Úschova zbraní po "propadnutí" ZP
- Joe
Příspěvek#1 » pon 17. pro 2012, 16:17
Kolegyňka z práce si zapomněla prodloužit ZP. I přišla jí výzva k odevzdání zbraní do policejní úschovy, což učinila. Teď je to rok, a přišla jí výzva, ať si s tím železem něco udělá.
Zbraní se nechce zbavovat, ZP si chce časem udělat znovu, jen na to dosud nějak nenašla čas.
Já bych její zbraně klidně uschoval, ale jak to nejjednodušeji učinit legálně? Nějakou smlouvou o zápujčce? Nebo mi je musí prodat?
Fyzicky bych měl zbraně samozřejmě u sebe já, je mi jasné, že když nemá ZP, nemůže si je odnést domů...
Zbraní se nechce zbavovat, ZP si chce časem udělat znovu, jen na to dosud nějak nenašla čas.
Já bych její zbraně klidně uschoval, ale jak to nejjednodušeji učinit legálně? Nějakou smlouvou o zápujčce? Nebo mi je musí prodat?
Fyzicky bych měl zbraně samozřejmě u sebe já, je mi jasné, že když nemá ZP, nemůže si je odnést domů...
- sided
Příspěvek#2 » pon 17. pro 2012, 16:37
Půjčit Ti je samozřejmě může ale nevím jak by se na to orgáni tvářili protože nemá ZP a "teoreticky" s tím může být problém. Formální prodej je nejjednoduší pokud Ti věří že jí je jednou vrátíš. Asi by to šlo ošetřit nějakou zástavou nebo smlouvou s odloženou splatností, když (třeba) do roka nezaplatíš tak jsou znovu jejím majetkem a do té doby je nesmíš prodat někomu třetímu.
- mobil-man
Příspěvek#3 » pon 17. pro 2012, 16:52
http://www.mvcr.cz/soubor/zbrane-pujcovani-pdf.aspx
Nemel by to byt problem, jen je potreba si vyridit nakupku a uzavrit smlouvu o vypujcce.
V ni muzete sjednat jak primo dobu, po kterou muzete zbrane bezplatne uzivat, tak by mela jit sjednat i podminka, neco ve smyslu "vypujcitel je opravnen vec XYZ uzivat do doby, kdy pujcitel ziska zbrojni prukaz umoznujici mu drzeni veci XYZ".
(§ 659 OZ, nebo úschova § 747).
Je to vec jako kazda jina s tim rozdilem, ze prevod vlastnickeho prava je regulovan verejnopravnimi predpisy a ty je nutne dodrzet - de facto se vec nesmi dostat do prechovani/vlastnictvi k nedrziteli prislusne skupiny ZP.
Nemel by to byt problem, jen je potreba si vyridit nakupku a uzavrit smlouvu o vypujcce.
V ni muzete sjednat jak primo dobu, po kterou muzete zbrane bezplatne uzivat, tak by mela jit sjednat i podminka, neco ve smyslu "vypujcitel je opravnen vec XYZ uzivat do doby, kdy pujcitel ziska zbrojni prukaz umoznujici mu drzeni veci XYZ".
(§ 659 OZ, nebo úschova § 747).
Je to vec jako kazda jina s tim rozdilem, ze prevod vlastnickeho prava je regulovan verejnopravnimi predpisy a ty je nutne dodrzet - de facto se vec nesmi dostat do prechovani/vlastnictvi k nedrziteli prislusne skupiny ZP.
- Joe
Příspěvek#4 » pon 17. pro 2012, 17:07
sided: právě, raději bych vlastnické právo nerad měnil, a ona předpokládám taky; ta zápůjčka by nejlépe odpovídala realitě.
Jen nevím, zda není nějaká překážka uzavření takové smlouvy, když ona nemá platný ZP.
Co když skončí platnost takové smlouvy, a ona jako vlastník prohlásí, že je chce zpátky? Já nejsem oprávněn zjišťovat, zda už má platný ZP, jsou to její zbraně a má na ně právo...
Jen nevím, zda není nějaká překážka uzavření takové smlouvy, když ona nemá platný ZP.
Co když skončí platnost takové smlouvy, a ona jako vlastník prohlásí, že je chce zpátky? Já nejsem oprávněn zjišťovat, zda už má platný ZP, jsou to její zbraně a má na ně právo...
- MarK
Příspěvek#5 » pon 17. pro 2012, 17:11
V takovém případě bych to spíš viděl tak, že je vlastní a má tak právo s nimi různě nakládat (např. převést vlastnictví na jinou oprávněnou osobu), avšak nemá právo je držet. Při zániku takové smlouvy by jsi je asi zase odevzdal na policii, odkud sis je předtím také vyzvedl (protože ona ti je těžko předá).
- Hrasek83
Příspěvek#6 » pon 17. pro 2012, 17:48
Zdravim mam dotaz, kamaradovi propadl ZP jenze on je ten typ ze to zjisti az za 2 roky
neprisla mu zadna vyzva a on ted ma strach tam vubec jit
jsem mu rikal ze uz je to jedno ze stejne bude muset odevzdat zbran a bude to mit jako prestupek. Ale je mozny to uhrat na to ze byl ty 2 roky mimo CR? Nebo by pak musel dolozit RT s te zeme kde se nachazel? Diky

- sided
Příspěvek#7 » pon 17. pro 2012, 18:28
Joe: technicky zápůjčka problém není ale může se stát že narazíte na nepružný orgán a bude vás to stát nějaké dohadování
nicméně pokud budete vytrvalí tak musíte uspět.
Hrasek: ať kamarád na nic nečeká a sype na oddělení. Zbraně sebou. Okecávat to může jak chce ale bude mu to stejně prd platný.

Hrasek: ať kamarád na nic nečeká a sype na oddělení. Zbraně sebou. Okecávat to může jak chce ale bude mu to stejně prd platný.
- Alcatraz
Příspěvek#8 » pon 17. pro 2012, 18:30
to by mel tech prestupku mel snad rovnou vic a uz by ZP nedostal. Radeji to uhnat, ze si ho nechal propadnout.
Co se tyce vlastnictvi, ja myslim, ze nemuzes "jen vlastnit" zbrane bez ZP (ve smyslu OZ s nimi nakladat). Pripad, kdy prijdes o prukaz a mas zbrane je jmenovite resen v §64 (povinnost) a nemyslim, ze muzes moc vybocit z tohoto paragrafu. Pujcit zbrane nekomu se ZP dle meho neni mozne vubec. Bud musis zbrane prodat (a muzes sepsat smlouvu, ktera stanovi cenu a podminku zpetneho odkupu po nabyti ZP - a myslel bych na pripad umrti, nebo tak), nebo bych ja na jejim miste pohledal podnikatele s prislusnou licenci (kazda strelnice) a zbrane nechal uschovat tam na neurcito. Policie je driv nebo pozdeji bud automaticky proda, nebo znici, takze moc neodkladat.
Co se tyce vlastnictvi, ja myslim, ze nemuzes "jen vlastnit" zbrane bez ZP (ve smyslu OZ s nimi nakladat). Pripad, kdy prijdes o prukaz a mas zbrane je jmenovite resen v §64 (povinnost) a nemyslim, ze muzes moc vybocit z tohoto paragrafu. Pujcit zbrane nekomu se ZP dle meho neni mozne vubec. Bud musis zbrane prodat (a muzes sepsat smlouvu, ktera stanovi cenu a podminku zpetneho odkupu po nabyti ZP - a myslel bych na pripad umrti, nebo tak), nebo bych ja na jejim miste pohledal podnikatele s prislusnou licenci (kazda strelnice) a zbrane nechal uschovat tam na neurcito. Policie je driv nebo pozdeji bud automaticky proda, nebo znici, takze moc neodkladat.
- MarK
- sided
Příspěvek#12 » pon 17. pro 2012, 19:03
Rozhodně když tam zajde a řekne že bude znovu dělat ZP tak tam zbraně klidně ještě rok počkaj. Není potřeba se děsit že by je prodali nebo tak něco, nejspíš by to teda udělat mohli ale nevím o žádném případu kdy by se to opravdu stalo a určitě s tím bude dost papírování....
- Kurt
Příspěvek#13 » pon 17. pro 2012, 19:16
Joe: ideální bych viděl domluvit se na oddělení - samozřejmě domlouvat se bude ona, coby majitelka. Oni samozřejmě nejsou žádná úschovna, na druhou stranu, pokud jim řekne, že si chystá obnovit ZP, předpokládám, že budou vstřícní.
Hrasek83: jít tam musí, stejně na to přijdou. Dříve, či později. Hlavně, až tam tu zbraň ponese, ať je vybitá.
Hrasek83: jít tam musí, stejně na to přijdou. Dříve, či později. Hlavně, až tam tu zbraň ponese, ať je vybitá.

- Alcatraz
Příspěvek#14 » pon 17. pro 2012, 19:34
Alcatraz píše:Pripad, kdy prijdes o prukaz a mas zbrane je jmenovite resen v §64 (povinnost) a nemyslim, ze muzes moc vybocit z tohoto paragrafu. Pujcit zbrane nekomu se ZP dle meho neni mozne vubec...
sided píše:A pročpak by to nešlo?
protože §64 takovou možnost neuvádí? I navrhované výpůjční smlouvy dodávané spoustou PČR, o kterých si myslím svoje, přestávají být platné se zánikem ZP.
Pokud se policie začne cukat s uschováním (což asi dělá, když už ji po roce upomíná), buď podnikatel nebo prodej. Samozřejmě udělat si ZP, ale to je snad samozřejmostí. Vždyť to je pracovní týden učení a praktickou snad dá každý kdo ZP někdy měl.
Hlavně řpečíst alespoň ten odstavec 2 toho paragrafu. Já myslím, že to pro policajty až tak nezvyklé nebude. Těch lidí co pomře.. podle mě to mají celkem zaběhnuté. Ono kdoví kolik papírování je s tím uskladněním. Pořád jsou to zbraně a policie úřad. My taky teď měli inventuru, třeba maj oni taky.
- Joe
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX