Malorážka u zkoušky na sk. E

HonzaLBC

Příspěvek#1 » čtv 22. bře 2012, 17:37

Zdravím,

musím se pochlubit, dneska jsem úspěšně zvládnul zkoušku, test plný počet, manipulace v klidu a střelba všechno do černého :-) Z celkového počtu 7 jsme to zvládli 4, zbytek skončil už u testu.
Ale překvapila mě jedna věc, v praktické části jsme dělali manipulaci se vším, to bylo jasné, ale překvapení bylo u střelby, jeden měl žádost jen čistě na sk. E, takže čekal střelbu jen z pistole, ale komisař řekl, že se musí podle nějakého nového nařízení střílet i malorážka pro sk. E, souhlasil i dohlížející policajt, takže musel střílet (naštestí to zvládnul).
Ale není to divné nebo se vážně něco změnilo?

A abych nezapomněl, velké poděkování za stránky, výborná pomoc při učení, máte to tu dobře udělané.

Pepa_1978

Příspěvek#2 » čtv 22. bře 2012, 19:58

Ahoj, velká gratulace. Dneska jsem byl cvičně střílet v bunkru z pistole a říkali, že kdo včera dělal v Jeníšovicích B-čko, tak prý střílel i z brokovnice. Bohužel mám zkoušku až 12.4., protože jsem se bál počasí. Jinak se domnívám, že dle zákona by se mělo střílet na E-čko jen z pistole (viz testové otázky).

Fenring

Příspěvek#3 » sob 14. dub 2012, 11:07

Jenže na Ečko si můžeš koupit i brokovnici, nebo dlouhou zbraň. Takže je rozumné prozkoušet žadatele i v ostatních zbraních.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » sob 14. dub 2012, 12:36

Jenže podstatné je, co je v zákoně respektive vyhlášce (v zákonech, jak známo, nelze hledat logičnost či zdravý rozum :D ). A o ničem takovém nevím...

HonzaLBC

Příspěvek#5 » sob 14. dub 2012, 12:56

Na E sice můžeš potom koupit i dlouhou, takže u zkoušky by to možná bylo vhodné taky vyzkoušet, ale o tom by neměl komisař rozhodovat sám, ale měl by se řídit požadavky, které jsou předepsány legislativou a né si to upravovat podle sebe, jak chce. To by si třeba mohl říct, že 4 z 5 zásahu do všech kruhů je málo a chtěl by u zkoušky třeba 5 zásahů z 5 a všechny minimálně do osmičky ...
Docela by mě zajímalo, jak by se řešilo, kdyby ten Ečkař tou malorážkou netrefil a komisař mu dal hodnocení "neprospěl" z důvodu neúspěšné střelby malorážkou?

Předepsané požadavky, rozdíl mezi B a E

Vyhláška Ministerstva vnitra o provedení některých ustanovení zákona o zbraních
předpis č. 384/2002 Sb.
§ 5
Celkové vyhodnocení zkoušky
b) nejméně čtyři zásahy v terči z dlouhé kulové zbraně na vzdálenost 25 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut, nejméně čtyři zásahy v terči z krátké kulové zbraně na vzdálenost 10 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle pěti minut nebo nejméně tři zásahy terče z brokové zbraně na vzdálenost 25 m ze čtyř možných výstřelů v čase nejdéle tři minuty, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny B,
e) nejméně čtyři zásahy v terči z krátké kulové zbraně na vzdálenost 10 m z pěti možných výstřelů v čase nejdéle tří minut, jde-li o žádost o provedení zkoušky k vydání zbrojního průkazu skupiny E.

Zpět na