cvak - nic. Zvednu ruku, hlásím závadu a čekání 30s. Zásobník, stáhnout závěr, kontrola zbraně, RJ. Komisař se zeptal jestli vím, proč to nevystřelilo. V té chvíli jsem si uvědomil, že jsem po vyhození zásobníku vlastně viděl hlaveň cca 3mm vepředu koukat ze závěru - nedoražený závěr. Tak jsem odpověděl - O.K. Otázka proč nedorazil. Protože jsem blb a nepustil jsem ho při natažení dost prudce. Správně. "Zásobník do zbraně, na terč jednu ránu pálit". Zastrčit zásobník, natáhnout tentokrát správně, zamířit (prst pořád mimo spoušť). "Teď vám tam vlezl chlap". Uvedu zbraň do bezpečného stavu - zajistím a hlásím osobu v cílovém prostoru. "O.K. Už odešel, pokračujte v palbě". Odjistit, cvak. A tady se uplatnila ta zkušenost od vyhozených uchazečů. ANI TEĎ NEVYŠLA RÁNA!!! Hlásím závadu, čekám 30s. "Dobře, čas uplynul". Vybití, kontrola zbraně, RJ. "Odložte zbraň, děkuji". Prošel. Střelba už byla relativně v pohodě, komisař nelpěl na nesmyslech, ale důležité věci vyžadoval striktně i při střelbě. Kontrola zbraně, odložení, napáskovat, opět kontrola, nabít, pal. Ukončení střelby, zásobník, kontrola vybití, odložení. Vše na povel.

Abych to shrnul:
- zachovejte klid, nikam nespěchejte, každou činnost si rozmyslete - nikdo vás nehoní
- nebojte se na začátku zeptat na vše, v čem máte pochybnosti
- pozorně poslouchejte, co říká a co chce komisař
- používejte selský rozum (viz druhý pokus o "střelbu" a stejná závada - opět je třeba opakovat stejný postup
- pokud jste ve stresu, vylezte před zkouškou ven, projděte se a pořádně se vydýchejte
- pokud jste se svědomitě naučili teorii a zkusili jste si to i na střelnici, není důvod k neúspěchu

Držím vám palce a děkuji místnímu fóru. Hlavně chci ale poděkovat autorům skvělé aplikace pro mobil - poslední dva měsíce můj věrný druh :-)
Naposledy upravil(a) Čop dne úte 23. úno 2016, 15:48, celkem upraveno 1 x.

Sedmej

Příspěvek#3002 » úte 23. úno 2016, 15:45

tuton: shrnutí zkoušených závad:
selhač-rána nevyšla: čekáš 30sekund, vypustíš zásobník, stáhneš závěr a vyhodíš náboj ze zbraně, zkontroluješ komoru a šachtu. dáš ránu jistoty a odložíš zbraň. sebereš ze země náboj a zkontroluješ, zda má nebo nemá otisk úderníku. pokud má, odevzdáš ho správci střelnice nebo řídícímu střelby. pokud nemá, máš podezření na selhání zbraně, asi jdeš k puškaři nebo nevím co tady je správné říct.
slabá rána: čekáš 30s, provedeš zase kolečko, vyhození zásobníku, kontrola komory, šachty. teď tu je velká debata, zda dát ránu jistoty nebo vypustit kohout. ideální vědět tohle předem od komisaře, co bude chtít. nicméně po tom následuje rozborka a kontrola hlavně, protože při slabé ráně by teoreticky mohla kulka zůstat v hlavni.
zádržka: závěr zachytil vyhazovanou nábojnici. tohle odstraníš v podstatě pouze klasickým vybitím zbraně, zásobník ven, stáhnout závěr, kontrola komory, šachty, rána jistoty a hotovo.
zpříčený náboj-nejde ven zásobník: slabou rukou stáhneš závěr dozadu, palcem silné ruky, přizvedneš záchyt závěru. tímhle pohybem by mohl spříčený náboj vypadnout. nyní půjde uvolnit zásobník. vyndáš ho, zkontroluješ komoru a šachtu. uvolníš závěr, dáš ránu jistoty.

Zase, jestli jsem na něco zapoměl, nebo napsal nepřesně, snad někdo upozorní. A opět platí, poslechnout požadavky komisaře, pokud bude chtít něco jinak.

cipis

Příspěvek#3003 » úte 23. úno 2016, 15:47

Ray: No a to jsi prostě jen nedošel nebo jsi někam poslal mail/dopis, že se omlouváš, že jsi nemocný a že nejdeš? V případě, že ses omlouval dopředu, tak bych asi očekával, že ti na to odpoví. Pokud ses na to vysral a prostě jen nedošel, tak musíš na policajty znovu.

Čop: Takže ze simulace střelby školním nábojem je naráz selhač? To je zase tvořivost ...

marinakus

Příspěvek#3004 » úte 23. úno 2016, 15:52

cipis : Ještě jednou by ho měli obeslat i když se neomluví ale každopádně je lepší vyvinout vlastní aktivitu a zeptat se.

Čop

Příspěvek#3005 » úte 23. úno 2016, 15:56

cipis - a proč? Je to logický. Cvak, rána nevyšla = selhání...

SansLogique

Příspěvek#3006 » úte 23. úno 2016, 15:56

Tak pan Kosina mi moc jako vstřícnej komisař nepřijde.

marinakus

Příspěvek#3007 » úte 23. úno 2016, 15:56

cipis : jak bys to chtěl udělat jinak?

Ray

Příspěvek#3008 » úte 23. úno 2016, 16:00

Bohuzel z noci na zkoušku mě složila viróza se 40tkama ,co dotáhl malej ze školky.Takže jsem měl jiný starosti než obvolávat a omlouvat se.V každým případě díky.Protroubím je a uvidím.

Čop

Příspěvek#3009 » úte 23. úno 2016, 16:01

Sans - mě přišel v pohodě - striktní, ale žádná levá, nic osobního. Že se pořád nesměje mu asi vyšítat nebudu :-D

cipis

Příspěvek#3010 » úte 23. úno 2016, 16:06

Není to logické - když simuluji střelbu, tak se vším všudy, tedy normální korektní výstřel. A ne že si tímto způsobem "vygeneruji" závadu. Přijde mi to dost zákeřné, protože navíc každý ví, že to žádný selhač není, protože tam má školní náboj ...
Já se děsím toho, se přihlásit na rozšíření, protože u toho, co popisoval kolega Čop, bych ten závěr přetáhl hned se slovy "simuluji pohyb závěru po výstřelu" :D Stejně tak nebudu hlásit žádné závady, protože ty závady už dávno umím řešit, tak je rovnou vyřeším. Možná to doprovodím komentářem, nicméně je tam "předvede" a ne okecá :)
Naposledy upravil(a) cipis dne úte 23. úno 2016, 16:07, celkem upraveno 1 x.

tuton

Příspěvek#3011 » úte 23. úno 2016, 16:07

Sedmej: dik!

Sedmej

Příspěvek#3012 » úte 23. úno 2016, 16:07

Ray: zavolej si tam co nejdřív, projev trochu pokory a podobně. já když dělal zkoušku, tak se tam o těhlech co se nedostavili bez omluvy zrovna moc pěkně nemluvilo ...

cipis

Příspěvek#3013 » úte 23. úno 2016, 16:10

Proto jsem o tom psal, jestli se na to vysral nebo se alespoň omluvil. A když ne tedy dopředu, tak alespoň zpětně. A ještě bude čekat, že se milostpánovi někdo ozve, když jim ani neřekl, proč nedošel ... Sry, ale tohle není férové jednání, byť ty 40 nejsou žádné labůžo.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3014 » úte 23. úno 2016, 16:11

mph1 píše:Spravce strelnice nam na kurzu rekl, ze si nenecha nicit zbrane, a ze s komisarem domluvi, aby rany jistoty nechtel.

Jsou 2 duvody udavane "Proc ranu jistoty ne":
a) mohlo by to vystrelit - na to je odpoved "no, prave proto... prave proto je treba ji dat, protoze kdyz to vystreli pri snaze o rozborku, uz to nebude vystrel kontrolovanym smerem"
b) nici to uderniky - no nevim no... neznam discipliny, kde by se strilelo a susilo vic nez v IPSC a pak v LOSu. Strelci IPSC nastrili a nasusi desitky tisic stisku spouste. A uderniky jim kupodivu drzej... Na zadny soucasny pistoli se uderniky nenicej !!! Je to volovina... Ale i kdyby to nebyla volovina a po 10.000 cvaknutich udernik odesel (a to by to musel byt sakra smolny zmetek)... Kolikrat prumernej zadatel za zkousku a kurz cvakne... 100? To hooodne prehanim... Kazdopadne to ale znamena kazdych 100 lidi vymenit udernik... No... Za pouziti strelnice na zkousku se plati 500-1500 Kc (prumer tedy dejme tomu 1000 Kc). Za kurz dalsich 500-2000 Kc - dejme tedy tomu zase 1.000 Kc. Na tech 100 lidech vydela strelnice, ktere pistole patri celkem 200.000 Kc. Ku*va - to je takovej problem vzit 1 promile trzby - tedy 200 Kc a koupit novej udernik? A to to prehanim s tim, kolikrat clovek cvakne a s tim, jak malo udernik vydrzi...
Napada nekoho dalsi duvod, proc ranu jistoty ne?

Kazdopadne - u zkousky by to mel komisar rict - kdyby to nerekl, zeptejte se...

Tuton - pozor - sluzebni pristup ke zbrani je jiny nez civilni/sportovni... Civilni je mnohem striktnejsi na uhly. I ta manipulace za ty roky pokrocila a zavady neresime podle toho, co vidime na vyndanem zasobniku, ale podle toho, co to udelalo a co vidime ve vyhozim okenku.

Neni to veda, je to presne ta vec, ktera se velmi slozite popisuje na foru, ale pomerne snadno ukazuje...

marinakus

Příspěvek#3015 » úte 23. úno 2016, 16:12

cipis : Zřejmě máš na mysli ten první případ : "Vystřelte dvakrát na terč"...... to mi taky přijde zvláštní a asi tam není úplně jasné, co by měl člověk vlastně udělat ale nic mu nebrání se zeptat, oč vlastně jde. Jinak vždy musíš závady při manipulaci simulovat nebo nastavit ručně záměrně, jinak to udělat nelze.

Zpět na