Evropský zbrojní průkaz

Carloss

Příspěvek#46 » pát 16. bře 2012, 11:44

Jednak nejsem právník, jednak má jazyková výbava na právní odbornosti fakt nestačí a jednak na nic nespěchám. Jen reaguji na kvanta irelevantních příspěvků, nic víc. Mý příspěvky nejsou urgencí dotazu. Píšu jen o tom, že mě irelevantní věci až tak nezajímaj. Proto několikrát opakuji dotyaz. Fascinuje mě, jak spousta lidí odpovídá na něco naprosto jinýho, než je dotaz položenej. A pak se ještě rozčilují. To Ti nepřijde blbý?

IvosC

Příspěvek#47 » pát 16. bře 2012, 13:04

Původní dotaz zněl podle mne zcela jinak, než nám celou dobu poměrně agresivně vnucuješ ... nebo jsi se snad pasoval do tiskového mluvčího původního tazatele? Je mi celkem jedno co zajímá tebe, pokud to prosazuješ takto nevybíravými způsoby, důležitý je pro mne původní dotaz upřesněný tímto příspěvkem a v těchto šlo o nošení na osobní ochranu v zahraničí na základě EZP ... a na to ty (podle tebe irelevantní) příspěvky podle mého názoru odpovídaly.

A skutečnost, že s naším zbrojním zákonem jsme minimálně v EU prakticky jediná bílá ovce je zcela všeobecně známý fakt stejně jako to, že za to vděčíme mj. hodně např. dlouholeté práci LEXu ... to, že ty to nejspíš ani netušíš není naše chyba - pokud ke všem informacím přistupuješ stejně výběrově jako v tomto tématu, ani se moc nedivím ...

Carloss

Příspěvek#48 » pát 16. bře 2012, 13:23

Dotaz byl obecný s tím, že je jasné, že se musí informovat.... A konkrétně ho zajímá Polsko. Já se přidal s dotazem na Německo a Rakousko. Ale o zemi tu nejde. Jde jen o to, že dotaz byl na konkrétní zkušenosti s tím dotazováním se na podmínky vstupu... blabla... Nepasoval jsem se do ničeho. Jen čtu to, co je napsáno v prvním příspěvku. Nic víc. Neodpovídaly na nic, protože jestli dobře čtu ten původní příspěvek, tak tam jasně píše, že ví, že se musí informovat. Konkrétní zkušenost s tímto informováním se třeba na zastupitelství příslušné země (konkrétně Polska) tu zatím nikdo nenapsal ani čárku.

O tom, že jsme bílá ovce tu spor není. Ani o to, díky komu to tak je. Přisupuji především k informacím, které jsou a hlavně tak jak jsou. Nepodléhám dohadům a doměnkám.

Tvé napadání, že něco vím nebo nevím už ovšem přesahuje meze slušné diskuse.

IvosC

Příspěvek#49 » pát 16. bře 2012, 13:41

Pokud zde neustále napadáš ostatní, že tebe odpovědi původnímu tazateli nezajímají, tak se nediv, že i ostatní pak na tebe začnou reagovat agresivněji ...

Carloss

Příspěvek#50 » pát 16. bře 2012, 13:46

Tak za prvé jsem nikoho nenapadl. Jen konstatuji, že odpovědi nejsou na původní otázku. A za druhé už vůbec neužívám osobních invektiv typu jak je někdo hloupý, nebo jestli něco ví, či neví.

IvosC

Příspěvek#51 » pát 16. bře 2012, 13:57

Přečti si po sobě například toto:
Carloss píše:Zatím tu pořád melete, že když nemohou oni (a to ještě nikdo nepodložil), tak nesmí nikdo... Samý irelevantní kidy.

Vidím tam od tebe jak to napadání, tak i to, že nejspíš netušíš (to jsou slova, která jsem použil já, což za osobní invektivu nepovažuji). Pokud máš i nadále potřebu neustále útočit a hádat se, pokračuj s někým jiným, nejlépe sám se sebou. Já s tebou tímto na toto téma končím.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#52 » pát 16. bře 2012, 14:37

Pánové, klídek ;)

Carlossi, buď tě zajímají informace (jako např. zde již předložené citace ze zákonů) či konkrétní zkušenosti něčeho, co je podle všech, kteří zde o tématu něco vědí, nemožné respektive nelegální. Tudíž se ti ostatní snaží vysvětlit, že se osobní zkušenosti asi těžko dočkáš. Pokud nevěříš, samozřejmě můžeš vyrazit na ambasádu a snažit se získat informace tam, rádi si je poslechneme. V každém případě to není důvod pro osobní osočování ostatních - diskutujme zde, prosím, slušně a v klidné atmosféře ;)

Carloss

Příspěvek#53 » pát 16. bře 2012, 15:27

Vidím, že kritika příspěvků a jejich obsahu (i když poněkud ostřejší, přiznávám) se mnohým nelíbí, na druhou stranu nepodložené urážení znalostí a vědomostí pisatele některí považují za normální a smysluplné. Citace zákona je tu objevuje prvně až v posledních několika příspěvcích. Zajímají mě odpovědi na to, na co se tu někdo ptá. Již podstaně méně mě zajímají odpovědi, na které se nikdo neptá a tím méně mě zajímají odpovědi, které jsou všeobecně známé. Na žádnou odpověď tu uý vůbec nikdo nespěchal a jak původní pisatel tak já jsme oba napsali, že na ta zastupitelství klidně zajdem a o info se pak rádi podělíme. Mezitím tu má někdo potřebu si honit ego opakovaným omýláním všeobecně známého a již mnohokráte napsaného, řku-li napadat osobnost druhých, když dojdou argumenty.

Domluvil jsem. Na jiný, než smysluplný příspěvek nehodlám již více reagovat.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#54 » pát 16. bře 2012, 21:12

Pro informaci (v Němčině) - jak je to pro Rakušáky přes Německo. Stejně jako pro nás - výhradně na nějakou přímo určenou akci, pozvánka vyžadována.

jomekabi

Příspěvek#55 » sob 17. bře 2012, 01:40

Carloss: Opravdu si myslis, ze nikdo z nas jeste nebyl se zbrani v cizine a ze o tom nic nevime? Na cem tuto domnenku zakladas? :roll:

Uvedom si, ze EZP neni mezinarodni povoleni nosit zbran. Je to jen mezinarodni dokument, ktery prokazuje, ze zbrane v nem zapsane jsou v zemi, ktera ho vydala, radne registrovane. Jinymi slovy, muzes tam ject jenom se zbrani, kterou mas zapsanou v EZP, a to jenom za ucelem, napsanem v pozvance od tamnejsiho klubu.

Vis, znam idiota, ktery take tvrdil, ze kdyz muze nosit u nas, muze nosit i v Nemecku, prece jsme v EU. Hrozne se divil, kdyz na nej policajti poslali komando, ktere mu vlitlo do baraku a vsechny zbrane mu sebrali (mel jich sebou nekolik). Po navratu chodil po Tabore a pokrikoval neco o naccich, ... :lol: Nastesti mu jenom dali mastnou pokutu a poslali ho supem zpatky domu.

gomio

Příspěvek#56 » úte 20. bře 2012, 19:58

Ahoj,

Tak jsem konečně obdržel z polského velvyslanectví odpověd ohledně cestování po polsku se svou "kovovou kamarádkou". Raději než se rozepisovat, zkopíruji zde jejich odpověd...

Vážený pane,

v návaznosti na Váš dotaz Vám zdvořile sdělujeme následující:

- Jste-li držitelem evropského zbrojního průkazu můžete na jeho základě cestovat se zbraní na území Polska
- Jestliže evropský zbrojní průkaz navlastníte, musíte pro každý vstup na území Polska ze zbraní žádát o přislušné povolení.
V případě dalších dotazů nás kontaktujte telefonický.

Carloss

Příspěvek#57 » úte 20. bře 2012, 20:17

Zajímavá odpověď. Z části fajn a dobrá, z části nic moc neříkající. Dobré je, že k tomu nic dalšího, podle tohoto vyjádření, nepotřebujem. Leč formulace je taková, že ve mě evokuje režim držení, nikoliv nošení. Teď by asi stálo za to nahlédnout do jejich zbrojního zákona, jestli, případně jak to rozlišují. Myslíš, že by bylo možno doptat doplnění odpovědi? Případně k tomu přiložit citaci z našeho zákona, aby věděli, nač se přesně ptáme...

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#58 » úte 20. bře 2012, 20:36

Co se týká EZP, tak tady je citace ze směrnice 91/477/EHS Rady Evropského Společenství, která zavedla v EU tento doklad (EZP) a na základě toho byl EZP zapracován i do našeho zákona o zbraních. Citace vysvětluje, k čemu ten EZP vlastně vůbec slouží ;) .

směrnice 91/477/EHS píše:1. ... povoluje se držení střelné zbraně během cesty přes dva nebo více členských států pouze, pokud zúčastněná osoba získá povolení těchto členských států.

Členské státy smějí udělit takové povolení pro jednu nebo více cest na dobu nejvýše jednoho roku s možností obnovení. Tato povolení budou zapsána do Evropského zbrojního pasu, který cestující musí předložit, kdykoli o to orgány členských států požádají.

2. Odchylně od odstavce 1. mohou lovci pro střelné zbraně kategorie C a D a sportovní střelci pro střelné zbraně kategorie B, C a D držet bez předchozího povolení jednu nebo více těchto střelných zbraní během cesty přes dva nebo více členských států s cílem vykonávat výše uvedenou činnost, pokud jsou držiteli Evropského zbrojního pasu, ve kterém jsou taková zbraň či takové zbraně uvedeny, a pokud mohou uvést důvod své cesty, zejména předložením pozvání.

Tato výjimka se však nevztahuje na cesty do členského státu, který na základě čl. 8 odst. 3 zakázal nabývání a držení dotyčné zbraně nebo který je podmiňuje udělením povolení; v tomto případě o tom musí být učiněna výslovná zmínka v Evropském zbrojním pasu.

gomio

Příspěvek#59 » úte 27. bře 2012, 18:59

Ahoj,

Znovu jsem kontaktoval polský konzulát v Ostravě aby mi ještě jednou potvrdili zda-li mohu se svou zbraní doslova jsem psal "krátkou kulovou" pro svou ochranu a "ZP skE" cestovat po polsku a za jakých podmínek a zda-li mi stačí "pouze EZP" či potřebuji ještě něco více tak mi opětovně odpověděli že, cituji:

Vážený pane,

v návaznosti na Váš dotaz Vám zdvořile sdělujeme, že na základě evropského zbrojního průkazu vystaveného členským státem Evropské unie, můžete cestovat do Polska se zbraní, kterou máte zapsanou ve výše uvedeném zbrojním průkazu. Při případné kontrole musíte prokázat, za jakým účelem jste zbraň vvezl do Polska.
S pozdravem
Anna Paulińska
referent

Konsulat Generalny RP w Ostrawie
Consulate General of the Republic of Poland in Ostrava
Blahoslavova 4, 701 00 Ostrava
Republika Czeska - Czech Republic
+00420 596 118 074, fax: +420 596 118 073
www.ostrawakg.polemb.net

Jinak jsem "studoval" i polský zákon o zbraních a střelivu a píší tam že občan polska může na EZP cestovat bez problémů po EU (v zemích kde nedělají problémy, u nás asi určitě ne)nejen z loveckými či sportovními zbraněmi ale samozřejmě i ochrannými.

Co se týče ZP v polsku tak tak opravdu je těžší ZP udělat, rozdíly proti ČR jsou 2 základní:

-pro osobní ochranu je možno vlastnit ráži od 6,35 do 9 celých něco (0.38)
-pokud je zbraň pro ochranu, musíte doložit důkazy, že ji skutečně potřebujete a že vám hrozí reálné nebezpečí, např.že jste hlásili na policii podezření že vás někdo sleduje, vydíra atp.

Carloss

Příspěvek#60 » úte 27. bře 2012, 19:16

Opravdu dobrá práce. Jasné, stručné. Teď ještě dát dokupy nějaký ten "prokazatelný účel" (asi bych předpokládal ve smyslu polského zbrojního zákona. Což už nebude jen tak) Ale aspoň něco.. Díky!!!

Zpět na