Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

marinakus

Příspěvek#3031 » úte 23. úno 2016, 17:33

Petzold : Je to napsané na každé krabičce nábojů SB. Už nevím na jakých německých jsem našel 1 minutu. Je to asi podobné jako u pyrotechnických výrobků, také při selhaném nikdo nečeká 20 minut, pak nedá výrobek do kýble s vodou na 48 hodin aby ho pak zakopal metr hluboko do vlhké země na zahrádce. Ale ke zkoušce odpalovače ohňostrojů to musí vědět. Samozřejmě máš pravdu, že zpožděný výstřel je zcela výjímečná záležitost.

Serz

Příspěvek#3032 » úte 23. úno 2016, 17:48

nemcum dyl trvaly i granaty...
u selhanych rozbusek se taky ceka ruzne dlouhou dobu ale typu a pouziti, ale realne... to bychom tam byli jeste ted

mph1

Příspěvek#3033 » úte 23. úno 2016, 17:49

Zase tu nekdo nedavno psal, ze na jakesi soutezi selhac nejake dame "vybuchl" - kdyz zatahla za zaver - do obliceje. Pry od te doby se na tom zacalo vic bazirovat u zkousek.
Ad 30s (proc ne 29, 28) - protoze to je univerzalni hodnota. Vyrobce proste vi, ze bud to vyleti do 30 sec nebo vubec. Nas na zkousku ucili - "udaj vyrobce na krabicce streliva, neni-li, pak 30 sekund".

Čop

Příspěvek#3034 » úte 23. úno 2016, 18:02

Petzold - pokud vím, měla by doba čekání při selhání být napsaná na krabičce se střelivem...

Čop

Příspěvek#3035 » úte 23. úno 2016, 18:04

Jinak k mojí zkoušce - nevím, jestli je vyhodil POUZE za špatnou reakci na "opakovanou závadu". Ale shodli se na tom ti neúspěšní. A průchodnost hlavně jsem kontroloval při rozborce i při sborce :-)

Petzold

Příspěvek#3036 » úte 23. úno 2016, 18:37

:) Ok, kolegové mám několik desítek krabic střeliva různých výrobců z celého světa, vč. nábojů balených v igelitu a není to ani na jedné, ale nevylučuji že nemám ty správně bezpečné. ;)

Držitel ZP sk. B,C a E je oprávněn přebíjet střelivo pro vlastní potřebu. A co tedy na to výrobce ? :) Teď se koukám na několik krabic zápalek, prachu a není to ani na jedné, ani v manuálech není nic o 30 sekundách.
Za svůj plodný střelecký život jsem s nejbližšími kolegy nakoupil, ale zejména přebil a vystřelil sumu nábojů se sedmimístným číslem, několik desítek selhačů, jeden zpožděný výstřel řádově po 1-2 sekundách.

A když v jednom zásobníku bude mix nábojů SB, Geca a třeba PMC, tak se ta "univerzální hodnota" jako zprůměruje ? :)

V žádném případě nechci zlehčovat doporučení jakéhokoliv výrobce, ale vzhledem k tomu že jsem měl možnost profesně jednomu "nakouknout pod pokličku", si o tom myslím své. :)

Koukám že "tak je to správné a tak to má být", nicméně nejen z reálného ale ani z legislativního hlediska není nedodržení 30s důvodem aby uchazeč u zkoušky OZ neuspěl.

Tyrfing

Příspěvek#3037 » úte 23. úno 2016, 18:40

ladaj píše:Několikrát se tady operovalo s postupem při neodpáleném náboji a s jiným postupem při "pšouku".

Mám všetečný dotaz? Je ten pšouk slyšitelný se sluchátky a v běžném střelničním rámusu? Je to už nějaký rok, co jsem si omylem vyrobil a odpálil patron bez prachu. Na kryté střelnici, vedle kropili semiauto 223, takže podle zvuku takový pšouk nebylo možné identifikovat. Zkratka "selhaný odpal? - zásobník - závěr - bum" (bez kontroly, co vyletělo z komory) pak vede k hlavním ve tvaru čerstvě nakrmeného hada ;-)

Myslim, ze spolehat se jen na sluch neni dobry napad. :mrgreen: Kdyz se to stalo me (CZ-75), tak me ani tak nezalarmoval slabsi zvuk, ale mnohem slabsi skubnuti zbrane pri vystrelu a pak take to, ze se zacalo kourit z vyhozneho otvoru a zasobnikove sachty.

Pistole nezacyklovala.

petmad

Příspěvek#3038 » úte 23. úno 2016, 18:44

Petzold: Tak čekej třeba půl vteřiny. Ale proč máš potřebu se v tom rýpat, když na tom zkrátka komisaři bazírují a u začátečníků se to učí, to nechápu. Prostě tohle je vlákno pro začátečníky o tom, co se chce u zkoušky a u zkoušky se chce 30 sekund a hotovo.

Serz

Příspěvek#3039 » úte 23. úno 2016, 18:47

petmad, :D vitej v realite
Petzold, je to tak, nikde to nepisou a temer by slo to u zkousky nedodrzet, "nechat" se vyrazit a pak s zeptat komisare "a kde jste prisel na 30 vterin? ukazte mi to. ne na krabicce, oficialni vyjadreni vyrobce"

marinakus

Příspěvek#3040 » úte 23. úno 2016, 18:50

Petzold : Kdysi jsem učil své svěřence, že je důležité prostě počkat nějakou dobu, než selhaný náboj vysypu z komory. Až do té doby, než na tomto jeden skončil právě proto, že nepovídal o 30-ti sekundách udávaných českým výrobcem střeliva. Jelikož je bohužel jednodušší jít cestou nejmenšího odporu, učím je od té doby 30 sekund. Osobně bych za nespecifikovaný čas od zkoušky nikoho nevyhodil. Prostě nereagovat na selhač okamžitě a chvíli počkat. Stejně nikdo nebude mít stopky v ruce

marinakus

Příspěvek#3041 » úte 23. úno 2016, 18:52

Serz : Promiň ale co je oficiální vyjádření výrobce když ne návod na balení?

Serz

Příspěvek#3042 » úte 23. úno 2016, 19:01

vyfot mi na krabicce cekaci dobu, moc prosim :)

Petzold

Příspěvek#3043 » úte 23. úno 2016, 19:05

petmad píše:Petzold: Tak čekej třeba půl vteřiny. Ale proč máš potřebu se v tom rýpat, když na tom zkrátka komisaři bazírují a u začátečníků se to učí, to nechápu. Prostě tohle je vlákno pro začátečníky o tom, co se chce u zkoušky a u zkoušky se chce 30 sekund a hotovo.

Možná proto, že u mé zkoušky to nechci a minimálně 3 mí známí kolegové komisaři na 30s rozhodně nebazírují. ;)

wigum

Příspěvek#3044 » úte 23. úno 2016, 19:16

Já teda vím, že se to řeší, počkejte dobu určenou výrobcem nábojů. Když takový údaj není, tak alespoň cca 30sekund.

A myslím, že je důležité aby uchazeč věděl, že musí nějakou dobu počkat, než začne se zbraní nějak manipulovat. Jestli 20 nebo 50 sek je buřt.

Serz

Příspěvek#3045 » úte 23. úno 2016, 19:22

wigum, souhlasim, ze "nejakou dobu", ale tady uz se dohadujeme pomalu po vterinach. mas predstavu (tohle neni osobni vypad), ze by "neco" takovou dobu skutecne relevantne a rekneme pravne zavazne urcilo?

Zpět na