Výběr přebíjecího lisu

Petzold

Příspěvek#196 » stř 24. úno 2016, 08:38

vmartin: čím prosím zaškrtíš u Lee Loaderu střelu např. u .223 Rem do drážky ? Za jakým účelem vážíš náboj ? Je rozdíl "přesně zvolit" OAL anebo "přeměřit" výslednou OAL .

Nicméně nerozporuji to, že pro použití v domácích podmínkách je každý jednoduchý lis lepší než Lee Loader.

honzazd

Příspěvek#197 » stř 24. úno 2016, 11:10

pokud bych šel do lee turretu cena cca 10000 pro jednu ráži, není lepší už lee loadmaster nebo lee 1000 pro,nebo to jsou opravdu takoví (ne)automaty a pořád bych to jen šteloval. Na yotube to všem maká ale přeci nebudu dělat video kde to nefunguje. :)

Xerxes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#198 » stř 24. úno 2016, 11:19

honzazd: Mám lee loadmaster. Zpočátku, než jsem se s ním trošku naučil a všechno nastavil jak je potřeba, tak jsem se s ním dost vztekal. Ale jakmile si to vychytáš, tak s ním nemám problém. Že by se někde něco povolovalo nebo tak, to se mi neděje a OAL náboje dělám s toleranci +- 0,05 mm, tahle přesnost je pro mě dostačující.
Jediné co občas hapruje je zápalkování. Se selbel nábojnicema není problém, ale tu a tam seberu nějakou neznámou značku a ty pak musím vytřídit, protože v nich většinou zápalku lis zatlačí vzpříčenou. Děje se to cca jednou za 200ks přebitých nábojů. A u tohohle lisu se mi osvědčilo používat měkkčí zápalky od Fiocchi, než SelBel.

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#199 » stř 24. úno 2016, 12:04

On ani ten hliníkový turret není žádný zázrak a udělat na něm tisícovku bez záseků je prakticky nemožné. Občas se ojede otáčecí čtvereček (špatně dotáčí nebo vynechává), prdne nebo vyměkne pérko v zápalkovači, výklopný držák zápalky se lepí a vypadává, zápalky padají pod plastovou kleštinu (a ta doraz o zápalku nevydrží věčně), už mi prasklo i péro prachovače. Spoustu věcí bylo třeba přeleštit a doladit (prachovač, dvojité prodloužení prachovače, otáčecí tyčka, souosost hlavy, ...) Nedovedu si představit, jak za stejný peníz může fungovat progresivní lis. Asi bych bral mimimálně ocelový turret, progresivní spíš dilon SDB.

Kladívkové přebíjítko bych viděl jako kuriozitu do sbírky. I na tu loveckou chatu (nebo ma doma v případě extra tlaku na úsporu) bych bral raději jednooperák s kompletní sadou matric... do batohu na puťák či sraz příznivců rozpad.cz pak "hand press" ;-)

pajapety

Příspěvek#200 » stř 24. úno 2016, 12:43

Hlinikoveho Turreta mam a vyse popsane problemy nepozoruji. Tedy az na obcas zapadlou zapalku pod plastovou klestinou, coz ale nepovazuji za nejaky zasadni problem..

hugofalfar

Příspěvek#201 » stř 24. úno 2016, 14:41

Já bych se zeptal ještě na ten Lee loader, fungují z toho náboje (9 Luger) v samonabíječkách, nebo je to spíš jen pro revolvery?

vmartin

Příspěvek#202 » stř 24. úno 2016, 22:47

Petzold: .223 nepřebíjím, drážky maji střely do .357mag a celkem to jde,jestli nevíš jak,tak otevři balení s Loaderem a podívej se na ten Usa návod na poslední krok. Nevím jak ty, ale já tam mám napsáno i nakresleno jak škrtit. Vážím každou nábojnici ,abych odečetl taru, a pak přesně nasypu správné množství prachu. (každá nábojnice se docela podstatně liší,co se týče hmotnosti, markantní je to ještě víc u ráže .45acp) A naposledy OAL se taky liší vzhledem k neustálému povolování zajišťovacího kolečka na tom heble,co usazuje střelu a taky proměnlivou délkou nábojnic. Zásadní nedostatek, který jsem vypozoroval je ten, že nábojnice se nedostatečně zformátuje(zažehlí??)-tzn. napřklad se střelou SWC se stává,že přes škrcení,stejně propadává do nábojnice-je volná. U ogiválních střel jsem problém nikdy neměl.Přebil jsem asi tisíc .45 a zhruba pět set .357 mag. pak koupil turet - s tím jsem teď začal a nejsem z něj zrovna odvařený,viz jiné téma tady.
Každopádně na Loaderu se dá vyrobit kvalitní,přesný náboj-za tím si stojím,ale stojí to moc času.

Petzold

Příspěvek#203 » čtv 25. úno 2016, 13:03

No :D takže vážíš nábojnice a ne náboje, jak si před tím uvedl. Hmotnost nábojnic nemá na přesnost náboje do krátkých zbraní téměř žádný vliv. A proč ty nábojnice proboha vážíš ? Přesné množství prachu je tedy prosím v tvém případě jaké ? Objem z ruční násypky ?
Drážky má spousta jiných střel, nejen FMJ a pokud ti propadá jakákoliv střela, tak prostě není zaškrcená. ;)

V podstatě potvrzuješ co jsem napsal, OAL se na Lee Loaderu nedá pořádně nastavit. Navíc Lee Loader většinou neumí nábojnici pořádně zformátovat a "zažehlit náboj" už vůbec ne, to je něco jiného, je na to speciální matrice.

Promiň, ale asi máme oba jinou představu o "přesném a kvalitním" náboji. Přebil jsem jich asi tak 200 x víc, od Benchrestu po IPSC :)
Lee Loader je "vymyšlen a vyroben" jako nouzová náhražka skutečně kvalitních přebíjecích zařízení.

vmartin

Příspěvek#204 » pát 26. úno 2016, 20:40

Chjo,
1.Psal jsi,že se nedá zaškrtit -a to se teda dá.
2.Zažehlit anebo zformátovat je něco jiného- to vím, stačí číst pořádně.
3.Ano,vážím každý náboj,při jeho zhotovování(tedy nábojnici). Váhy nábojnic se liší klidně o 3 gn, to je DOST podstatné,když navážka ba 10 je 3,8 gn,že? Fakt se mi zdá,že o loaderu nic nevíš, ono se tam skutečně prachuje násypkou, a aby to bylo prachování přesné,tak je třeba odvážit nábojnici (tara) a podle přesných vah nasypat ručně ,v tomto případě přesných 3,8 gn prachu- jako fakt nevím,jak už to napsat,abys to pochopil.

Jasně jsi nejlepší přebíječ,co všechno ví, a to co nepoužíváš stojí za prd.
Je pravděpodobné,že máme představu o přesném náboji odlišnou,a je mi to jedno.Střílím na padesát metrů do gongu a většinou se, světe div se, trefím a jsem happy.
OAL jsem měl vždy naprosto přesné-protože jsem každý náboj přeměřoval a podle toho střelu usazoval-a to zásadně taky prodlužovalo výrobu,ale to už jsem taky psal,že?

Nereaguju na Tebe,je to ztráta času jsi přece 200x lepší. Jen jsem si dovolil reagovat na dotaz, a to z toho důvodu,že narozdíl od Tebe s loaderem mám zkušenost.Asi si budeš muset pustit,nějaké lepší video,IPSC odborníku.

Petzold

Příspěvek#205 » pát 26. úno 2016, 21:53

Lee Loader mi samozřejmě prošel rukama, v několika rážích. Mám obavu, že si občas protiřečíš.
1. nedá se pořádně zaškrtit - nenastavíš míru zaškrcení, není čím, metoda pokus omyl, dovolím si tě citovat :Zásadní nedostatek, který jsem vypozoroval je ten, že nábojnice se nedostatečně zformátuje(zažehlí??)-tzn. napřklad se střelou SWC se stává,že přes škrcení,stejně propadává do nábojnice-je volná. U ogiválních střel jsem problém nikdy neměl Zřejmě si nikdy neměl problém s FMJ střelami, s olověnými "ogivály" je u Lee Loader problém vždycky...protože prostě neumí pořádně nábojnici zformátovat ;)
2. čtu pořádně, zaměňuješ "formátování nábojnice" a "zažehlení náboje", navíc v jednom příspěvku vážíš "nábojnice" , ve druhém "náboj"
3. Lee Loader je od prvopočátku vymyšlen jako nouzovka, zejména tím, že se prachuje jen objemem ruční násypky . Pokud tedy máš váhy, a ručně "přesně " odvažuješ každou dávku prachu, tvoje volba samozřejmě. Pokud navíc odvažuješ nábojnici na "taru" a dosypáváš prach dopočítáváním ke hmotnosti nábojnice, ok, tvoje volba. Jen mi to přijde, mírně řečeno...... nadmíru komplikované. ;)
4. k OAL tě cituji : OAL se taky liší vzhledem k neustálému povolování zajišťovacího kolečka na tom heble,co usazuje střelu a taky proměnlivou délkou nábojnic. tedy, mými slovy ..nedá se pořádně nastavit :)

Klidně na mně nereaguj, nejsem nejlepší přebíječ, ale zbytečně zavádíš diskusi "ad hominem". :D

Peter elektro

Příspěvek#206 » sob 27. úno 2016, 19:53

vmartin prosim Ta nejako nerozumiem k čomu je to važenie nabojnic asi som nechapavy.
Ty upravuješ navažku prachu podla vahy nabojnice ?

vmartin

Příspěvek#207 » ned 28. úno 2016, 08:40

Peter: Předpokládám, že máš zájem přebíjet,anebo přebíjíš. Takže bys měl mít přesnou váhu. Až budeš mít ozápalkované nábojnice,tak je jednotlivě zvaž. Potom zjistíš,že se váha nábojnic liší klidně i o 3 grainy (né gramy). Proto je u ručního prachování prostě nezbytné každou nábojnici dát na váhu,potom zmáčknout tlačítko tara,které způsobí vynulování a navážit přesnou navážku prachu, v případě .45acp je to třeba 3,8grainu.

Žádám admina, aby mé příspěvky promazal,pakliže jsou napsány nesrozumitelně.Děkuji.

Kdyby někdo z Ostravska chtěl vyzkoušet toto ruční přebíjení,není problém-ukážu,předvedu.
Tento druh přebíjení pro svou časovou náročnost z vlastní zkušenosti nedoporučuji.

peggy
moderátor

Příspěvek#208 » ned 28. úno 2016, 09:09

Jiný alternativní postup je samozřejmě navážit si samotný prach na odvažovací misku a pak nasypat do nábojnice. Odpadne tím převažování nábojnice.
Navažování přímo do nábojnice má navíc tu nectnost, že vzhledem k mnohem větší hmotnosti nábojnice proti hmotnosti prachu vnáší větší chybu vážení.
A pro běžnou potřebu stačí (a většinou se používá) objemové dávkování a převažuje se jen pro kontrolu.

Ale jsme OT, protože toto téma je o výběru lisu.

Takže k tématu: LeeLoader jsem do nedávna vlastnil a testoval. Mohu se směle přidat k těm, kdo psali, že se hodí pouze pro nouzovou potřebu. Náboj na tom nějak udělat jde, ale to je asi tak všechno. Pro začátečníka bych doporučil jednoduchý jednooperační lis, klidně z druhé ruky. Výsledek je nesrovnatelný.

Peter elektro

Příspěvek#209 » ned 28. úno 2016, 09:32

vmartin tak teraz to už chapem, prach važiš aj s hilznami. Ako peggy napisal tiež mi to nepride moc vhodne koli tomu že hmmotnost hilzne je radovo vyššia ako prachu takže vahova odchylka bude vyššia ako pri važeni samotneho prachu a hlavne v Tvojom pripade ked vyrabaš par kusov mierenkovych nabojov je zrejme preciznost vyroby cielom celej procedury. My kropiči čo si na činskej vahe navažime, na prachovači nastavime a potom už len tahame za paku si to akosi ani nevedia predstavit bo pry tych tisickach kusov by sme pri tom zostarli :D
A aby som aj niečo ku teme. Začal som som na D550 na ktorom som prebil cca 25tis. Za 650 ku som ho vymenil len koli časovej uspore inak je to skvely lis. D650 ma už za sebou cez 50 tis.za dva roky.Doteraz mi odišli 3 strunky inak ako hodinky už by som nemenil.... :)

honzazd

Příspěvek#210 » stř 16. bře 2016, 19:33

Ahoj.
Chci se zeptat, na který Dillon jdou už matrice třeba od Lee, zajímá mě dillon RL550. Další věc je jestli ty čtyři díry stačí? proč je u Lee loadmaster
5 dir je to ta lepší žehlička?

Zpět na