Povrchová úprava střel - výroba doma

RedCrown

Příspěvek#76 » čtv 16. led 2014, 21:18

Tak tady některé mé výsledky. Většinu experimentů jsem dělal na FMJ střelách, protože olověné jsem neměl po ruce. Jen jedna je olověná, taková šišatá (při lisování do kalibrační díry se protrhl plášť a vyjelo olověné jádro.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
první fotka je vrstva 0,12-0,15mm, druhá je 0,07mm, na třetí je vidět naleptaná mosazná FMJ vzniklá špatnou polaritou, na čtvrté jsou bez ruční práce prohnané vibrační pračkou s hrubými keramickými tělísky a zásaditým kompoudem,

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
na první je naříznutá vrstva mědi na měkkém olovu - cca. 0,07mm, druhá je po průchodu s menšími leštícími tělísky, třetí naříznutá koupená .45 střela ze Slovinska - změřeno cca. 0,12mm, čtvrtá moje a origo .45

V zásadě mě těší, že metoda je docela produktivní a kdybych přišel na způsob jak tvořit silnější vrstvy bez hrubého povrchu plného nárůstků, tak to nemá chybu.
Jako další bych viděl pokusy bubnového pokovení, dívám se na to velice nadějně. Dále by bylo potřeba řešit problém, jak dělat větší vrstvy, aby se netvořila hrubá struktura. To co je vidět na fotkách je zhruba 2A/dm2.
Taky by asi stálo za zamyšlení, proč slovinská vrstva drží podstatně lépe na olovu než ta moje. Je to jednak poznat při trhání, ale i vidět na odtržené mědi. Já bych to tipoval na přípravu olověného povrchu. Nevím co zvolit, aby to drželo dobře.
Kdyby měl někdo zájem se spolupodílet, rád bych koupil vzorkové množství 9L 125gr kulí v čistém olovu a ve slitině. Rád bych je vystřelil a zkoumal proříznutí mědi v závislosti na tloušťce mědi. Sám nemám možnost odlévat. Může někdo pomoct?

sheep

Příspěvek#77 » pon 24. úno 2014, 17:12

No za dobu co jsem tu nebyl se to pěkně rozjelo.Na pokovení reagovat nebudu protože jsem ho zavrhnul z důvodu moc věcí kyseliny a podobně.Prostě ve velkém jsem nedokázal nic kloudného udělat,zmetkovitost velká.
K prášku jen to že kdo shání pistoli na barvu,tak ano v Číně a já ji osobně mám na 110V a je třeba trafo.Koupit se dá myslím v GME nebo určite GES tam jsem ho kupoval já.
S pistoli to ne dělám protože je spotřeba barvy velice slušná a zbytečná.A 900ks za hodinu jsem nedokázal udělat,jestli někdo jo tak bych mu poděkoval za nějaký konkrétní postup.
Prováděl jsem tak že na plech přišel alobal,důvod je jasný vodivost a po vypečení zmuchlat,zahodit,protože již zmíněná barva se zde také uchytí,je to nežádoucí ale nenašel jsem způsob jak jinak to dělat.Druhá věc je nechat větší rozestup mezi střelami aby se to napráškovalo pěkně všude.Jak vidím z prezentovaných fotek je střela s povlakem jen z horní části,narážím na dno,to se mě zdá že není.A s hoby pistolí si myslím nemožné doma vyrobit.Protože je prostě třeba mít střelu uzeměnou,pokud udělám vrstvu budeme řikat shora,jak ji nanesu na spodek?Mě napadá jako při testu pokovení zavázat na slabý drátek,ale to je kravina.Když počítám vyskládání každé střely na zmíněný alobal,nějakou dobu zabere,pěču dle návodu konkrétní barvy cca 20min,na plech jsem jich dostal 100-150 abych mohl pěkně ze všech stran.Do trouby dostanu dva plechy.
Ale vrátil jsem se při menší spotřebě barvy k nanášení jako Alox.Odhadem nebo na váhu sto střel,otázka připravení jedné minuty.5-7 odměrek barvy z Lee matric a 2-3ml ředidla.Do střel a pěkně kvrdlat,chce to vyzkoušet ne málo aby to teklo,ne moc pak začne zasychat a bude hrubý povrch i po vypalení.Na drátěné síto,nechat zaschnout na dotek a vklidu odělit od sebe aby se při pečení nic neslepilo.Vypálit a hotovo.Je to rychlý způsob,funguje,není z mojí hlavy a mám vyzkoušeno a již nic jiného nedělám.Je pravda že nikdy střela není tak krásná jako z pistole,protože přidáním ředidla se určitě vlastnost barvy nějakým způsobem ničí.Ale střela je komplet.Prostě poměr rychlost,přesnost,kvalita.To je třeba si uvědomit.
Kalibruji na závěr po vypečení.
Existuje spousta barev epoxid,polyuretan,aj. a jejich kombinace.Již na začátku jsem psal že soused se žíví prodejem těchto barev do lakoven a nemám proto nouzi.Jen nemohu sehnat barvu na bázi nylonu,která má asi nejblíže k plastu.Používám epoxid,nebo epoxid-polyuretan.

RedCrown

Příspěvek#78 » čtv 25. zář 2014, 10:43

ladaj píše:Počítej, že výsledek bude matný a podivné barvy, na focení jsem povrch poleštil kartáčkem. Ve velkém by šlo leštění možná dělat ve vibrační pračce.

V případě potřeby obzvláště exkluzivního vzhledu by se dalo nakonec ještě chemicky poniklovat, prodává se na to běžně nějaký přípravek. Takové má v nabídce i slovinec http://www.los.si/bullets.html
Mimochodem tam má i nějaké povídání o tvrdosti.

Trochu jsem nad tím niklováním přemýšlel a má pocit, že niklování by bylo kontraproduktivní pro zbraň. Nikl je totiž tvrdší než měď. Jaký by měl být důvod pro niklování. Nikl je navíc pěkná a jedovatá srágora, alespoň podle Wikiny.
Stránky slovince už bohužel nejedou.

Edit:
webarchive to napravil. O důvodu niklování a jeho mechanických vlastnostech vůči zbrani se tam ale nějak nezmiňuje.
Velcí výrobci však niklované střely v nabídce nemají. Proč asi?

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#79 » čtv 25. zář 2014, 11:42

Domnívám se, že důvod niklování je čistě vzhledový: buď zamachrovat na střelnici (zombie ammo ;-)) nebo si tím rozlišit nějaký jiný druh patronu.

Pro rozlišení patron se mi ale jeví jako šikovnější niklování nábojnic. Zrovna včera jsem zápalkoval z výroby niklované 44Mag od Fiocchi a přemýšlel, že si je nechám na nějaké "speciální laborace".

sheep

Příspěvek#80 » čtv 25. zář 2014, 18:42

Nechci se do toho míchat,rešit nikl jestli je tvrdší než měď,jak moc ublížim hlavni a za jak dlouho jí odělam?Když vezmu že nebudu přebíjet a vzhledem k počtu kolik vystřílim sáhnu jako spoustu lidí po nábojích od Limitu myslím tím ty nejlacinější,když budu přebíjet tak po jejich střelách.
A kde je kvalita těchto střel? :) nevím jedni tvrdí tohle,jiní ono.O tom se zde již diskuskutovalo.
A je potřeba to rozdělit na dvě části.Vyzkoušet jakoukoli povrchovou upravu doma(zjistit zda se to dá vůbec homemade vyrobit),to je ta část pokusů ,zkoušení,atd.
Pak je tu druhá část vyzkoušet co se doma dá a převést to do použitelnosti a rychlosti.Tím že jedu práškovou barvu mám obstojnou kvalitu a 1000ks do 1h hotovo.
Mědit střely přivázané na drátku v roztoku,tak 1000ks budu dělat 3dni.

RedCrown

Příspěvek#81 » čtv 25. zář 2014, 19:20

Jo, asi tak nějak to je. K pokovení: pokud bys hodil třeba 2 tis. střel do bubnu a přes noc je nechal motat, tak by to bylo jiné, ne? Vím, zatím se tady nikdo takovou technologii pochlubil.

Odesláno z mého LG-D802 pomocí Tapatalk

sheep

Příspěvek#82 » čtv 25. zář 2014, 19:35

To: RedCrown

Přesně tak,pochopil a já plně souhlasím ještě se tu někdo s jeho know how nepochlubil.Prostě i já byl nevěřící tomáš a zkoušel mědění a tleskal jako malý kluk jak je to hezké,ale jak ty říkáš "hezký,ale zítra jich chci tisíc".
Začátky jsou o hrozném odhodlání za cenu jakéhokoli času,dnes už spíše vymýšlím jak si to usnadnit,vyrobil jsem stroječek na odlévaní a pokud by to šlo s povrchovou upravou chtěl bych střely hodit do naší studně večer a ráno vytánout pokovené :shock: a možná by to šlo protože voda je jen užitková,tak nějaký ten dusičnan a jiné věci co jsou na dně to udělají. :lol:

Teď vážně,chtěl bych vědět jak je to v ARESU což se asi nedozvím,druhá věc až bych to věděl jestli bych to dokazal použít doma na malovýrobu pro sebe.

malajizva

Příspěvek#83 » úte 7. říj 2014, 07:07

ahoj,
tak tady jsou moje výsledky...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#84 » úte 7. říj 2014, 07:19

Vypadá to moc dobře. Jak jsi na to šel pokud to není výrobní tajemství?

malajizva

Příspěvek#85 » úte 7. říj 2014, 08:20

ahoj,
Experimentuji s průběžnou galvanizační linkou krmenou bullet feederem, kule postupuje na otáčející se pogumované tyči + katoda, dolů dolů a mědí se... mám problém se zanášením katody... zatím je servisní interval cca 200 kulí. to je málo. kule jsou vyleštěny mechanicky.
chystám se odstranit drážku z kokily...
Až budu mít hotovo dám další fotky.

sheep

Příspěvek#86 » úte 7. říj 2014, 19:36

Paráda vypadá to dobře.Teď ale přijde otázka kolik jich takto potáhneš za hodinu.Stačí cca nepotřebuju přesné čísla.

Já 10min. vypaluju do staré trouby se mi vejdou dvě síta po 400-600 kusech.Celkově 1200 kusu vypáleno za 10-15min.Nanést prášek na střely 5x po 3-5minutách.Nechat oschnout 10-15mint.Když to spočítam celkový čas cca 1000střel do hodiny a to přeháním.
Tvůj povrch je užasný a ihned bych práškovou barvu zahodil kdybych se dostal alespoň na poloviční čas a nepotřeboval k tomu spoustu věcí okolo.
Ale pokud uděláš nějakou rychlou linku byl bych první který by chtěl návod.

malajizva

Příspěvek#87 » stř 8. říj 2014, 07:33

můj cíl je automat, do kterého nasypu 100 střel (víc bulletfeeder neunese) a na druhé straně vypadnou galvanizovaný kule. Pak předpokládám drobná údržba anody a katody (zbavení nečistot) a pak dalších 100... jedna kule prochází skrz cca 2 hodiny a vypadávají ven po 3 minutách.
Zatím nemám hotovo. Dám vědět až to bude.

sheep

Příspěvek#88 » stř 8. říj 2014, 19:11

Jen tak dál,jakmile to bude automat to mě velice zajímá.Dá se říci že vše co doma mám předělávám postupně do automatu.

Jen ten čas je trochu dlouhý,je mi jasný že se nedá nic uspěchat.A vzhledem k tomu že střela prochází kontinuelně jedna zadruhou to je i logické,ale nechci nějak prudit ale tudy cesta nepovede.Zinkování a jiné pokovení se dělá v jakemsi bubnu,kdy nasypu najednou třeba 1000 a vypadnou třeba za 1-2h.

malajizva

Příspěvek#89 » čtv 9. říj 2014, 08:17

jakmile budu mít technologii vychytanou, není problém dát tam 3 nebo 4 line vedle sebe... pak bude rychlost trošku lepší. Ale na to je moc brzy. ozvu se s dalším postupem. Výhoda je, že kule je pokrytá rovnoměrně a i neleštěný povrch je dle mého názoru dobře použitelný
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

RedCrown

Příspěvek#90 » úte 21. říj 2014, 21:17

sheep píše:Jen tak dál,jakmile to bude automat to mě velice zajímá.Dá se říci že vše co doma mám předělávám postupně do automatu.

Jen ten čas je trochu dlouhý,je mi jasný že se nedá nic uspěchat.A vzhledem k tomu že střela prochází kontinuelně jedna zadruhou to je i logické,ale nechci nějak prudit ale tudy cesta nepovede.Zinkování a jiné pokovení se dělá v jakemsi bubnu,kdy nasypu najednou třeba 1000 a vypadnou třeba za 1-2h.

proč by tudy cesta nevedla. Technologie mu funguje, jen má zatím tenkou vrstvu a trochu problém s údržbou. Je to zajímavá alternativa k bubnu.
Leštění jak se zdá stačí z vibračky.
Navíc nechápu, proč řešíš hodinový výkon. Mě kdyby automat vyplivl 100/den, tak bych to v průměru ani nevystřílel. Takže za mě klidně 50/den. :D Vše je jen otázka automatizace.

Zpět na