AR15-obecně

Samonabíjecí pušky
McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2746 » čtv 20. říj 2022, 10:44

Já jsem bohužel dávno došel k názoru, že je fuk jestli je puška za 30 nebo 45k..Protože cena zbraně je nic oproti nákladům na střílení co přijdou :) protože 10000Kč je při dnešních cenách jen asi 800 nábojů nemluvě o vlezným na střelnici :) BTW překvapivě příjemnou spoušť z krabice jsem shledal na Rugeru MPR a ani na Savage MSR-15 recon nebyla blbá, jen byla 2.stage a to mi nevyhovovalo.

bigmountain

Příspěvek#2747 » čtv 20. říj 2022, 12:18

S tím souhlasím.Teď jsem sháněl střelivo a 12 korun je u 223 už bohužel minimum. Jen ve střelivu tak člověk zahučí za rok za cenu, kterou ani radši nechci počítat. V 9mm jsem teď pořídil pár tisíc přebíjenek, k tomu brokové, malorážkové a hnedle je v trezoru střelivo v hodnotě ojetého malého auta... :cry: Alespoň že střelnice (venkovní v lese) je u nás pořád ještě za rozumný peníz, tj. za dvě hodiny tam zaplatím to, co mi jinde nestačí skoro ani na hodinu. Ale když ji miluješ, tak si prostě nemůžeš pomoci. Kdyby ty pušky nebyly alespoň tak pěkné, bylo by to snazší. A nejhorší je, že koupí AR ten kolotoč teprve začne... :lol:

Pavelg17

Příspěvek#2748 » čtv 20. říj 2022, 16:08

Malej Američan a velkej Číňan . Zatim oba bez závad
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Eagg

Příspěvek#2749 » pát 21. říj 2022, 00:42

Co je na ARke "dobra" a co "spatna" spoust?
Co charakterizuje spatnu spust a co naopak dobru? Umi to nekdo vysvetlit?
Teda uz sem davnejic pochopil ze puskova spust nema zadnu volnu drahu a pak nejakou zed (wall) jako u pistole.
Ale o co jde u puskove spusti? O odpor spuste? Ze jen fuknu a dojde k odpalu? Asi to bude u kazdeho jine co povazuje za dobru spoust ale podelte se o tom

Ja Mam antrega a ten ma podle mne dobrou spust. Zmacknu trocha a vystreli. Kdys se az moc zameram na namackavani tak existuie na te spousti asi 1mm pohyb kdy se akoby nic nedeje a po dotlaceni dojde k odpalu. Pri rychlem namacknuti spuste nebo dynamickom si tu "volnu cast" spuste ani nevsimnem.

Este jedna poznamka mcfly tady pises cituju.
"spoušť co je horší než vojenská atp.." .... jaky je rozdil medzi vojenskou spousti a beznou? Treba na antregu. Dd. Bcm. Ci jinych?

Hezky vecer

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2750 » pát 21. říj 2022, 04:47

Tak si představ, že jsou takové co k jejich odpalu potřebuješ 4kg (i víc) tlaku a ještě nemají hladký chod,ale je to jak šmirgl. V zásadě je u nejvíc obyč spoustě podstatné, aby měla hladký chod a snesitelny odpor. Všichni tu víme že u levné AR zázrak nebude ale 2-3kg a hladký chod může mít i levnější puška z krabice (Ruger MPR - 2kg a hladká, MSR-15 2,3 kg a hladká, V-AR byla co si pamatuji někde okolo 2,5kg hladká- takže za mě z krabice "super" a použitelné v zásadě bez úprav) Třeba Parky běžne měly 4kg a víc a drhly, Norinco ještě horší a řada dalších lowcost značek byla podobná... Vojenská je jen takový příměr, ale technicky armadni nářadí má obecně na spoušti vyšší odpor (ovládání s rukavicema a ve stresu) aby výstřel byl opravdu chtěný (MIL-SPEC požaduje 5,5-8,5 libry což je cca 2,5-3,9Kg) .
Obecně dřív levná puška = šílená spoušť a buď si se s tím smířil, nebo si se to snažil aspon poleštit/upravit případně vysázel pěkných pár tisíc. Dnes se i některé "budget" AR snaží přinést tuto komponentu už v krabici slušnou až bych řekl nadstandardní..
Pro srovnání sportovní spouště jsou okolo 1Kg ..
PS: těch parametrů je víc než jen odpor a plynulost chodu... Ale pro představu stačí tato veličina

bigmountain

Příspěvek#2751 » pát 21. říj 2022, 05:52

Když jsem psal, že se mi zdála tvrdší, tak jsem měl samo na mysli (jak píše McFly) větší odpor, tj. "jakoby vojenská". On je fakt rozdíl mezi třeba 2kg a 2,5/3kg. Ale pro mne to zrovna u pušky takový problém není, u pistole ano, tam jsem díky tomu dost strhával, u pušky s tím problém nemám. Když je chod hladký, bez drhnutí. Jinak ještě k tomu srovnání spouště puška vs pistole - cituji: "Teda uz sem davnejic pochopil ze puskova spust nema zadnu volnu drahu a pak nejakou zed (wall) jako u pistole". Tady bych to alespoň já takhle nedělil, za mne je to o konkrétním modelu zbraně. Já třeba měl poloviční chod bez odporu a zeď jak u pušky, tak u pistole a naopak, u některých zbraní je odpor od začátku a zeď neznatelná. Třeba u Masady teď nemám mrtvý chod a zeď vůbec, spoušť jde od začátku s odporem a v půlce chodu dojde k odpalu bez znatelné zdi, stejně tak Glock. SFP9 byl pravý opak, tam do půlky žádný odpor a pak velmi znatelná zeď.

grey.man

Příspěvek#2752 » pát 21. říj 2022, 06:40

Já si myslím, že na těch "špatných" spouštích je nejhorší ta nepředvídatelnost. Nejen, že to vyžaduje větší sílu, ale taky chodí pokaždý tak trochu jinak. Mám teďka nový ARko z Floridy (DB15) a spoušť zrovna na precizní střelbu fakt není. Mám vyhlídnutou spoušť G2S, která je 2 stage, takže ta první stage (je to zmiňované namáčknutí 2,5 lbs) a pak je "domáčknutí" 2lbs

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2753 » pát 21. říj 2022, 08:00

Jo, v zásadě nejhorší je spoušť co drhne a má tak nepravidelný chod, kdy diagram z průběhu by vypadal jak profil vrcholů Vysokých Tater...

mijunior

Příspěvek#2754 » pát 21. říj 2022, 08:22

Máte někdo zkušenost s 2 stage spouští na AR? Ta myšlenka že si můžu namačknout se mi zamlouvá, asi to bude dobré na precizní střelbu a home defence, ale četl sem že se to nehodí např. na 3 gun?
Cenové rozpětí spouští je dost veliké, tak si ŕíkám co ještě "ocení " běžný konzument a co už by bylo jen "pozerství"?

izerS18

Příspěvek#2755 » pát 21. říj 2022, 08:55

Je to o tom, co ti bude vyhovovat. Pokud jsi z Prahy a okoli, dojdi do Bestpatronu, maji tam asi 9 ruznych spousti k vyzkouseni a je to pecka. Hned uvidis, co ti sedi. Ja skoncil u Triggera s 2 stupnovou spousti a jsem nadseny jak pri mirence, tak pri dynamice.
Tohle fakt musis citit na prstu, co ti sedi;-)

Pavelg17

Příspěvek#2756 » pát 21. říj 2022, 08:57

McFly píše:Jo, v zásadě nejhorší je spoušť co drhne a má tak nepravidelný chod, kdy diagram z průběhu by vypadal jak profil vrcholů Vysokých Tater...

Naprostý souhlas. . Norinco z krabice drhlo jako když tam je pisek. Po pár ranách jsem plošky lehce zaleštil . Je tvrdá ,ale bez drhnutí

Tavič

Příspěvek#2757 » pát 21. říj 2022, 21:30

Antreg 14.5", lehká hlaveň, Primary Arm 1.8x ACSS + montáž, svítilna Fenix PD35 + montáž a switcher, popruh magpul MS4 QD, vertical grip 3D tisk = 4665g. S plným plastovým magpulem 5120g.
Tahám se s tím víc jak rok. Váha taková jaká je, člověk se s tím musí naučit pracovat a vydřít si to. Není to pro slaboruký.

Eagg

Příspěvek#2758 » sob 22. říj 2022, 00:00

@tavič pekne, krasna kombinace. Ta vaha je docelq brutal ale mas pravdu je potreba sixto vydrit a telo se prispuspby kdyz tomu dame sanci a nevzdame to hned.
Jinak sem mnel take tohoto raptora ale nesedl sem si snim a presel sem na kolimator. Tato medena barva se mi take hrozne libi.

U mne by muj antreg 14.5 v tvoje konfiguraci by bol jeste tachsi protoze mam tam to quadrail predpazby (i kdyz sokar psal ze rozdil medzi mlok a quadrail je 30 gramu cca) ale zase mam tezkou hlaven. To by mne docela zajimalo jaky uz jee tam rozdil ve vaze meddzi lehkou a tezkou hlavni 14.5". Mozno dotaz na tebe @sokar.

ST33L

Příspěvek#2759 » sob 22. říj 2022, 01:22

Pokud vím, tak je to kolem 200g. Rozdíl mezi normální a lehkou hlavní. A předpokládám že u krátký hlavně bude menší rozdíl než u dlouhý.

tmx0152

Příspěvek#2760 » sob 22. říj 2022, 01:27

Eagg: Katalog Antreg, předposlední stránka. Tenhle katalog většinou bývá v tištěné podobě přiložený k pušce, když jí kupuješ. V PDF je k nalezení na netu. Tady vidíš hmotnosti jednotlivých variant.

Zpět na