Evropský zbrojní průkaz

Poradce02

Příspěvek#1 » čtv 10. čer 2010, 09:03

Pokud mám ZP skupinu E a mohu nosit u sebe, mohu se zbraní cestovat po EU?

JIP
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » čtv 10. čer 2010, 10:38

Jednoduše ne a na nošení nabité zbraně můžeš zapomenout rovnou.
1) Musíš mít vydaný Evropský ZP, (což není problém).
2) V EZP však musíš mít před vycestování se zbraní povolení státu kam jedeš (včetně těch států, přes které jedeš) - To už je docela složité a v některých státech a pro některé zbraně nemožné. Povolení navíc platí pouze pro konkrétní datum a pokud ne vždy, tak většinou se vydává pouze na jednu konkrétní cestu za určitým cílem (např. soutěž).

Missak

Příspěvek#3 » čtv 10. čer 2010, 12:32

a řekl bych, že nesmíš nosit, jen držet.
takže pokud nejedeš na konkrétní soutěž (a myslím, že musíš mít i pozvánku), tak na zbraň v zahraničí zapomeň (včetně Slovenska)

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » pát 11. čer 2010, 08:37

pokud se nepletu, tak musíš mít evropský ZP a ať už zbraň nosíš či držíš, musíš mít na to povolení každé země, přes kterou budeš zbraň převážet a to nedají každému, plus to bude stát čas i peníze. Tudíš na to zapomeň

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » ned 13. čer 2010, 12:51

Nosit prostě nebudeš.
Dovézt zbraň do určité země nebo přes ní provést tranzit je obecně možné, ale je to závislé od legislativy dané země. Obecně v tom pomáhá evropský ZP, ale pravidlem to myslím také není. Dále je většinou třeba mít pozvánku na nějakou sportovní akci, kam s tou zbraní jedeš.
V každém případě musí být zbraň vybitá se střelivem odděleně (v některých zemích i v oddělených uzamčených schránkách).

Mám v plánu o tom dát dohromady nějaký článek, ale k tomu se dostanu nejdříve v létě :(
(ostatně tu na mě čeká spousta práce, kterou celý rok musím odsunovat)

memphisto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » ned 13. čer 2010, 16:54

Co jsem se bavil s lidmi, tak ten evropský ZP je naprosto k ničemu, protože jiný máme my, jiný Slováci a jiný Rakušáci a bohužel ten náš neplatí nikde jinde než na našem území a s těmi ostatními je to stejné. Tato diskuze byla ale vedena před cca 8 měsíci, takže se od té doby mohlo něco změnit ;)

Většinou ale převládá názor, že pokud tu zbraň opravdu nutně nepotřebuješ, tak ji nechej odpočívat doma. Přiděláš si cestováním spousty vrásek :)

jomekabi

Příspěvek#7 » pon 14. čer 2010, 00:53

Evropsky ZP neni k nicemu, protoze pokud ho nemas, tak zadnou zbran nikam vzit nemuzes, i kdybys jel treba na mistrovstvi sveta. Co kyda nekdo, kdo o tom nic nevi, je nesmerodatne. ;)

Je pravda, ze to plati pouze pro ucast na akcich. Nosit v cizine nemuzes ani nahodou.

V zaklade: Musis mit EZP a zbran, kterou si vezes, v nem zapsanou. Dale musis nit pozvanku na akci, kam jedes. Ostatni tak, jak pise MarK: Zbrane a zasobniky nenabite, strelivo v jinem obalu. V nekterych zemich (treba Anglie) jim to musis nahlasit predem, v jinych (treba Nemecko) nemusis, dokumenty jim ukazes pouze zastavi-li Te policie. Jo, a v kazdem pripade docasny vyvoz musis nahlasit nejmene 5 pracovnich dni predem na nasi policii, na prislusnem formulari.

memphisto
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#8 » pon 14. čer 2010, 17:07

Proto píši, že se to mohlo změnit ;) Je to už nějaký ten pátek. To byl ještě EZP v plenkách. Navíc jsem ten sport zapomněl uvést :? Nosit samozřejmě nemůžeš, jak už tady padlo.

jomekabi

Příspěvek#9 » stř 16. čer 2010, 01:18

Rikas, ze ta diskuse byla vedena cca pred 8 mesici. V te dobe nebyl EZP "v plenkach" a nic se od te doby nezmenilo. Ja ho mam uz asi 8 let a za tu dobu se nezmenilo vubec nic. Akorat tenkrat jsi musel zastavit na hranicich a nahlasit se, ted uz neni kde zastavovat. ;)

MartinVychytil

Příspěvek#10 » ned 24. črc 2011, 19:19

Tak to by mě zajímalo, jak to je, když má někdo tuzemskou osobní ochranu a potřebuje vycestovat do zahraničí, to ochranka klientovi oznámí, že mu budou za hranicemi k ničemu?

Patrik
moderátor

Příspěvek#11 » ned 24. črc 2011, 21:30

Před výjezdem zkontaktuje podobnou agenturu v cílové zemi a na hranicích se předá pod jejich ochranu.

Andy

Příspěvek#12 » ned 24. črc 2011, 21:53

A můžu se zeptat jak ten evropský ZP vypadá? to je stejný jako ten klasický?

andiem

Příspěvek#13 » úte 26. črc 2011, 10:58

Je to takova papirova "skladaci knizka", jako byl kdysi ruzovy ridicsky prukaz...

Sent from my HTC Desire using Tapatalk

gomio

Příspěvek#14 » úte 13. bře 2012, 16:52

Ahoj,

Jsem obchodník a často cestuji po EU hlavně do Polska. Podal jsem si žádost o vydání Evropského ZP. Není někdo jak to je? Četl jsem totiž, že před cestou do zemí EU (zajímá mě Polsko) je třeba se informovat nejlépe na velvyslanectví na podmínky vstupu s EZP a zbraní v něm zapsanou do dané země (potřebuji vědět, do polska) Díky moc za informace jaké ty podmínky jsou atp.

Carloss

Příspěvek#15 » úte 13. bře 2012, 17:00

A co ti na velvyslanectví řekli? Mimochodem... neřešil někdo Německo a Rakousko?

Zpět na