Rukojmí v bance

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy

mlok

Příspěvek#1 » sob 22. led 2011, 15:47

Ahoj lidi. Chtěl bych znát vaše názory na to, jak byste se zachovali, kdyby jste se stali rukojmími v bance, jak se to stalo minulý týden v Praze a měli u sebe legálně drženou zbraň. Já například bych musel čekat jak to dopadne, protože u sebe zbraň nenosím. Děkuji za názory.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » sob 22. led 2011, 19:37

Nejlepší je se do toho neplést, pokud nejde opravdu o krizovou situaci a někomu jde o život. Je totiž taky možné, že policie už má tou dobou na místě odstřelovače, který by v případě střelby či hrození zbraní zasáhl - a těžko odliší obránce od útočníka (tím spíše když útočník vyhrožuje "jen" výbušninou, což zvenku nemůže policie vidět a útočník je tak ten, kdo má zbraň). Banka je pojištěná a peníze pojišťovny mi opravdu nejsou důležitější než můj život...
Myslím, že u nás není takový divoký západ, že by se zloděj chtěl ven "prostřílet"... Ale samozřejmě záleží na posouzení dané situace.

V každém případě po nástupu policie a zpacifikování lupiče oznámit zasahujícím policistům, že u sebe mám legálně drženou zbraň. Pokud možno klidným způsobem a s viditelně prázdnýma rukama třeba na hlavě, ne odhrnutím bundy a křikem "Mám bouchačku, mám bouchačku!" :mrgreen:

jhora

Příspěvek#3 » pon 24. led 2011, 19:54

Souhlasím - takový lupič bude mít nervy na pochodu, podle mě pokud sám nezačne střílet nebo se nepokusí vzít rukojmí a a začít je střílet pro výstrahu, tak bych to neriskoval a radši odevzdal peněženku. A nechal ho v klidu odkráčet.

Otázkou je, jak bych reagoval, kdyby mě chtěl prošacovat a věděl bych ,že najde tu zbraň - protože pak by mohl udělat cokoliv a přiznám se, že nevím co je lepší - riskovat přestřelku nebo riskovat, že ho moje zbraň poleká až ji najde a že mě odpráskne...

Missak

Příspěvek#4 » pon 24. led 2011, 20:48

řekl bych, že bankovního lupiče peněženky zajímat nebudou. snad až v případě, že bude donucen se zdržet déle, než by chtěl. jinak to bude - peníze z kasy a rychle pryč. a i pokud bude chtít peněženku, tak se nebude přibližovat k oběti na kontaktní vzdálenost, ale nechá si ji třeba poslat po zemi.

v každém případě souhlasím s tím, co bylo psáno výše. dokud nejde o zdraví či životy, zůstal bych raději v klidu. přemíra akčnosti by mohla zapříčinit zbytečnou tragedii. navíc pokud jde jen o peníze a ještě k tomu o cizí (myslím tím banky), tak není co řešit. banky jsou na to pojištěné a myslím, že i jejich zaměstnanci i ochranka má podobné příkazy - nebránit se, vydat peníze a maximálně spustit tichý alarm, pokud to jde, případně dat ampuli s barvivem mezi peníze.

dagobert

Příspěvek#5 » úte 25. led 2011, 12:44

Nojo, peníze banky a pojišťovny mě nezajímají. Ale moje peněženka už mě zajímá.
Ale jak už tady padlo, hodně záleží na konkrétní situaci. Pokud se bude zmetek držet scénáře "sbal prachy a vypadni", nemám nic proti a velmi pravděpodobně bych se snažil být co nejmenší a nejmíň nápadný, dělat hrdinu nemám zapotřebí. Ovšem když už by šel po mně, tak se mně nějak nechce věřit, že by měl počestné a mírumilovné úmysly. Ony i vyražené zuby a natržená slezina, kterou po "jen přesvědčovací" ráně utrpím, mně stojí za to, abych to do něj napral. Takže shrnuto: snažil bych se být co možná nejmíň nápadný a neúčastnil bych se konfliktu, pokud bych do něj nebyl přímo vtažen. Klidně bych ho nechal utéct s prachama banky, ale asi už ne se svýma.

tuareg

Příspěvek#6 » úte 25. led 2011, 17:45

Asi bych se taky držel hesla: Hrdinů jsou plný hřbitovy :mrgreen:

stankoff

Příspěvek#7 » úte 8. úno 2011, 21:13

Rukojmím bych byl jenom chvilku.A pak buď hrdinou nebo mrtvolou :lol: :lol: :lol:

jhora

Příspěvek#8 » stř 9. úno 2011, 09:10

Jednou jsem někde slyšel komentář, že kvůli hrdinům obykle umírají obyčejní lidé a velmi snadno by to mohlo platit i v téhle situaci. Pochybuju že je na to takhle jednoznačná odpověď...

koko

Příspěvek#9 » stř 9. úno 2011, 10:45

Navic do zadny banky ani posty stejne se zbrani nemuzes. Na dverich maj preskrtlou pistolku :-)

Joe

Příspěvek#10 » stř 9. úno 2011, 10:49

... pročež je také naprosto nesmyslná obava, že by se tam mohl vyskytnout ozbrojený lupič :roll:

BUBBA

Příspěvek#11 » stř 9. úno 2011, 19:12

Proč bych nemohl se zbraní do banky?

Kurt

Příspěvek#12 » stř 9. úno 2011, 19:49

BUBBA: protože si to koko myslí? ;)
Často tam mají i přeškrtnutý mobil - čili ten nechte venku hned vedle té zbraně. :D

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#13 » stř 9. úno 2011, 21:12

To už trochu odbíháme od tématu.

rabbit3278
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#14 » pát 11. úno 2011, 15:37

myslim, že cokoliv podnikat v této situaci je o hubu. Když na to kouknu z mého pohledu, tak pokud už by došlo na střelbu ze strany lupiče, budu se bránit a co nejrychleji se pokusim trefit natvrdo. Pokud bude stát se zbraní u přepážky, asi nebudu takový blázen, abych na něho zamířil a řekl odhoď zbraň. Nevěřim, že by se na mě stačil otočit rychleji než já vystřelit, ale obával bych se náhodného výstřelu do někoho jiného. Jediná možnost, když už, by bylo vytáhnout a střelit dokud mě nespozoruje, pokud neohrozim někoho dalšího, ale to u nás narozdíl od USA asi soud moc rád neodpustí :-( Asi by mi moje tvrzení, že jsem tím možná zachránil několik životů asi nevzali

Joe

Příspěvek#15 » pát 11. úno 2011, 16:32

Další riziko je, že ho nevypneš a on vykosí zákazníky v hale. Další riziko je, že tě bude pozorovat podobně uvědomělý občan, nebo lupičův komplic, a vypne tě dřív, než pořádně zamíříš. Případně tě může sledovat sniper oknem nebo někde z galerie, ze schodiště apod.

Takže mávat kvérem a diskutovat v takové vypjaté situaci je ze všeho nejvíc žádanka o kulku. Dokud to jde, ponechám si výhodu skryté zbraně, a až to jinak nepůjde, budu bez zbytečných keců tasit a střílet, jak nejlépe dokážu, a děj se vůle Boží.
Kdo střílí LOS, ví, jak je těžký hledat cíl a soustředit se na blbou mušku a spoušť, když desetinky běží, a přitom jediné co hrozí je pár procent dolů za jednu stage :oops:

Zpět na