Návrh nového zákona o zbraních (září 2022)

milanvpg

Příspěvek#1216 » sob 13. led 2024, 18:54

mission píše:jenže tu informaci může orgánu veřejné moci podat kdokoli, Rakušan to zmínil na tiskovce.

To asi jo, ale to by zároveň ten orgán veřejné moci EDIT: i policie - museli vyhodnotit, ze ta stížnost je natolik závažná a důvodná, aby si rovnou šli pro zbran, s tím rizikem, co zmínil MojeTikka, že je budeš žalovat.
Spíš by mě zajímalo, jak by to potom vypadalo po zadrženi zbraně. Pak musí asi oni, nikoliv já, prokázat nějaký přestupek a podle toho si buď zbraně už nechat, nebo je vrátit, ne?
Naposledy upravil(a) milanvpg dne sob 13. led 2024, 19:01, celkem upraveno 3 x.

mission

Příspěvek#1217 » sob 13. led 2024, 18:57

@Klicky

dobře, ale sympatie s nějakou "extremistickou" stranou / hnutím nebo přestupky v oblasti občanského soužití snad nejsou trestným činem.

JirkaCV

Příspěvek#1218 » sob 13. led 2024, 19:05

mission píše:na to krajní nouzi nenapasuješ. Krajní nouzí se odvrací přímo hrozící nebezpečí, ne nějaká domněnka či předpoklad.

Ale to já přece odvracím. Mám informaci, že hrozí nebezpečí a tak konám.
Pokud si dobře pamatuju, je na to i judikát po střelbě v UB.

MojeTikka

Příspěvek#1219 » sob 13. led 2024, 19:29

Marne premyslim, jaky precedens lze dovodit z postupu PCR stran te strelby na FF UK v souvislosti se zasahem u domnele nebezpecneho drzitele ZP v budoucnu. Tam take bylo ohlaseno, ze jde o nebezpecneho cloveka...

Inu, tady nezbude, nez pockat, jak to bude probihat v praxi. Urcita zkouska inteligence je i to, jestli clovek vi a chape, co kde muze rict a psat. Ja jsem se to ucil za bolsevika a nyni se to hodi. Mladi se to musi holt naucit take.

Stran zneuziti sousedem, partnerem... ano, je to mozne, ale podobne to jde i dnes v jinych tr.c., treba kdyz sousedka prohlasi, ze jsi ji znasilnil. Bohuzel soucasny system je, ze dukazni bremeno je na strane obvineneho. Je to blby, ale je to tak a armageddon nenastal.

JirkaCV

Příspěvek#1220 » sob 13. led 2024, 19:40

Poškodit někoho je jednoduché.
(Ne)mám sousedku, která mě nemá ráda. U baráků je to asi častější, než v paneláku. Pak jí někdo poradí, hele, je to myslivec, určitě má nějaké zbraně.
Volání 158, soused mě ohrožoval a mířil na mě nějakou zbraní.
Tohle fungovalo vždycky, funguje a fungovat bude.
Proto říkám, zdravte svojí sousedku, i když je to mrcha.

Carloss

Příspěvek#1221 » sob 13. led 2024, 20:19

Já to vnímám tak, že když PČR dostane podnět, tak to nějak vyhodnotí a případně zahájí správní řízení. Zbraně nelze odebrat jen tak, jak si kdo umane, ale jen na základě právě rozhodnutí ve správním řízení.

MojeTikka

Příspěvek#1222 » sob 13. led 2024, 20:20

To nemusi byt sousedka. To je ten problem. Klidne kolega z prace, ktery te ani nezna jmenem, ale vi, ze mas lepsi auto, nez on. Neni na svete clovek ten, ktery by se zavdecil lidem vsem, znas to. Podle mne vubec nema smysl nejak menit svoje zvyky, pokud jsou an bloc slusne. A ja jsem rad, ze patrim mezi drzitele ZP, coz slusni lide jsou ;)

JirkaCV

Příspěvek#1223 » sob 13. led 2024, 20:39

Rozhodnutí ve správním řízení trvá pět vteřin. Realizace záleží na tom, jestli ho doručí pošta nebo policista osobně.

Carloss

Příspěvek#1224 » sob 13. led 2024, 20:50

To ano, ale nezabavujou se zbraně jen tak na udání kdejakýho mouly.

JirkaCV

Příspěvek#1225 » sob 13. led 2024, 20:52

Otázka zní. Je to tak moc špatně? Prevence ...

Klicky

Příspěvek#1226 » sob 13. led 2024, 21:01

mission píše:@Klicky

dobře, ale sympatie s nějakou "extremistickou" stranou / hnutím nebo přestupky v oblasti občanského soužití snad nejsou trestným činem.

Mě to neříkej, jási taky myslím že je to 3,14čovina, před tejdnem jsem to tu taky zmiňoval že tohle je ta nejhorší část novely.

Hlavně, dejme tomu že jsi ctihodný slušnoobčan, jak máš vědět podpoře kterého hnutí/spolku/skupiny se máš vyvarovat? Bude Rakušan rozesílat majitelům zbraní každý týden bulletin se seznamem hnutí který člověk nemá podporovat?

Ten zákon je dvojsečná zbraň.
A) proč mám bylt trestán konfiskací pokud jsem se nedopustil přestupku/tč/neexistuje podezření na tč
B) Jak mám být vůbec schopen vyhovět té “nepodpoře” extremustickýho hnutí když ani nevím co to je? Je to SPD? Komunistická frakce pirátů? Světové ekonomické forum? Dělnická mládež? KSČM? Monarchisti? Anarchisti? Libertariáni?

mission

Příspěvek#1227 » sob 13. led 2024, 21:24

mně zase přijde divné, že jediný, kdo se proti tomu postavil byl Radek Ondráček (ANO) s pozměňovacím návrhem. Ale nezaznamenal jsem žádnou "veřejnou" snahu právníků (např. LEXu), že by se proti tomu hlasitě ozvali.

Carloss

Příspěvek#1228 » sob 13. led 2024, 21:28

To jde o to proti čemu se vlastně postavil. Jak jsem to pochopil, tak se postavil proti tomu, aby někdo odebíral zbraně na základě oznámení kddejakýho čičmundy. Ale takový návrh nového zákona NENÍ. Ani být nemůže. Dycky bude muset proběhnout nějaké další šetření a správní řízení. O jeho průlběhu se můžem bavit. Ale rozhodně nelze, aby jen tak někdo písknul a poldi naběhli a zabavovali. Toho se fak nebojim.

aToM

Příspěvek#1229 » sob 13. led 2024, 21:49

Politická řeč se mluví a voda teče. Rakušan má pocit, že musí něco navrhnout, a tak navrhuje. Než dojde návrh k realizaci, tak kauza FF trochu vychladne, Lex i legislativní rada vlády taky řekne svoje. Nebagatelizoval bych to, ale ani zbytečně neplašil

kiv61

Příspěvek#1230 » ned 14. led 2024, 11:35

Carloss píše: ... " rozhodně nelze, aby jen tak někdo písknul a poldi naběhli a zabavovali. Toho se fak nebojim.

Ale lze a už i teď.
Jen PČR nebude nikam "nabíhat" jednoduše dotyčného vyzve nechť zbraně donese na své OZBM a do doby vyřešení u ní zůstanou v úschově. Teprve poté co by to ignoroval si koleduje o černé kukly v baráku.

Osobně vím o 2 případech - jedno bylo obvinění z ublížení na zdraví (ne zbraní, prostě se blbec ožral a rozbil hubu amantovi svý ženský) a druhý hodně divoký rozvod s nějakým tím údajným domácím násilím.
Obé se časem vyřešilo ve prospěch držitele ZP a tak si na OZBM pro své kvéry zase došli.

To, že se o tom nyní více mluví je snad každému jasné a možná i dobře, ne?

Zpět na