Nová pravidla IPSC

Hot_Dog

Příspěvek#31 » stř 8. bře 2023, 14:41

Ano, to je pravda, "u soudu" bych to asi vyhrál, ale na závodech to pro mě bude znamenat, že až si toho někdo zase všimne, tak se to bude řešit, muže to přinést "zlou krev", prostě nepříjemnosti atd. a hlavně třeba někam pojedu 150km, zaplatim startovný a pak mě nenechaj odstřílet...

Je teda pravda, že si toho za cca 5x level-1 závodů a cca 30x závodů KVZ "dle IPSC pravidel" nikdo nikdy nevšiml, a narazil sem až u velmi mladého rozhodčího na jedné stage, který si mě po odstřílení zavolal k sobě, že si toho všiml a že mě předá Range Masterovi... Pro mě to bylo nepříjmené, takže už to uplně nechci zažít znovu...

Sice se mi to nelíbí, mám to naučený/nasušený samozřejmě tak, že se nebojim, že bych si prostřelil nohu, navíc to pouzdro je konstruovaný tak, respektive tlačítko je na takovym místě, že po zmáčknutí toho tlačítka prst zůstane na pistoli hezky mimo lučík na rámu pistole dost vysoko (ano, viděl sem pouzdro Dasta, kde naopak prst zůstane v prostoru lučíku), takže je to opravdu bezpečné, navíc já mám vojenskou Berettu, líbí se mi ten styl a IPSC rychlo-pouzdro mě uplně neláká z tohohle hlediska do Productionu, proto to řeším.

Nejspíš skončim u toho, že si tedy vytisknu tu část s tlačítkem tak, aby pistole šla vytáhnou i bez zmáčknutí tlačítka, jen větší silou. To tlačítko tam tedy furt bude, ale nebude "vyžadovat použití spouštěcího prstu", což jak se tu všichni v zásadě schodli by pak mělo být ok, maximálně mě někdo bude kontrolovat, ale ukecat bych to vždy měl...

Každopádně díky všem za reakce...

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#32 » stř 8. bře 2023, 18:59

Héfaistos píše:Možná to bude z má strany jen právnické trolení, ale kde a kým je určeno, že to tlačítko na vytažení zbraně je určeno právě a jen pro "ukazovák", resp. "spouštěcí prst"?

Stejně dobře se můžu naučit ho stisknout prostředníkem a budu trvat na tom, že spouštěcí prst (u mě ukazovák) k tomu nepoužívám, tudíž pravidlo ...vyžaduje použití spouštěcího prstu... neporušuji.

Protože pokud je anatomicky a fyziologicky možné to tlačítko stisknout NEJEN spouštěcím prstem ale i jiným, tak je to pravidlo nedostatečné (nedostatečně definované) a u soudu bych to asi vyhrál... ;)

"5.2.6 [H] Závody pro krátkou zbraň nesmí vyžadovat použití konkrétního typu či značky pouzdra na střelnou zbraň
nebo související vybavení. Range Master však může označit závodníkovo pouzdro na zbraň za nebezpečné a
nařídit jeho úpravu. Pokud i po úpravě nebude pouzdro schváleno Range Masterem, musí být vyloučeno ze
závodu. "

Pleteš si pravidla a zákony a taháš do toho nějaké soudy.... Naštěstí i na takové jako Ty pravidla myslí..Pokud nějaký RO pouzdro označí za nebezpečné a RM tento názor potvrdí tak se můžeš na hlavu stavět. Ono to jaksi není o buzeraci, ale o bezpečném sportu... :roll:

schurl45

Příspěvek#33 » čtv 9. bře 2023, 08:45

Zdravim, mam ho taky a jezdil jsem s tim pouzdrem bez problemu, kdyz to bylo s tou pojistkou na hrane, tak jsem ji pres ten cep vytahl a nebyl s tim nikdy problem.

Héfaistos

Příspěvek#34 » čtv 9. bře 2023, 10:36

2 McFly - jen jsem to popsal z právnického hlediska. Že je to pravidlo prostě napsáno nejednoznačně respektive jeho výklad může být různý. Je jasné že na závodě mají RO a RM "vždycky pravdu" a s tím "soudem" to byla nadsázka - to snad každý pochopil a pro ty váhající jsem přidal i smajlíka.

notobi

Příspěvek#35 » ned 19. bře 2023, 09:51

Hot_Dog: nebylo to v Lomech u Kunžaku?

Hot_Dog

Příspěvek#36 » pon 20. bře 2023, 14:34

Bylo...

Ale pro jistotu dodám: Nechci se tady uplně někoho nějak dotknout nebo to rozmazávat... V pravidlech to je (já to skutečně nevěděl a nikdo předtím mě na to skutečně nikdy neupozornil, ikdyž chápu, že neznalost neomlouvá), moje pouzdro skutečně téhle části pravidel odporuje, takže zcela v pořádku, teď už to vím a zjištuju, jaký mám možnosti, abych byl příště zcela OK v rámci pravidel...

notobi

Příspěvek#37 » čtv 30. bře 2023, 16:54

tak by bylo dobrý upřesnit, že to bylo kvůli tomu že ti zbraň v pouzdře mířila na nohu. to byl ten hlavní důvod co se jim tam nelíbilo

Haluziak

Příspěvek#38 » stř 20. srp 2025, 15:48

Kolegové tak jsem si nakonec pořídil sporťáka a tím pádem krom místních KVZ pokukuju i po nějakém IPSC závodě a tak otázky k pravidlům (Ano četl jsem je, ale ....), resp. co vše můžu provést aby mě pořád pustili do IPSC Production?

Sportovní kladivo se prý vyměnit může, ale musí být od CZ nebo může být aftermarket?
Jiná spoušť se prý vyměnit může od kohokoliv, pružinky pokud budou vypadat stejně také, mosazné palm swell gripy prý taky můžou být aftermarket.

...ale...

Prodloužený zápalník může/nemůže pouze CZUB nebo cokoliv? Co přerušovač?

monk

Příspěvek#39 » stř 20. srp 2025, 15:57

18. Originální součásti zbraně a díly nabízené prvovýrobcem zbraně jako standardní nebo volitelné vybavení pro
konkrétní model zbraně, uvedené v IPSC seznamu schválených zbraní, jsou povoleny, za předpokladu, že:
18.1 Jejich modifikace, jiné než povahy drobných úprav (odstranění otřepů a/nebo přizpůsobení
nevyhnutelně nezbytné pro zapasování náhradní součásti nebo dílu prvovýrobce), jsou zakázány. Jiné
zakázané úpravy zahrnují takové, jenž napomáhají rychlejšímu přebíjení zbraně (např. natahovací páky
nebo nabíjecí úchyty, rozšířené, zvětšené a/nebo přídavné zásobníkové šachty apod.), a/nebo
zdrsňování povrchu. Změna původní barvy a/nebo závěrečné povrchové úpravy zbraně, a/nebo
aplikace pásek či jiné přikrášlování je povoleno.
18.2 Zásobníky, dostupné závodníkovi během řešení střelecké situace, nesmí při startovním signálu
obsahovat více než 15 nábojů. Identifikační značky nebo obtisky, vnitřní omezovače kapacity, tlumící
botky a dodatečné indikační otvory, které zanedbatelně přidávají nebo ubírají hmotnost zásobníků,
jsou povoleny.
18.3 Mířidla mohou být odstraněna, mechanicky upravena, seřízena a/nebo opatřena barvou. Mířidla
mohou být také vybavena světlovodnými vlákny nebo podobnými vložkami.
19. Části, díly a příslušenství od druhovýrobců jsou zakázány, s těmito výjimkami:
19.1 Zásobníky z druhovýroby jsou povoleny a podléhají pravidlu 18.2
19.2 Otevřená mířidla z druhovýroby (viz. pravidlo 5.1.3.1) jsou povolena za předpokladu, že jejich instalace
anebo seřízení nevyžaduje žádnou změnu na pistoli.
19.3 Střenky z druhovýroby, které svým profilem a obrysy odpovídají standardním či volitelným střenkám
prvovýrobce pro schválenou zbraň a/nebo aplikace pásky na úchopovou část zbraně (viz. příloha E3a)
jsou povoleny. Avšak pryžové návleky jsou zakázány.
19.4 Pružiny z druhovýroby jsou povoleny, za předpokladu že jsou ve stejné konfiguraci jako originální.
19.5 Sestavy spoušťe z druhovýroby jsou povoleny, pokud vyhovují bodu 16. Sestava spouště je definována
jako mechanismus, který po stisknutí spouště aktivuje sekvenci střelby ze střelné zbraně. Poznámka:
Pokud původní spoušť obsahuje pojistku spouště, pak spoušť z aftermarketu musí také obsahovat
Pravidla IPSC kombinovaná ed. leden 2024 81 V. Kebo upr. M. Miklan
pojistku spouště.
19.6 Kladiva z druhovýroby jsou povoleny.

pokud pujdes na lvl1 tam to nikdo neresi.

Haluziak

Příspěvek#40 » stř 20. srp 2025, 18:26

19.5 Sestavy spoušťe z druhovýroby jsou povoleny, pokud vyhovují bodu 16. Sestava spouště je definována
jako mechanismus, který po stisknutí spouště aktivuje sekvenci střelby ze střelné zbraně. Poznámka:
Pokud původní spoušť obsahuje pojistku spouště, pak spoušť z aftermarketu musí také obsahovat
Pravidla IPSC kombinovaná ed. leden 2024 81 V. Kebo upr. M. Miklan
pojistku spouště.

A patří do sestavy spouště i disconector?

monk

Příspěvek#41 » stř 20. srp 2025, 19:21

 1 - Only approved models from our IPSC list (found at http://www.ipsc.org). NO single action guns.
 2 - Minimum trigger pull of 2.27 Kg (5 Lbs.) for first shot OR Minimum trigger pull of 1.36 Kg (3 Lbs.)
for every shot. Ask the competitor which one it will be done before doing the test.
 3 – Maximum barrel length is 127mm.
 4 - Rack the slide and check if Firepin Safety is installed.
 5 - Check all magazines:
a - Only bumpers or pads that add negligible weight on magazine.
b - No removal of weight of magazine unless is negligible.
 6 - NO MODIFICATIONS
a - No aftermarket barrels, only originals for the model.
c - ONLY MINOR DETAILING.
d - Prohibited:
I - Fast reloading modifications
II - Stippling
IV - Rubber sleeves
e - Sights:
I - May be trimmed
II - Color can be applied
III - Can be fitted with Fiber Optics or similar
f - Aftermarket panels allowed.
g - Application of tape on grip allowed (see Appendix E3a)

tu mas list pro rozhodciho co kontroluje
z toho vypliva ze to co pises nikdo nekontroluje.

4mike

Příspěvek#42 » čtv 21. srp 2025, 14:13

Haluziak
Ne snad že bych Tě hodlal k něčemu nabádat ale než se z lev1 prokoušeš k lev3 s guncheckem,
kde by snad někoho byť teoreticky mohl trápit původ Tvého přerušovače,
uteče tolik vody, že z tý čízy zbudou funkční jen gripy.
To jen na odlehčení aniž bych hodlal hejtovat čízy

MRBLUE

Příspěvek#43 » čtv 21. srp 2025, 20:14

Na gunchecku kontrolujuci vezme zbran, obzrie ju z vonka ci na nej nieje nieco divne. Potom stlacenie spuste DA, obtiahnutie a stkacenie SA, odvazenie DA spuste, skuska funkcnosti manualnej poistky. Viac som nikdy nezazil.

4mike

Příspěvek#44 » pát 22. srp 2025, 06:15

ani já, proto asi píšu teoreticky

monk

Příspěvek#45 » pát 22. srp 2025, 06:27

ja jsem se stim taky nepotkal. Ale pokdu to tak chces upravovat, nechces si to predelat na SA a jit do standartu, tam nic neporusujes.

Zpět na