Přebíjení 9mm luger

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1111 » čtv 27. dub 2017, 12:59

Jaká je libo navážka a jaké bys rád OAL + jaké délky ty střely mají?

fulldeaths

Příspěvek#1112 » čtv 27. dub 2017, 13:13

Na střelu 124gr je navážka 5gr OAL 29,69mm.

Rough boy

Příspěvek#1113 » čtv 27. dub 2017, 13:14

Machead: SZ

DrU2

Příspěvek#1114 » ned 30. dub 2017, 20:03

Rad bych pozadal o radu ci nazor:

Zacal jsem srtrilet z G43 me prebijenky: Strela AlsaPro 124grs; Vectan BA9 5,5grs; zapalka S&B; OAL 29,2, lis Dillon SDB a na vsech hilznach mi to udelalo takovouto znacku viz fota zde. Nevim jestli nejak zaver - sirka carky je cca stejna jako je hrana te stredove listy na spodku zaveru, co nabira dalsi kuli, kdyz se zaver vraci ze zadni polohy. Ale jak by to tam udelal:/?
Pred tim to nedelalo pri stejnem vytuneni.
G43 ma vratnou pruzinu DPM(nasazena ta kratsi pruzina), LoneWolf spoust, GhostEdge stojinu, MagGut pruzinu v zasobniku, druhy zasobnik ceska botka +2. Strileno po 5ti ranach, takze zasobniky nebyly uplne narvane.

Subjektivne to byly velke a ostre prdy, okamzite jsem to do rukou poznal, když jsem to srovnal, co mam jine prebijene, kde rana je takova prijemna a mekka. U tech druhých je strela ta sama a OAL cca 29,4-5, kolik a co nasypano zjišťuju.
Vim, ze to patri i do prebijeni, ale treba ta G43ka neco uplne nemusi, tak se ptam i zde, treba s ni uz někdo něco takového resil.

Napadlo me, jestli se to tam neudalo o vyhazovaci okno, jak to rychle tu hilznu vytahlo, tak si tukla o hranu :/

Muzu je prebit znova? Hluboke to není.

Dekuji moc za pripadne komenty a rady.

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1115 » ned 30. dub 2017, 20:15

1) Máš přetlakováno, zápalky jsou toho důkazem. Sypat 5,5grs při OAL 29,2 je Dost HC.
2) ten otisk udělala hrana závěru a přebít znova je můžeš, kalibrace to srovná, jen uber prachu nebo alespoň prodluž OAL na 29,6 (ideáně obé)

Chip

Příspěvek#1116 » ned 30. dub 2017, 21:23

Sypeš obrovské množství prachu. Na střelu 124 grs při celkové délce 29.4.mm sypu cca 4.6 grs Ba9. Faktor vychází kolem 122. Střílení Shadow 1.

DrU2

Příspěvek#1117 » ned 30. dub 2017, 22:43

Proto jsem dával i ty otisky, kdyz jsem se pidil po laboraci, nekde jsem to cetl ze to dela ty opuchliny. Tedy prelaborovano. U tech predchozich jsem zjistil laboraci cca 4,2-4,5
Tedy prodlouzim a usypu a melo by to byt ok.
Jen mi neni úplně jasny, jak to ten zaver znackuje:/?
Dekuji za vyreseni.
Mozna jeste dotaz, kdyz to takhle svistelo stoupala kule strmeji resp na cca 15m bylo treba mirit niz nez pred tim?

Petzold

Příspěvek#1118 » ned 30. dub 2017, 23:05

Sorry, kdybys psal srozumitelně a česky, tak ti možná někdo poradí. Takhle asi nikdo neví, na co se vlastně ptáš.

DrU2

Příspěvek#1119 » pon 1. kvě 2017, 08:39

To Petzold:No predchozi naboje meli nasypano min, tedy predpokladam za kule byla pomalejsi a na 15m byl zasah nekde.
Ted, kdyz jsem mel laboraci moc velkou predpokladam, ze byla kule rychlejsi a ptam se zda i tez stoupala strmeji, tedy na 15m jine misto zasahu? Vyse?:/

Kolik tedy doporucujete sypat a délku?
4,6 a 29,5 bude v pohode pro G43?

Co pro delsi hlaven treba G17? Muze nechat stejne?
Dekuji

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1120 » pon 1. kvě 2017, 08:54

DrU2:
nerad bych byl zlý, ale laborační tabulky jsi použil? O přebíjení z toho co píšeš, jasně vyplývá skoro nic nevíš a přesto si hraješ "s ohněm". Jednou vyrobíš OAL 29,2mm s 5,5gr navážkou a pak myšlenkový skok na 4,6gr a OAL 29,5 mm - to jsi střelil od boku? Opravdu se chceš bezmezně spolehnout na to co Ti kdo poví na internetovém foru?

MAX OAL je daná normou CIP a ta u 9x19 stanovuje 29,69mm, tuto hodnotu samozřejmě měníš (obvykle snižuješ) dle tvaru použité střely. Délka hlavně na velikosti navážky nic nemění (maximálně lze měnit typ prachu v závislosti na délce hlavně) . Vectan pro 9x19 při střele 124 FMJ uvádí 4,2 - 5,2grs prachu.

Co Ti tu asi každý doporučí, je alespoň se zorientovat v zákonitostech přebíjení, neradi bychom zmrzačeného kolegu v našich řadách.

JakubCh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1121 » pon 1. kvě 2017, 09:11

Chip: co Ba9, to unikát. Já měl sypanou od Alsy. Výsledkem bylo, že při parametrech: střela AlsaPro 124 gr, SB zápalka, 5,1 gr Ba9!!!, OAL 29,5mm, škrceno na 1/2 se střela plížila rychlostí 310 m/s z 108mm hlavně K100 a občas přiskřípnutá hilzna v okýnku. Přisypal jsem na 5,2 gr Ba9 a závady ustaly, stejně to mělo ale ani ne slabých 320 m/s. Moucha, že kdyby mrzlo, k terči nedoletí :D Přitom bylo kolem 20°C.

DrU2

Příspěvek#1122 » pon 1. kvě 2017, 09:35

Dekuji, nejsi zly, jsem rad, ze nekdo poradi a mas pravdu, nepodival :oops: . Spolehl jsem se na to, ze mi puvodni majitel lisu, ktery na nem prebil cca5000, rekl sypat 5,5gr. a délku 29,2:/.
Ano, je to sypana BA9 od Alsy:/, tedy je to docela neuchopitelne:/(ta navazka)?
Tech 4,6 je cca v puli doporuceneho intervalu dle tabulek a ano delku jsem dal dle zdejsiho doporuceni.
Da se nějak merit zaskrceni? Někdo tu psal, ze smrti na 1/2.
No budu tedy take cist a trochu menr se ptat:/.

JakubCh
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1123 » pon 1. kvě 2017, 09:58

Heleď, v prvé řadě si sežeň hradla, tzv. chrona. To je bazmek, které postavíš cca 5m od hlavně, střelíš mezi "tykadly" a na displeji Ti to vyplivne rychlost střely.

Co se náboje týče: OAL (délka náboje) - natáhni to, co Ti komora a zásobník dá, ale ne přes CIP (29,69mm). Rozeber zbraň a vyjmi hlaveň, udělej náboj zkusmo těch 29,6mm a vlož ho do komory. Musí tam s cinknutím volně zapadnout, musí jít zcela hladce ven, nesmí nikde drhnout. U Als by to mělo být zcela ok. Dal bych těch 29,5 - 29,6mm, vyzkoušej. 29,2 je hrozně krátké, za a) to způsobuje nárůst tlaků (menší spalovací prostor mezi prachem a střelou v hilzně), za b) zhoršuje přesnost.

Další bod, udělej si zkušební série nábojů s různými navážkami, začni klidně na 4,6 gr Ba9, osobně s mými zkušenostmi (což ale nezle obecně aplikovat!) bych začal tak na 4,8 gr, pak bych udělal 5,0 gr a pak 5,2 gr.
Od každé si udělej tak 10 patron.

Zajdeš na střelnici, postavíš si hradla (nové stojí asi 4000 Kč, ale někdo v okolí snad půjčí, poptej se - také si půjčuju) a odstřílíš přes ně postupně ty laborace. Dostaneš rychlosti, kolik Ti to lítá. Ty si zapíšeš!!! všechny,vždycky si opíšeš všech deset rychlostí dané zkušební sady a vypočítáš průměr, kolik to s kterou navážkou létá.

Následně není špatný (spíše to je užitečné) spočítat si z toho tzv. IPSC faktor. ten se počítá: váha střely v grainech X rychlost v fps/1000. Dostaneš nějaké číslo - IPSC faktor. Při IPSC závodech je spodní limit, abys mohl střílet, faktor 125 (zjednodušeno, ipscčkáři nemlaťte mě). V praxi to znamená, že při faktoru 125 by měly fungovat veškeré zbraně korektně, při slabším může docházet k zádržkám. Že někomu stačí třeba už faktor 115 nic neznamená, má vyladěnou sportovní zbraň, v Glocku to třeba stačit nemusí. Osobně bych si nedělal slabší náboje, než s faktorem 125.

Fajn, máš spočítáno, jaký faktor Ti která navážka dává,znáš pochopitelně i samotné rychlosti. Za sebe bych sáhnul po laboraci, která bude na faktoru 125, ne méně. A začal bych zkoušet, jak přesně to chodí, tedy která laborace je jak přesná. Alsy co do přesnosti nejsou nic extra, tak na IPSC a dynamiku, takže to moc nehroť. :)

k seřízení matric, tady máš: http://prebijeni.strelci.com/prebijeni/matrice.htm Je tam vysvětleno i škrcení :)

DrU2

Příspěvek#1124 » pon 1. kvě 2017, 13:12

Dekuji moc za obsahly navod.
Jen je mi trochu divne, ze vyrobce pise pro 4,2-5,2gr rychlost 1059-1178fps, nepisou pro jakou OAL(ovlivnuje urcite nejen ta)
Kdyz bych mel mit ten faktor 125, tak pro danou kuli mi rychlost vychazi 1008fps :/.
Praxe je asi jina a je treba si udelat ty vzorky. Nechat OAL stale stejnou a zmerit ruzne laborace.

McFly
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#1125 » pon 1. kvě 2017, 13:15

OAL se obvykle udělá co nejdelší jde s danou střelou aby spolehlivě fungovala ta jak popsal Jakub a pak už se hýbe jen navážkou. Powerfactor neřeš, Jakub Ti jen psal pod co by nešel, ne co mít musíš.

Zpět na