18.11.2012 - Závod LOS: Pohárový závod
Kdy a kam za střílením
Moderátor: LOS vedení
-
ZbraneKvalitneCZ - Příspěvky: 1015
- Kontaktovat uživatele:
- ZbraneKvalitneCZ
- PPKgL.
Příspěvek#3 » ned 18. lis 2012, 18:38
Předně bych ráda tímto příspěvkem poděkovala pořadatelům a všem, kteří se na Žalanském LOSu podíleli, a zároveň bych se ráda podělila o několik postřehů, jež, podle mě, závod v různých aspektech rušily. Jako první bych zmínila realistický odklon od obranné střelby, a to konkrétně na:
Stage1, kde procedura střelby až do kyvky byla, podle mého, v pořádku. Samotná kyvka by byla rovněž ok, kdybychom nebyli nuceni vysypat do ní vše, co v zásobníku máme. Pochopila bych to v případě, kdyby se do ní střelec netrefil ani jednou ranou (někteří závodníci měli několikrát alfa). Někdo by mi mohl třeba oponovat, že by se v reálu mohlo stát, že nevidím, jestli jsem se trefila, atd... Myslím si ale, že min. dva zásahy do břišní oblasti (popř. do blízkosti životně důležitých orgánů) by nevyžadovaly můj další zásah;
Stage2, která dokresluje nerealistické pojetí obrany. Nejen že nejsme vojáci, kteří se ve vteřině musí rozhodnout o nepříteli (to lze ovšem považovat jen za pohádkovost legendy), ale především komplikovanost dané procedury byla příliš vysoká (uvědomění si barev, stran), dále kalibrace, popř. tíha poprů byla z hlediska menší ráže nepřekonatelným problémem, a to zcela nepochopitelně (u ostatních poprů nebyl problém). Dále tato situace limitovala pohyb střelce půlmetrovým prostorem, v němž bylo povoleno střílet.
Jelikož nechci být považována za pouhého kritika věci, ráda bych přispěla několika nápady, které by třeba mohly pomoct při dalším rekonstruování situací na LOSu, pokud budou mít pořadatelé zájem. Jednalo by se třeba o situaci na benzínové pumpě mezi regály, útočník a jeho rukojmí (třeba blízká osoba), ulice plná lidí a několik útočníků nebo zloději v kůlně.
Stage1, kde procedura střelby až do kyvky byla, podle mého, v pořádku. Samotná kyvka by byla rovněž ok, kdybychom nebyli nuceni vysypat do ní vše, co v zásobníku máme. Pochopila bych to v případě, kdyby se do ní střelec netrefil ani jednou ranou (někteří závodníci měli několikrát alfa). Někdo by mi mohl třeba oponovat, že by se v reálu mohlo stát, že nevidím, jestli jsem se trefila, atd... Myslím si ale, že min. dva zásahy do břišní oblasti (popř. do blízkosti životně důležitých orgánů) by nevyžadovaly můj další zásah;
Stage2, která dokresluje nerealistické pojetí obrany. Nejen že nejsme vojáci, kteří se ve vteřině musí rozhodnout o nepříteli (to lze ovšem považovat jen za pohádkovost legendy), ale především komplikovanost dané procedury byla příliš vysoká (uvědomění si barev, stran), dále kalibrace, popř. tíha poprů byla z hlediska menší ráže nepřekonatelným problémem, a to zcela nepochopitelně (u ostatních poprů nebyl problém). Dále tato situace limitovala pohyb střelce půlmetrovým prostorem, v němž bylo povoleno střílet.
Jelikož nechci být považována za pouhého kritika věci, ráda bych přispěla několika nápady, které by třeba mohly pomoct při dalším rekonstruování situací na LOSu, pokud budou mít pořadatelé zájem. Jednalo by se třeba o situaci na benzínové pumpě mezi regály, útočník a jeho rukojmí (třeba blízká osoba), ulice plná lidí a několik útočníků nebo zloději v kůlně.
- Carloss
Příspěvek#4 » ned 18. lis 2012, 18:48
Taky bych chtěl moc poděkovat. Na dvojce jsem si taky všiml potíží s kalibrací. Jinak technicky moc pěkné a nápadité. Jen ta zima při dlouhých čekáních nebyla moc příjemná. U poslední stage už mi to fak nemyslelo a první jsem pochopitelně začal střílet "po svých". No.. je to "hra".
-
Self-Def-Enthusiast - Příspěvky: 86
- Self-Def-Enthusiast
Příspěvek#5 » ned 18. lis 2012, 19:13
S tou barevnou stagí jsem sám sebe taky pěkne vypekl, na druhou stranu mi tahle jediná přišla vyloženě nepovedená.
Situace se mi vesměs líbily, každá prověřovala nějakou jinou schopnost střelce a já tímto také organizátorům za závod děkuji.
Těch povinných 10 ran do kyvky bylo podle mě moc, ale to je jen "malá ryba".
Ta dvojka mi ale přišla prostě už přestřelená. Já chápu jistou touhu zapojit při tom střílení i hlavu, ale tohle bylo hustý . Podle mě to s obranou střelbou už mělo společného příliš málo. Ta legenda o vojákovi na zahraniční misy mě nepřesvědčila, pochybuji, že voják do 2 sec před samotnou střelbou ještě neví, kdo je kdo Terče byly napřeskáčku, takže sama úloha dodržet procedurální pravidla LOSu byla hustá sama o sobě. Teď do toho si ještě odvodit, že ta barva, kterou vytahuju jsou moji spojenci, musím si stoupnout na správnou stranu, abych neprošpikoval víc neterčů najednou a pak trefovat poppery a zjevující se terče........no nevim, přišlo mi to až moc hustý (a to, pro rejpaly, neříkám jen proto, že jsem sám sebe při těch barvách převezl).. .........berme to sportovně a s nadhledem, jen bych se fakt snažil držet obranné střelby a nesnažil vymýšlet až příliš hustý rébusy...
Situace se mi vesměs líbily, každá prověřovala nějakou jinou schopnost střelce a já tímto také organizátorům za závod děkuji.
Těch povinných 10 ran do kyvky bylo podle mě moc, ale to je jen "malá ryba".
Ta dvojka mi ale přišla prostě už přestřelená. Já chápu jistou touhu zapojit při tom střílení i hlavu, ale tohle bylo hustý . Podle mě to s obranou střelbou už mělo společného příliš málo. Ta legenda o vojákovi na zahraniční misy mě nepřesvědčila, pochybuji, že voják do 2 sec před samotnou střelbou ještě neví, kdo je kdo Terče byly napřeskáčku, takže sama úloha dodržet procedurální pravidla LOSu byla hustá sama o sobě. Teď do toho si ještě odvodit, že ta barva, kterou vytahuju jsou moji spojenci, musím si stoupnout na správnou stranu, abych neprošpikoval víc neterčů najednou a pak trefovat poppery a zjevující se terče........no nevim, přišlo mi to až moc hustý (a to, pro rejpaly, neříkám jen proto, že jsem sám sebe při těch barvách převezl).. .........berme to sportovně a s nadhledem, jen bych se fakt snažil držet obranné střelby a nesnažil vymýšlet až příliš hustý rébusy...
- Carloss
Příspěvek#6 » ned 18. lis 2012, 19:22
Mě to přišlo docela dobrý. Bylo to principielní, žádný záludnosti, geometrie střelby přesně odpovídala nějakému cvičení. Nemyslím, že by bylo od věci si to taky zkusit. A postup byl taky vcelku jasný. Jen si nesplést barvy (jako já... otočil jsem se správným směrem, pak jsem ale střílel to nesprávný železo) a odkrývaly se pěkně postupně, bez rizika průstřelů neterčů. Ačkoli jsem přesně věděl, co chci udělat, tak při prvních dvou výstřelech jsem si uvědomil, co to střílím za blbost... Už bylo ale dole neterčový železo. To mě pochopitelně rozhodilo... Ale jak říkáš... je to sport, pro mě osobně spíš zábava a poznání mých neschopností. A s tím se dá pracovat do budoucna... Děkuji ještě jednou.
- Albert
Příspěvek#7 » ned 18. lis 2012, 19:23
Za mě LOS v Žalanech super. To že se na kyvku muselo střílet vícekrát považuji za výbornou možnost si kyvku procvičit. ad Stage 2, to že tam byla legenda napsaná tak že jsi voják ještě s této situace nedělá špatně postavenou. Kdyby byla legenda napsaná stylem: ,, na zahradní slavnost, na tvém pozemku vtrhlo 6 darebáků a ohrožují hosty na tvé zahradě.... Bareš svou zbraň a řešíš situaci, musíš však rozlišovat mezi lumpy a svými přáteli...,, (?). Prostě to byla situace kde se muselo trochu přemýšlet, nebylo vše tak jednoduché jako jinde. Po mém soudu to byla hezká situace. ad Kalibrace, to už se řešilo Xkrát. Prostě je to pro to, aby si lidi uvědomili výkon a to že 6,35 7,65 nebo dokonce 22lr prostě na obranu nejsou úplně to pravé ořechové.
- Albert
- Misery
Příspěvek#10 » ned 18. lis 2012, 19:49
Mě to taky padlo až na čtvrtý cinknutí. Holt stane se, žádnou vědu z toho nedělám. Víc mě štval ten zákaz holsteru s pojistkou na ukazováček. Až si někdo prostřelí nohu s vnitřnim holsterem, tak zakážou vnitřní? A až si někdo prostřelí nohu s koženym, tak se zakážou kožený? A nebylo by lepší, kdybychom stříleli z flusbroku, je to bezpečnější...
Příjde mi to takové čecháčkovské, když se něčeho bojíme, tak to zakážeme. Pro jistotu
(a nedáme o tom dopředu vědět)
Příjde mi to takové čecháčkovské, když se něčeho bojíme, tak to zakážeme. Pro jistotu
(a nedáme o tom dopředu vědět)
- Ptak
Příspěvek#11 » ned 18. lis 2012, 20:37
Závod byl moc pěkný, pestrý a nápaditý. Možná, že některé situace byly moc těžké pro začátečníky, ale to je život. Na množství střelců se to povedlo ostřílet celkem dost rychle a za to skládam organizátorům poklonu! Osobně se mi závod moc líbil. Jenom ty obrázkové terče fakt nemusím. Nešťastných delt jsem měl na nich až moc
- E-Ryc
Příspěvek#12 » ned 18. lis 2012, 23:56
Albert: ty poppery na stage 2 byly nejake naladove, me nechtely padat s 9L ani na treti cinknuti (pri zadosti o kalibraci sel samozrejme dolu hned na prvni ranu), kolegove s identickym strelivem i zbrani taky pokladali na poprve. Na jinych stages zase zadny problem, vsechno na prvni cinknuti. To ze me to tak vykolejilo, ze jsem zbytek situace totalne zeslonil radsi nekomentuju, to uz je moje chyba...
Jinak bych to hodnotil pozitivne, jeste byla zakernost vykukujici a sakra rychle mizejici hlavy (st. 4). Kazdopadne diky a tesim se na priste.
Jinak bych to hodnotil pozitivne, jeste byla zakernost vykukujici a sakra rychle mizejici hlavy (st. 4). Kazdopadne diky a tesim se na priste.
- Carloss
- HV
Příspěvek#14 » pon 19. lis 2012, 08:11
Bylo to občas takově LOSí IPSC ale možná právě proto to nemělo chybu. Barvičky mi zamotaly hlavu tak, že jsem tam přemýšlením ztratil min. 5s a to se pak člověk zamyslí nad svými schopnostmi 10ran či dostřílení zásobníku je dost podivná praktika, která podle mě do LOSu moc nepatří ale měli to všichni stejné tak proč ne. Osobně se mi to líbilo moc a hrnečky z roku 1966 ještě v původním obalu a s udanou cenou 9,50/ks mi udělaly opravdu radost )))
-
Honza-senior - Příspěvky: 6
- Honza-senior
Příspěvek#15 » úte 20. lis 2012, 13:25
Se zájmem jsem si přečetl všechny připomínky a děkuji za ně. Nelze samozřejmě vyhovět všem a tak se stane, že se mohou některé situace jevit, méně zkušeným nebo začínajícím závodníkům, až příliš těžké. No ano, byl to pohárový závod a některé situace byly opravdu těžké. Ale jak se říká, těžko na cvičišti, lehko na bojišti. I když je z některých připomínek patrné, že o tom, kde je realita máme často rozdílné představy, snažíme se v Žalanech dělat situace tak, aby realitě byly co nejblíže. Tak např. tolik diskutovaná stage 1 a 10 ran do terče. Každý expert na obranu vám potvrdí, že střílet byste měli na útočníka (v našem případě střílejícího po vás) tak dlouho, dokud jeho útok trvá. V popisu situace bylo, že ten nájemný vrah (terč na kývačce) se vám vždy schová za barák, aby na vás po té znovu zaútočil. V reálu byste tedy stříleli, dokud byste měli čím anebo dokud byste ho neviděli padnout. Odtud tedy název stage 1 – Do poslední patrony. A nyní jsme zase u sportu a LOS přeci sport je. Věděli jsme, že těch výkyvů terče, kdy je možné na něj střílet a úspěšně ho také zasáhnout je 9. Při desátém výkyvu již terč vykývnul relativně málo, ale zkušený střelec by ještě byl schopen terč zasáhnout. To představovalo více než 30 s času. Pro méně zkušeného střelce času přiměřeně, ale zkušený střelec dokáže vystřílet i 4 zásobníky. Zkušený střelec tolik patron na vyřešení stage 1 nebude potřebovat. Dá si do zásobníku patron „tak akorát“, aby ho nadbytečná střelba nezdržovala a neprodlužoval se mu čas. Méně zkušený střelec pak volí raději více patron. A proč 10 ran do kývačky? No proto, že pravidla mluví o max. 12 nezbytných patronách na vyřešení situace a 2 patrony jsme spotřebovali na železa. Kdyby např. bylo předepsáno méně zásahů v kývačce, každý by své nadbytečné patrony ze zásobníku vychrlil bez ohledu na to kam. Vím moc dobře o čem mluvím. A na naší střelnici chceme střílet ještě hodně dlouho po podzimním závodu v LOS. Nikoho jsme tedy nechtěli nijak omezovat, ať si každý střelec zvolí sám na co si troufne. LOS předpokládá také zdokonalování střeleckých dovedností a jak už Albert uvedl ve své připomínce, je 10 ran na kývačku dobrá příležitost naučit se kývačku střílet.
Stage 2 byla opravdu na palici. Také jsme u toho při Prematchi zmatkovali. A protože jsme škodolibí, hodně jsme se při Prematchi zasmáli. Že si vzájemně při prematchi nic nedarujeme je nakonec i patrné ze dvou DQ, které jsme na Prematchi měli. Myslím, že rozeznat kdo je kdo podle červené a modré značky je výrazně jednodušší než poznat mezi běžnými civilisty toho teroristu, zvláště pak, když žádný z nich nemá ani červenou a ani modrou značku a uniformy také nenosí. Vojáci na misi v Afghánistánu to mají opravdu těžké. Jak už jsem uvedl výše, LOS by měl držitele zbraně zdokonalovat v jeho dovednostech. Kdo nechce u střílení přemýšlet, po čem střílí asi by měl volit jinou střeleckou disciplínu a zbraň na obranu raději ani nenosit. Občas nepadající Poppery na dvojce myslím dobře vystihl ve svém příspěvku Albert. Také doporučuji číst propozice, kalibrační zbraň byl třípalcový revolver a náboj .38 SP. Pokud vám po zásahu nepadne Popper, střílejte klidně dál na další terče. Po kalibraci Poppera možná budete mít druhou šanci a situaci opakovat. Ale možná také ne.
Stage 2 byla opravdu na palici. Také jsme u toho při Prematchi zmatkovali. A protože jsme škodolibí, hodně jsme se při Prematchi zasmáli. Že si vzájemně při prematchi nic nedarujeme je nakonec i patrné ze dvou DQ, které jsme na Prematchi měli. Myslím, že rozeznat kdo je kdo podle červené a modré značky je výrazně jednodušší než poznat mezi běžnými civilisty toho teroristu, zvláště pak, když žádný z nich nemá ani červenou a ani modrou značku a uniformy také nenosí. Vojáci na misi v Afghánistánu to mají opravdu těžké. Jak už jsem uvedl výše, LOS by měl držitele zbraně zdokonalovat v jeho dovednostech. Kdo nechce u střílení přemýšlet, po čem střílí asi by měl volit jinou střeleckou disciplínu a zbraň na obranu raději ani nenosit. Občas nepadající Poppery na dvojce myslím dobře vystihl ve svém příspěvku Albert. Také doporučuji číst propozice, kalibrační zbraň byl třípalcový revolver a náboj .38 SP. Pokud vám po zásahu nepadne Popper, střílejte klidně dál na další terče. Po kalibraci Poppera možná budete mít druhou šanci a situaci opakovat. Ale možná také ne.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí