Dotaz ZP
- Vaki
Příspěvek#16 » ned 10. čer 2012, 13:14
Albert:
Ano, toho jsem zastánce taky, mě jen zaskočilo tvé tvrzení že, cituji:
Proto jsem si to radši vyhledal a poustnul. Možná jsem tě jen špatně pochopil, nechci slovíčkařit protože očividně oba dva víme že to bez B jde ale B se hodí. Já mám také A,B,E.
Albert píše:To ti taky nevymlouvám. Ale dlouhá malorážka je zbraní kategorie C a celou dobu tady je řeč o tom, že když chci ZP typicky pro osobní ochranu tak samozřejmě stačí E ale není od věci připlatit dva kolky po 500ti korunách a připsat si A B. Nic jiného netvrdím.
Ano, toho jsem zastánce taky, mě jen zaskočilo tvé tvrzení že, cituji:
Bez skupiny B si malorážku nekoupíš.
Proto jsem si to radši vyhledal a poustnul. Možná jsem tě jen špatně pochopil, nechci slovíčkařit protože očividně oba dva víme že to bez B jde ale B se hodí. Já mám také A,B,E.
- HonzaLBC
Příspěvek#17 » ned 10. čer 2012, 13:17
To Albert: Jestli si kamarád nekoupil dlouhou malorážku proto, že měl jen sk. E, tak to je v pořádku. Pokud totiž nemá znalosti zákona, podle kterého má zbroják, tak je lepší, když si ani zbraň nekoupí 
A teď vážně, ať se příště podívá do zákona a malorážku nebo i jinou dlouhou zbraň si v klidu koupí, má na to ze zákona nárok, ikdyž má jen sk. E

A teď vážně, ať se příště podívá do zákona a malorážku nebo i jinou dlouhou zbraň si v klidu koupí, má na to ze zákona nárok, ikdyž má jen sk. E

- HonzaLBC
Příspěvek#18 » ned 10. čer 2012, 13:27
Vaki píše:Nevím proč by si s Éčkem nemohl pořídit třeba poloautomatickou brokovnici nebo 858 Tactical...Kód: Vybrat vše
(4) Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn
a) nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit [b]zbraň kategorie A[/b], na kterou mu byla udělena výjimka, zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo zbraň kategorie C
To mi nějak nesedí, kde si našel to s kategorií A?
- kedlub
Příspěvek#19 » ned 10. čer 2012, 13:39
Taky mi to nesedí. Zdejší §28 odst. 4 o zbrani A nehovoří.
http://zbranekvalitne.cz/legislativa/119-2002#p28
http://zbranekvalitne.cz/legislativa/119-2002#p28
(4) Držitel zbrojního průkazu skupiny E je oprávněn
a) nabývat do vlastnictví a držet, popřípadě nosit zbraň kategorie B, na kterou mu bylo vydáno povolení, nebo zbraň kategorie C,
b) nabývat do vlastnictví střelivo nebo jednotlivé díly nábojů pouze do zbraně, kterou je oprávněn držet, a to po předložení průkazu zbraně; toto střelivo je oprávněn také držet nebo nosit, a
c) nosit nejvíce 2 zbraně a střelivo do těchto zbraní; zbraně ani střelivo nesmí nosit viditelně.
- Albert
Příspěvek#20 » ned 10. čer 2012, 13:49
Jj , sypu si popel na hlavu
Máte pravdu. Nějak jsem to pomotal. Nevím proč ale doteď jsem žil v domění že dlouhou 22lr můžu koupit jen na skupinu B. Osobně jsem to nikdy neřešil protože mám A B E. Někdo mi to asi kdysi nakukal a já to doteď nosím v hlavě jako fakt
Nicméně to bude dobrá zpráva pro kolegu z práce (už jsem mu psal sms). Touží po M 16 v ráži 22lr a taky stále žije v přesvědčení že se skupinou E na ní nemá nárok a přemýšlí o rozšíření ZP.

- sided
Příspěvek#21 » ned 10. čer 2012, 13:59
Albert píše:Koukám že jsem byl špatně pochopen. Mám na mysli dlouhou zbraň ráže 22lr. ....
Příkladně kamarád z práce má pouze skupinu E a měl nabídku na koupi malorážky (dlouhé) za výbornou cenu a má prostě smůlu.
No má smůlu pokud na ni nemá prachy a nebo mu to zatrhne manželka

edit: byl jsem nějak pomalý

- Vaki
Příspěvek#22 » ned 10. čer 2012, 14:32
A já se omlouvám za tu kategorii A, to je samozřejmě nesmysl, šum a dezinformace která vznikla příliš horlivým kopírováním ze zákona. Správně je samozřejmě kategorie B na kterou bylo vydáno povolení a/nebo kategorie C.
Ještě jednou se omlouvám a děkuji za rychlou korekci
Ještě jednou se omlouvám a děkuji za rychlou korekci
- Alcatraz
Příspěvek#23 » pon 11. čer 2012, 03:02
a ještě výklad vyhlášky ke skupinám, aneb proč je ABE "nebezpečné" (takových příspěvků a nikdo to nezmínil). Rozdíl mezi E a ABE je krome 1000 i v praktické zkoušce.
Zatímco na E se dělá zkouška pouze z krátké na 10m, na B se dělá (má dělat) i z dlouhé na 25m. A co nejhůř (i když jsem slyšel jen o jednom komisaři, který na tom trval), pokud máte B, tak můžete střílet s oporou, kdežto skupiny A oporu mít nesmějí. Takže ti co měli ABE, tak stříleli 4/5 bez opory, což se dost lidem efektivně nepodaří.
Výklad ponechán na každém komisaři a neberou to moc vážně, ale tak je psáno a hádejte se s ním. V praxi jsem na ABE střílel jen z krátké, protože náš komisař tvrdil, že to je nejdůležitější (nejnebezpečnější).
BE je nejlepší kombinace. B přináší i užitečné věci, jako třeba ten nákup libovolných nábojů, možnost přebíjení (čistá E nesmí), propustku na soutěže. Zatímco A defacto nepřináší nic jiného než eventuální možnost požádat o vyjímku (bez A o vyjímku ani žádat nelze). Zbraně bez zkušební značky podle současného zákona koupí snad i čisté E. Nikde nevidím omezení učelu na skupinu (kromě A => sběratelství; a pouze tímto směrem).
Zatímco na E se dělá zkouška pouze z krátké na 10m, na B se dělá (má dělat) i z dlouhé na 25m. A co nejhůř (i když jsem slyšel jen o jednom komisaři, který na tom trval), pokud máte B, tak můžete střílet s oporou, kdežto skupiny A oporu mít nesmějí. Takže ti co měli ABE, tak stříleli 4/5 bez opory, což se dost lidem efektivně nepodaří.
Výklad ponechán na každém komisaři a neberou to moc vážně, ale tak je psáno a hádejte se s ním. V praxi jsem na ABE střílel jen z krátké, protože náš komisař tvrdil, že to je nejdůležitější (nejnebezpečnější).
BE je nejlepší kombinace. B přináší i užitečné věci, jako třeba ten nákup libovolných nábojů, možnost přebíjení (čistá E nesmí), propustku na soutěže. Zatímco A defacto nepřináší nic jiného než eventuální možnost požádat o vyjímku (bez A o vyjímku ani žádat nelze). Zbraně bez zkušební značky podle současného zákona koupí snad i čisté E. Nikde nevidím omezení učelu na skupinu (kromě A => sběratelství; a pouze tímto směrem).
- garf
Příspěvek#24 » pon 11. čer 2012, 06:19
Alcatraz : ano určité "obrovské"nebezpečí u skupinyZP- A -střelba z malorážky bez opory na 25m v 5ti minutách je
,-je potřeba 2x trefit terč z 5ti možných ran...., no to nás potěš ,jestli tohle někdo nedá...
a pravda teoretická možnost střelby i z brokovnice je....4 rány na 25metrů a stačí 2broky v terči
Prakticky v Praze u zkoušek ,kde většina adeptů měla ABE,stříleli dlouhou jen C,
ale je to skutečně a jen na zkušebním komisaři...

a pravda teoretická možnost střelby i z brokovnice je....4 rány na 25metrů a stačí 2broky v terči

Prakticky v Praze u zkoušek ,kde většina adeptů měla ABE,stříleli dlouhou jen C,
ale je to skutečně a jen na zkušebním komisaři...
- Alcatraz
Příspěvek#25 » pon 11. čer 2012, 08:32
když děláš jenom A, tak dvě, když děláš AB tak 4, ale oporu nenechal. Dva co to neudělali byli opakovat na termínu s náma. Ani můj kolega co se učil se mnou, si bez opory zrovna dvakrát jistej nebyl. Trefit se terce na 25m bez opory s otevřenýma mířidlama je pro začátečníka fakt dost těžký. O dost těžší než tou pistolí.
- sided
- Vaki
- MarK
- ilicz
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa