Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat
- MarK
Příspěvek#46 » stř 19. kvě 2010, 11:24
Ještě k té ráně jistoty... Bohužel, každý komisař je jiný a ne všichni chtějí to samé. Někteří jsou ze staré školy a už jsem slyšel i o tom, že adeptovi za ránu jistoty vyčinili, protože "cvakání na prázdno ničí zbraň" (u moderních zbraní už to v naprosté většině není pravda).
Doporučil bych tedy se před střelbou komisaře zeptat, zda po dostřílení požaduje ránu jistoty, nebo spuštění kohoutu. Ať bude chtít jakýkoli z těchto úkonů, bude jim předcházet:
- vyndání zásobníku,
- stažení závěru dozadu a pečlivá kontrola komory a zásobníkové šachty, zda jsou prázné (pouhé stažení závěru dozadu nestačí, protože například při selhání vytahovače může náboj v komoře zůstat) a umožnit optickou kontrolu i komisaři,
- spuštění závěru.
A pak tedy buď rána jistoty, nebo spuštění kohoutu. Každopádně celá procedura musí proběhnout se zbraní mířící bezpečným směrem.
A ještě jedna věc, kterou často vídám třeba na závodech - po vybití zbraně nedávat zásobník zpět do zbraně (ať už je prázdný nebo plný), ale nechat ho mimo.
Doporučil bych tedy se před střelbou komisaře zeptat, zda po dostřílení požaduje ránu jistoty, nebo spuštění kohoutu. Ať bude chtít jakýkoli z těchto úkonů, bude jim předcházet:
- vyndání zásobníku,
- stažení závěru dozadu a pečlivá kontrola komory a zásobníkové šachty, zda jsou prázné (pouhé stažení závěru dozadu nestačí, protože například při selhání vytahovače může náboj v komoře zůstat) a umožnit optickou kontrolu i komisaři,
- spuštění závěru.
A pak tedy buď rána jistoty, nebo spuštění kohoutu. Každopádně celá procedura musí proběhnout se zbraní mířící bezpečným směrem.
A ještě jedna věc, kterou často vídám třeba na závodech - po vybití zbraně nedávat zásobník zpět do zbraně (ať už je prázdný nebo plný), ale nechat ho mimo.
- rabbit3278
- Kontaktovat uživatele:
- rabbit3278
- Verca
Příspěvek#50 » stř 19. kvě 2010, 16:05
? to vůbec nevim...
ale když ji budu vlastnit a budu ji odnášet sama domů, tak přece složim, nebo to ji nosíte taky zvlášť??? jakože ne připravenou k použití, ale jen při přepravě? doma ji mít uskladněnou, to je jasné, že zvlášť a bez nábojů
, ale při nošení, když si ji třeba i zajistim... (nebo vlastěn pojistka nejde zacvaknout, když je nenabito, že)
ale když ji budu vlastnit a budu ji odnášet sama domů, tak přece složim, nebo to ji nosíte taky zvlášť??? jakože ne připravenou k použití, ale jen při přepravě? doma ji mít uskladněnou, to je jasné, že zvlášť a bez nábojů

- rabbit3278
- Kontaktovat uživatele:
- rabbit3278
Příspěvek#51 » stř 19. kvě 2010, 21:04
ono je to asi tak, že každá střelnice to dodržuje jinak. Například v Táboře je hned za vstupem vybíjení, tudíž vejdu, vybiju a jdu dál. Tam co chodim vybíjení není, tudíž si se zbraní tak jak nosim dojdu až na stav. Každopádně na každém LOS závodě je to základní pravidlo, vybít zbran. Lepší je se na každé střelnici zeptat, jak to tam chodí, ale počítej spíš s tím, že pohyb po střelnici mimo střelecký stav je s vybitou zbraní.
- jomekabi
- Bydliště: Tabor _______________________ člen sdružení LEX | http://www.gunlex.cz
Příspěvek#52 » stř 19. kvě 2010, 21:09
Jiste, pokud mas Ecko, nosis naladovany zasobnik ve zbrani. Kluci mluvej o predpisech na strelnici - na vetsine to je tak, ze zasobnik ve zbrani byt nesmi, aby bylo na prvni pohled zrejme, ze zbran neni nabita. To same na zavodech LOSu - zbran v pouzdre bez zasobniku. Z pouzdra ji smis vyndat a nabit pouze na palebne care, na povel rozhodciho. Jinymi slovy: Na strelnici, urcite na zavodech LOS, noseni nabite zbrane neni povoleno, bez ohledu na to, jaky mas zbrojak.
Edit: rabbit byl rychlejsi
Edit: rabbit byl rychlejsi

- Verca
Příspěvek#54 » stř 19. kvě 2010, 21:59
No jo, jenže nabitá zbraň = náboje v zásobníku, ne? A to bych já amatér teda neudělala nikdy, tzn. měla bych zásobník ve zbrani jen z toho důvodu, že tam patří, ale náboje někde mimo! To se tedy taky nesmí...? Tak ok! Máme to na venkovské střelnici, tam pochybuju, že vůbec jsou nějaká nařízení, když jsem ji viděla
, nicméně beru na vědomí, díky

- Verca
Příspěvek#55 » stř 19. kvě 2010, 22:10
Resp. ještě jinak - celou dobu se tady bavíme o tom, jaký je postup při rozborce, manipulaci se zbraní atd. - přijdu ke zbrani a musím vyndat jako první zásobník. Tzn. někdo ho tam dát musel - třeba předchozí žadatel. Nebo se předpokládá, že to udělá při zkoušce komisař? Při rozborce / sborce přece jako finální krok zandám zásobník... A předpokládám, že s tou zbraní nikam nepůjdu, nechám ji ležet na pultu. Stejně tak, když nemám zbraň a chodím na střelnici střílet z cizí - tamní zbraně, taky s ní nikam nepůjdu, ale správce mi ji přinese a dá ji přede mě, stejně tak poté ji nechám na pultu a on si ji odnese.
- rabbit3278
- Kontaktovat uživatele:
- rabbit3278
Příspěvek#56 » stř 19. kvě 2010, 23:02
Jako Ečkař nosim zbraň často u pasu a mam plný zásobník, ale nenatahuju, tudíž když jsem přijel na střelnici, je tam jasně označené místo s vybíjecím zařízením, kde si zbraň vybiju a nabiju ji až na stanovišti když střílím. Když dostřílím, dám zbraň bez zásobníku do pouzdra. Zásobník si napáskuju a dam do kapsy. Ve chvíli kdy opustim střelnici vrazim si plný zásobník do zbraně.
Aby tě to truchu nemátlo, to že na střelnici se chodí s vybitou zbrané není nařízeno zákonem, ale když jsi na střelnici, jsi tam s povolením jejího provozovatele a v tu chvíli zbraň z pohledu zákona nenosíš (což můžeš jen se ZP E), ale pouze držíš s vědomím střelnice a musíš se chovat podle jejich stanov a pravidel a tam je nařízení nosit vybito.
Co se týká rozborky, tak tu zbran ti nachystá komisař, který ti také jasně určí bezpečný prostor, což je místo, na které musí být po celou dobu manipulace natočena hlaveň !!! Když bude instruktor chtít, může ti tam nachystat i cvičný (prázdný) náboj v komoře, to je čistě na něm. V případě sborky rozborky na to prostě nekoukej jako na pohyb se zbraní na střelnici. Tam je na tebe kladen požadavek bezpečné manipulace a rozborky což obnáší i manipulaci se zásobníkem
Aby tě to truchu nemátlo, to že na střelnici se chodí s vybitou zbrané není nařízeno zákonem, ale když jsi na střelnici, jsi tam s povolením jejího provozovatele a v tu chvíli zbraň z pohledu zákona nenosíš (což můžeš jen se ZP E), ale pouze držíš s vědomím střelnice a musíš se chovat podle jejich stanov a pravidel a tam je nařízení nosit vybito.
Co se týká rozborky, tak tu zbran ti nachystá komisař, který ti také jasně určí bezpečný prostor, což je místo, na které musí být po celou dobu manipulace natočena hlaveň !!! Když bude instruktor chtít, může ti tam nachystat i cvičný (prázdný) náboj v komoře, to je čistě na něm. V případě sborky rozborky na to prostě nekoukej jako na pohyb se zbraní na střelnici. Tam je na tebe kladen požadavek bezpečné manipulace a rozborky což obnáší i manipulaci se zásobníkem
- Verca
Příspěvek#57 » čtv 20. kvě 2010, 17:07
Ahoj, tak jen pro vaše info 
Neudělala jsem praktickou část, protože jsem vyhořela na té zatracené manipulaci s pistolí
Pan komisař byl hodně důsledný, takže se mě např. ptal: dal mi kompletně složenou pistoli a otázka byla: co se zbraní uděláte, když dostřílíte? Chtěl vidět zbraň se závěrem vzadu. Jenže mně nešel stlačit záchyt závěru, tak mi poradil,,že toho mohu dosáhnout i jinak, ale to už na mě bylo moc... Nevýhoda kombinace pistole a ženské (pokud nejste Lara Croft nebo Nikita) je, že ženská je většinou z pistole úplně vykleplá, takže mně stačilo, že mě jednou zkritizoval, a už jsem to vlastně měla spočítaný.
Jak byste dali závěr dozadu?

Neudělala jsem praktickou část, protože jsem vyhořela na té zatracené manipulaci s pistolí

Pan komisař byl hodně důsledný, takže se mě např. ptal: dal mi kompletně složenou pistoli a otázka byla: co se zbraní uděláte, když dostřílíte? Chtěl vidět zbraň se závěrem vzadu. Jenže mně nešel stlačit záchyt závěru, tak mi poradil,,že toho mohu dosáhnout i jinak, ale to už na mě bylo moc... Nevýhoda kombinace pistole a ženské (pokud nejste Lara Croft nebo Nikita) je, že ženská je většinou z pistole úplně vykleplá, takže mně stačilo, že mě jednou zkritizoval, a už jsem to vlastně měla spočítaný.
Jak byste dali závěr dozadu?

- Patrik
Příspěvek#58 » čtv 20. kvě 2010, 17:21
Nejsi první ani poslední komu se to nepovedlo, ale zrovna na tomhle
.
Měla jsi mu říct, že budeš střílet jen z revolveru.
Pokud dokážeš natáhnout závěr před prvním výstřelem tak musíš dokázat natáhnout závěr i bez zásobníku, jde jen o to vhodně uchopit pistoli když na záchyt nedosáhneš.
Asi to bude chtít víc natrénovat s někým na střelnici. V části obecně o zbraních - zaučení- se spousta zdejších nabízí k pomoci, je škoda toho nevyužit.

Měla jsi mu říct, že budeš střílet jen z revolveru.
MarK píše:- vyndání zásobníku,
- spuštění závěru.
Pokud dokážeš natáhnout závěr před prvním výstřelem tak musíš dokázat natáhnout závěr i bez zásobníku, jde jen o to vhodně uchopit pistoli když na záchyt nedosáhneš.
Asi to bude chtít víc natrénovat s někým na střelnici. V části obecně o zbraních - zaučení- se spousta zdejších nabízí k pomoci, je škoda toho nevyužit.
- Verca
Příspěvek#59 » čtv 20. kvě 2010, 17:29
Já vim, je to jasné, dyť jsem říkala, že jsem tam byla jednou a evidentně to nestačilo. Test jsme měla za 79 b. 
Ano, stáhnout závěr dozadu po vyndání zásobníku, to je jasné. Ale jak, když nešlo záchytem ani hnout? Je prý druhá možnost - zandat zásobník, natáhnout závěr - a dál už nevim... nestačila jsem to zachytit... tím, že není v komoře náboj, zůstane rovnou vzadu? To je blbost, ne?
na střelnici půjdu, ale tohle fakt nechápu

Ano, stáhnout závěr dozadu po vyndání zásobníku, to je jasné. Ale jak, když nešlo záchytem ani hnout? Je prý druhá možnost - zandat zásobník, natáhnout závěr - a dál už nevim... nestačila jsem to zachytit... tím, že není v komoře náboj, zůstane rovnou vzadu? To je blbost, ne?
na střelnici půjdu, ale tohle fakt nechápu
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX