dotazy k otazkam ke zkousce odb. zpusobilosti

sfinx

Příspěvek#16 » sob 10. zář 2011, 21:27

KITTbx píše:

celý zákon jsem nečetl, je pravda, že většinou vycházím pouze z otázek ... to je myslím taky to jediné, co potřebuji ke splnění zkoušky.

Vím, že to není správný postup, ale z časových důvodů to musím dělat takto. Zákony si pročtu určitě (ať už před nebo po zkoušce..), ale počítám, že většinu z nich stejně po splnění zkoušky zapomenu, proto se raději učím ty otázky a podrobnější studium nechávám na potom..

Patrik
moderátor

Příspěvek#17 » sob 10. zář 2011, 21:29

Po zkouškách (úspěšných) se na to vybodneš. Můžou Ti unikat souvislosti.

sfinx

Příspěvek#18 » sob 10. zář 2011, 21:49

Patrik: to se neboj...já si to opravdu pročtu - a hlavně budu si moci vyhledat to, co mě zajímá a co potřebuju vědět (ne ke zkoušce, ale do života..)

Opravdu mi některé otázky připadají, jako postavené na hlavu a tak se to radši učím jako básničku a moc o tom nepřemýšlím..
viz ta závažná otázka jestli potřebuji jednu nebo dvě fotky, za kterou je tuším víc bodů než za postup při záchraně života..
a dalo by se myslím pokračovat ... otázky kolik minut mám na test, který momentálně píšu :) jsou také úsměvné a netřeba si o nich číst v zákonech..
atd..

maja

Příspěvek#19 » sob 10. zář 2011, 21:56

Ber to tak, že některé otázky jsou tam do počtu.

Taky se teď učím na zkoušku. Vybrané zákony jsem si přečetl jako první (není toho moc a čte se to dobře) a odpovědi na otázky jsou potom většinou jasnější a hlavně to pak už nezapomenu.

Když už jsem napsal, tak musím poděkovat za trénink testových otázek. Hned je to učení jednodušší :)

sfinx

Příspěvek#20 » ned 11. zář 2011, 17:24

Měl bych tu jeden dotaz (není to moc důležité, ale zajímá mne to..) - není u otázky:
374 Palná zbraň, u níž se vyhození vystřelené nábojnice, opětovné nabití a napnutí bicího mechanismu děje v důsledku předchozího výstřelu, a jejíž konstrukce umožňuje střílet jednotlivé rány, je
a) samonabíjecí zbraň palná,
b) opakovací zbraň palná,
c) samočinná zbraň.

více správných odpovědí - konkrétně a) a c)?
Jelikož i samočinná zbraň přece zvládne střelbu jednotlivými ranami - opět tam chybí to slovíčkou "pouze" a myslím, že člověk, který by označil c), by se mohl bránit..

BUBBA

Příspěvek#21 » ned 11. zář 2011, 20:28

Bránit jak? Důležitá je definice v zákoně,jestli to někomu připadá nelogické je vedlejší. Stačí si zákon celý přečíst,souhlasit s jeho zněním povinné není...

KITTbx

Příspěvek#22 » pon 12. zář 2011, 08:04

Přesně tak, je to napsáno v zákoně.
Opět jsme u toho, nejdříve čtu zákon a pak se učím.
Naučit se odpovědi, no nic to už se budu opakovat.

sfinx

Příspěvek#23 » pon 12. zář 2011, 08:55

KITTbx: zrovna tohle jsem v tom zákoně četl - nikde tam nevidím definici samonabíjecí zbraně, která by zbraně spadající pod tento název rovnou řadila do "B", jinými slovy i zbraň kat."A" je přeci samonabíjecí.
Ohledně jednotlivých ran jsem v zákoně také nenašel nic, co by zbraně střílející jednotlivé rány vyřazovalo z kat."A"

zkrátka nenašel jsem nic co by zbraň charakterizovanou v otázce 374 odporovalo jejímu zařazení do sk."A", toť vše..

KITTbx

Příspěvek#24 » pon 12. zář 2011, 09:09

OK co takto:

samočinné zbraně/automatické zbraně: http://cs.wikipedia.org/wiki/Samo%C4%8D ... zbra%C5%88
samonabíjecí zbraně: http://cs.wikipedia.org/wiki/Samonab%C3 ... zbra%C5%88

Možná to tu otázku zodpoví, nic méně v zákoně, je napsáno kam která patří také.
Polemizovat nad tím lze, ovšem je to k ničemu, navíc otázka č 374 nabízí jen jednu jasnou odpověď = dle zadání otázky.
V každém případě Vám nikdo nebrání obrátit se na MV a upozornit, je na jejich nešvar se slovíčky pouze a podobně, těch "chytáků" je tam více.

pesi

Příspěvek#25 » stř 5. říj 2011, 09:40

Včera večer jsem na Beatoscopu (zpravodajství radia Beat) zaslechl, že se uvažuje o nějaké změně ve zkouškách odborné způsobilosti. Neznělo to sice nijak katastroficky (zvlášť když už ji mám za sebou :)) ale že prý je nepřijatelné, že různí komisaři zkouší každý jiným způsobem. Prý bude i povinná kontrola způsobilosti před zkouškou a ověření totožnosti. Nikde ale nic nemohu najít, víte někdo něco bližšího?

tazi

Příspěvek#26 » stř 5. říj 2011, 14:20

cituji z webu vlády (dnešní program jendání, ale konkrétní znení návrhu sem nedohledal):

Návrh nařízení vlády o zkušebním řádu zkoušky odborné způsobilosti žadatele o vydání zbrojního průkazu skupiny A až E
č.j. 922/11

Předkládá: ministr vnitra

Kurt

Příspěvek#27 » čtv 6. říj 2011, 09:15

tazi: to znění je (stejně, jako znění ostatních usnesení vlády) na webu eklep.vlada.cz.
Konkrétně 922/11 je zde: http://eklep.vlada.cz/eklep/getAttachme ... efgs61.doc

mobil-man

Příspěvek#28 » pon 10. říj 2011, 17:01

Ahoj, chtel bych se zeptat tech, co maji prime zkusenosti, nebo mi aspon mohou poradit, co znamena pri zkousce odborne zpusobilosti:
1) postup pri preruseni strelby? (predpis to neupravuje, podle me pujde asi o to, co sdeli komisar, jestli staci zbran zajistit nebo uplne vybit)
2) postup pri zjisteni zavady? (staci nahlasit a cekat na instukce?)
3) pokud mi do zbrane na rozborku vlozi do komory naboj, staci ho pouze tazenim zaveru vyhodit a nejedna se o ohrozeni?

Dekuji

jomekabi

Příspěvek#29 » pon 10. říj 2011, 17:59

1) Nejspis myslis preruseni strelby pri zavode. Ridis se pokynem rozhodciho, ktery vetsinou zni: "Strelbu zastavit, zbrane vybit a odlozit!".

2) Zavada: na nekterych zavodech se zavada hlasi, nacez drzis zbran hlavni do streliste a cekas na pokyn rozhodciho, co delat dal. Ten ti nejspis da pokyn zbran vybit a zavadu odstranit.
Ovsem na nekterych zavodech (napr. LOS) zavadu nenahlasujes - je na Tobe ji odstranit a pokracovat ve strelbe, pricemz veskery cas se Ti pocita. Postup je jednoduchy: vyndas zasobnik, odstranis zavadu (napr zasprajcovanou hilznu), rana jistoty, presvedcis se o funkcnosti zbrane, zbran nabijes a pokracujes ve strelbe.
Je-li zavadou selhani naboje (neudelalo to "bum"), musis chvili pockat, protoze naboj muze opozdene vystrelit. Potom vyndas zasobnik, naboj vybijes natazenim zaveru, das ranu jistoty, zbran znovu nabijes a pokracujes.
Zbran musi neustale mirit do streliste, jinak nejspis budes diskvalifikovan.

3. Bez ohledu na to, jestli Ti neco strcili do komory, postup pri rozborce je:
Vyndat zasobnik, natahnout zaver a opticky zkontrolovat, ze komora je prazdna, rana jistoty, potom vlastni rozborka.

Hlavni dve veci, ktere si musis pamatovat (jinak vyletis):
Pred jakoukoliv manipulaci se zbrani vyndat zasobnik
Behem manipulace hlaven musi smerovat do streliste, nebo jinak urceneho bezpecneho prostoru.

Pokud jsem na neco zapomnel, kolegove me jiste doplni.

mobil-man

Příspěvek#30 » pon 10. říj 2011, 18:14

Dekuji za rychlou odpoved.
Tim bodem 1) bylo mysleno prave preruseni pri zkousce odb. zpus., jelikoz manipulace je z ukonu pri zahajeni, preruseni a ukonceni strelby. Nebo kdyby se zeptal, co budu delat v pripade preruseni strelby. Ja predpokladam, ze nejlepsi a zaroven i nejbezpecnejsi reseni je opet vyndani zasobniku, kontrolova/vyhozeni naboje z komory.

Zpět na