dotazy k otazkam ke zkousce odb. zpusobilosti
- sfinx
Příspěvek#16 » sob 10. zář 2011, 21:27
KITTbx píše:
celý zákon jsem nečetl, je pravda, že většinou vycházím pouze z otázek ... to je myslím taky to jediné, co potřebuji ke splnění zkoušky.
Vím, že to není správný postup, ale z časových důvodů to musím dělat takto. Zákony si pročtu určitě (ať už před nebo po zkoušce..), ale počítám, že většinu z nich stejně po splnění zkoušky zapomenu, proto se raději učím ty otázky a podrobnější studium nechávám na potom..
- sfinx
Příspěvek#18 » sob 10. zář 2011, 21:49
Patrik: to se neboj...já si to opravdu pročtu - a hlavně budu si moci vyhledat to, co mě zajímá a co potřebuju vědět (ne ke zkoušce, ale do života..)
Opravdu mi některé otázky připadají, jako postavené na hlavu a tak se to radši učím jako básničku a moc o tom nepřemýšlím..
viz ta závažná otázka jestli potřebuji jednu nebo dvě fotky, za kterou je tuším víc bodů než za postup při záchraně života..
a dalo by se myslím pokračovat ... otázky kolik minut mám na test, který momentálně píšu
jsou také úsměvné a netřeba si o nich číst v zákonech..
atd..
Opravdu mi některé otázky připadají, jako postavené na hlavu a tak se to radši učím jako básničku a moc o tom nepřemýšlím..
viz ta závažná otázka jestli potřebuji jednu nebo dvě fotky, za kterou je tuším víc bodů než za postup při záchraně života..
a dalo by se myslím pokračovat ... otázky kolik minut mám na test, který momentálně píšu

atd..
- maja
Příspěvek#19 » sob 10. zář 2011, 21:56
Ber to tak, že některé otázky jsou tam do počtu.
Taky se teď učím na zkoušku. Vybrané zákony jsem si přečetl jako první (není toho moc a čte se to dobře) a odpovědi na otázky jsou potom většinou jasnější a hlavně to pak už nezapomenu.
Když už jsem napsal, tak musím poděkovat za trénink testových otázek. Hned je to učení jednodušší
Taky se teď učím na zkoušku. Vybrané zákony jsem si přečetl jako první (není toho moc a čte se to dobře) a odpovědi na otázky jsou potom většinou jasnější a hlavně to pak už nezapomenu.
Když už jsem napsal, tak musím poděkovat za trénink testových otázek. Hned je to učení jednodušší

- sfinx
Příspěvek#20 » ned 11. zář 2011, 17:24
Měl bych tu jeden dotaz (není to moc důležité, ale zajímá mne to..) - není u otázky:
více správných odpovědí - konkrétně a) a c)?
Jelikož i samočinná zbraň přece zvládne střelbu jednotlivými ranami - opět tam chybí to slovíčkou "pouze" a myslím, že člověk, který by označil c), by se mohl bránit..
374 Palná zbraň, u níž se vyhození vystřelené nábojnice, opětovné nabití a napnutí bicího mechanismu děje v důsledku předchozího výstřelu, a jejíž konstrukce umožňuje střílet jednotlivé rány, je
a) samonabíjecí zbraň palná,
b) opakovací zbraň palná,
c) samočinná zbraň.
více správných odpovědí - konkrétně a) a c)?
Jelikož i samočinná zbraň přece zvládne střelbu jednotlivými ranami - opět tam chybí to slovíčkou "pouze" a myslím, že člověk, který by označil c), by se mohl bránit..
- BUBBA
- KITTbx
- Bydliště: Ostrava ______________________ člen sdružení LEX www.gunlex.cz
- sfinx
Příspěvek#23 » pon 12. zář 2011, 08:55
KITTbx: zrovna tohle jsem v tom zákoně četl - nikde tam nevidím definici samonabíjecí zbraně, která by zbraně spadající pod tento název rovnou řadila do "B", jinými slovy i zbraň kat."A" je přeci samonabíjecí.
Ohledně jednotlivých ran jsem v zákoně také nenašel nic, co by zbraně střílející jednotlivé rány vyřazovalo z kat."A"
zkrátka nenašel jsem nic co by zbraň charakterizovanou v otázce 374 odporovalo jejímu zařazení do sk."A", toť vše..
Ohledně jednotlivých ran jsem v zákoně také nenašel nic, co by zbraně střílející jednotlivé rány vyřazovalo z kat."A"
zkrátka nenašel jsem nic co by zbraň charakterizovanou v otázce 374 odporovalo jejímu zařazení do sk."A", toť vše..
- KITTbx
- Bydliště: Ostrava ______________________ člen sdružení LEX www.gunlex.cz
Příspěvek#24 » pon 12. zář 2011, 09:09
OK co takto:
samočinné zbraně/automatické zbraně: http://cs.wikipedia.org/wiki/Samo%C4%8D ... zbra%C5%88
samonabíjecí zbraně: http://cs.wikipedia.org/wiki/Samonab%C3 ... zbra%C5%88
Možná to tu otázku zodpoví, nic méně v zákoně, je napsáno kam která patří také.
Polemizovat nad tím lze, ovšem je to k ničemu, navíc otázka č 374 nabízí jen jednu jasnou odpověď = dle zadání otázky.
V každém případě Vám nikdo nebrání obrátit se na MV a upozornit, je na jejich nešvar se slovíčky pouze a podobně, těch "chytáků" je tam více.
samočinné zbraně/automatické zbraně: http://cs.wikipedia.org/wiki/Samo%C4%8D ... zbra%C5%88
samonabíjecí zbraně: http://cs.wikipedia.org/wiki/Samonab%C3 ... zbra%C5%88
Možná to tu otázku zodpoví, nic méně v zákoně, je napsáno kam která patří také.
Polemizovat nad tím lze, ovšem je to k ničemu, navíc otázka č 374 nabízí jen jednu jasnou odpověď = dle zadání otázky.
V každém případě Vám nikdo nebrání obrátit se na MV a upozornit, je na jejich nešvar se slovíčky pouze a podobně, těch "chytáků" je tam více.
- pesi
Příspěvek#25 » stř 5. říj 2011, 09:40
Včera večer jsem na Beatoscopu (zpravodajství radia Beat) zaslechl, že se uvažuje o nějaké změně ve zkouškách odborné způsobilosti. Neznělo to sice nijak katastroficky (zvlášť když už ji mám za sebou
) ale že prý je nepřijatelné, že různí komisaři zkouší každý jiným způsobem. Prý bude i povinná kontrola způsobilosti před zkouškou a ověření totožnosti. Nikde ale nic nemohu najít, víte někdo něco bližšího?

- tazi
- Kurt
Příspěvek#27 » čtv 6. říj 2011, 09:15
tazi: to znění je (stejně, jako znění ostatních usnesení vlády) na webu eklep.vlada.cz.
Konkrétně 922/11 je zde: http://eklep.vlada.cz/eklep/getAttachme ... efgs61.doc
Konkrétně 922/11 je zde: http://eklep.vlada.cz/eklep/getAttachme ... efgs61.doc
- mobil-man
Příspěvek#28 » pon 10. říj 2011, 17:01
Ahoj, chtel bych se zeptat tech, co maji prime zkusenosti, nebo mi aspon mohou poradit, co znamena pri zkousce odborne zpusobilosti:
1) postup pri preruseni strelby? (predpis to neupravuje, podle me pujde asi o to, co sdeli komisar, jestli staci zbran zajistit nebo uplne vybit)
2) postup pri zjisteni zavady? (staci nahlasit a cekat na instukce?)
3) pokud mi do zbrane na rozborku vlozi do komory naboj, staci ho pouze tazenim zaveru vyhodit a nejedna se o ohrozeni?
Dekuji
1) postup pri preruseni strelby? (predpis to neupravuje, podle me pujde asi o to, co sdeli komisar, jestli staci zbran zajistit nebo uplne vybit)
2) postup pri zjisteni zavady? (staci nahlasit a cekat na instukce?)
3) pokud mi do zbrane na rozborku vlozi do komory naboj, staci ho pouze tazenim zaveru vyhodit a nejedna se o ohrozeni?
Dekuji
- jomekabi
- Bydliště: Tabor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
Příspěvek#29 » pon 10. říj 2011, 17:59
1) Nejspis myslis preruseni strelby pri zavode. Ridis se pokynem rozhodciho, ktery vetsinou zni: "Strelbu zastavit, zbrane vybit a odlozit!".
2) Zavada: na nekterych zavodech se zavada hlasi, nacez drzis zbran hlavni do streliste a cekas na pokyn rozhodciho, co delat dal. Ten ti nejspis da pokyn zbran vybit a zavadu odstranit.
Ovsem na nekterych zavodech (napr. LOS) zavadu nenahlasujes - je na Tobe ji odstranit a pokracovat ve strelbe, pricemz veskery cas se Ti pocita. Postup je jednoduchy: vyndas zasobnik, odstranis zavadu (napr zasprajcovanou hilznu), rana jistoty, presvedcis se o funkcnosti zbrane, zbran nabijes a pokracujes ve strelbe.
Je-li zavadou selhani naboje (neudelalo to "bum"), musis chvili pockat, protoze naboj muze opozdene vystrelit. Potom vyndas zasobnik, naboj vybijes natazenim zaveru, das ranu jistoty, zbran znovu nabijes a pokracujes.
Zbran musi neustale mirit do streliste, jinak nejspis budes diskvalifikovan.
3. Bez ohledu na to, jestli Ti neco strcili do komory, postup pri rozborce je:
Vyndat zasobnik, natahnout zaver a opticky zkontrolovat, ze komora je prazdna, rana jistoty, potom vlastni rozborka.
Hlavni dve veci, ktere si musis pamatovat (jinak vyletis):
Pred jakoukoliv manipulaci se zbrani vyndat zasobnik
Behem manipulace hlaven musi smerovat do streliste, nebo jinak urceneho bezpecneho prostoru.
Pokud jsem na neco zapomnel, kolegove me jiste doplni.
2) Zavada: na nekterych zavodech se zavada hlasi, nacez drzis zbran hlavni do streliste a cekas na pokyn rozhodciho, co delat dal. Ten ti nejspis da pokyn zbran vybit a zavadu odstranit.
Ovsem na nekterych zavodech (napr. LOS) zavadu nenahlasujes - je na Tobe ji odstranit a pokracovat ve strelbe, pricemz veskery cas se Ti pocita. Postup je jednoduchy: vyndas zasobnik, odstranis zavadu (napr zasprajcovanou hilznu), rana jistoty, presvedcis se o funkcnosti zbrane, zbran nabijes a pokracujes ve strelbe.
Je-li zavadou selhani naboje (neudelalo to "bum"), musis chvili pockat, protoze naboj muze opozdene vystrelit. Potom vyndas zasobnik, naboj vybijes natazenim zaveru, das ranu jistoty, zbran znovu nabijes a pokracujes.
Zbran musi neustale mirit do streliste, jinak nejspis budes diskvalifikovan.
3. Bez ohledu na to, jestli Ti neco strcili do komory, postup pri rozborce je:
Vyndat zasobnik, natahnout zaver a opticky zkontrolovat, ze komora je prazdna, rana jistoty, potom vlastni rozborka.
Hlavni dve veci, ktere si musis pamatovat (jinak vyletis):
Pred jakoukoliv manipulaci se zbrani vyndat zasobnik
Behem manipulace hlaven musi smerovat do streliste, nebo jinak urceneho bezpecneho prostoru.
Pokud jsem na neco zapomnel, kolegove me jiste doplni.
- mobil-man
Příspěvek#30 » pon 10. říj 2011, 18:14
Dekuji za rychlou odpoved.
Tim bodem 1) bylo mysleno prave preruseni pri zkousce odb. zpus., jelikoz manipulace je z ukonu pri zahajeni, preruseni a ukonceni strelby. Nebo kdyby se zeptal, co budu delat v pripade preruseni strelby. Ja predpokladam, ze nejlepsi a zaroven i nejbezpecnejsi reseni je opet vyndani zasobniku, kontrolova/vyhozeni naboje z komory.
Tim bodem 1) bylo mysleno prave preruseni pri zkousce odb. zpus., jelikoz manipulace je z ukonu pri zahajeni, preruseni a ukonceni strelby. Nebo kdyby se zeptal, co budu delat v pripade preruseni strelby. Ja predpokladam, ze nejlepsi a zaroven i nejbezpecnejsi reseni je opet vyndani zasobniku, kontrolova/vyhozeni naboje z komory.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí