AR15-obecně

Samonabíjecí pušky

MRBLUE

Příspěvek#2851 » čtv 3. lis 2022, 10:01

.

bigmountain

Příspěvek#2852 » čtv 3. lis 2022, 12:39

Sakra, kdybych neměl omezený rozpočet, šel bych hned do toho HK MR223 co je na HB. MRko v 11" palcích, nové za 63t. to je moc pěkné. To by mohlo být pro Eagga řešení. Sice váha vyšší, ale ta puška by ho přežila... :-) Závidím tomu, kdo si ho koupí. :-)

Letec 12

Příspěvek#2853 » čtv 3. lis 2022, 12:59

Ale vždyť i Antreg by ho v pohdě přežil. Jen zkrátka hledá něco cenově dostupného s Wow efektem, co by mu dostatečně zvedlo sebevědomí, samo zasahovalo desítky a pokud možno mělo hmotnost jako dřevěný samopal co měl v dětství. Očividně než aby trénoval na střenici a posiloval tělo, tak raději bude hledat chybu venku a stěžovat si na to, že on by chtěl, ale nejde to. Dál bude věčně doufat, že ta příští, nebo přespříští už určitě bude ta pravá. S tímhle přístupem ale nebude a něco jako změna přístupu (nebo žebříčku hodnot) mu nic neříká.

Všechny tu zmíněné AR jsou dobré. Dokonce i ten levnější kus kolem 20k není brak na vyhození. Jen potřebuje trénovat a pak zjistí, že i to co má není vůbed špatné.

Klicky

Příspěvek#2854 » čtv 3. lis 2022, 13:03

Ahoj,

chci si koupit novou zbraň a přemýšlím jestli nejdřív sáhnout po nějaké karabině v 9mm (třeba Evo) nebo rovnou skočit už po ARku (šilhám po MR 223). Doma mám dlouhou zatím jen Vz. 58 a i když je to fajn zbraň a trošku jsem ji vylepšoval tak prostě co se ovládání týče, je znát věk té zbraně.

Po čem bych měl jako nováček sáhnout dřív? Na jednu stranu si říkám že s 9kou se na střelnici dostanu častěji protože střelivo je levný. Na druhou s ARkem člověk už může jít střílet i na delší vzdálenosti. Příští rok bych chtěl začít taky obcházet nějaký "tacticool" kurzy.

Máte někdo doporučení co koupit? Jak kategorii zbraně tak výrobce?

Díky!

CzechJoker

Příspěvek#2855 » čtv 3. lis 2022, 13:55

Osmapadesátka je sice starší, ale nezatracoval bych ji. Kluci na kurzech s ní bez problémů fungují, je spolehlivá a dostatečně trottelfest. Akorát to není zrovna kundolap, ale se sklopkou je to malé a kompaktní a oproti AK to má funkční pojistku.
Jaký máš rozpočet? Měl jsem kanadskou a US pušku, teď mám německého Luxe a minimálně kvůli pojistce, fungující i u nenatažené zbraně, bych se přimluvil buďto za budgetového Luxe, nebo Schmeisser. Všechny tak nějak střílí dopředu, do všech se dá investovat spousta peněz, ale nakonec třeba taky skončíš u základu, což jsou ocelová mířidla a možná kolim. Schmeisser má výhodu více délek laufu.

audis

Příspěvek#2856 » čtv 3. lis 2022, 13:58

Po čem sáhnout si musíš rozhodnout sám. Vstupní data máš, tak se rozhodni. Taky se neptas, zda jít za blondýnou nebo brunetou.

Tomak

Příspěvek#2857 » čtv 3. lis 2022, 14:10

Klicky - to je jako se vším...osobní preference a finance. Jít cestou nákupu karabiny 9mm dřív než plnotučné AR je zajímavá varianta. Má to výhody, střílet s tím můžeš všude, pokud to bude mit stejný ovládací prvky jako AR15, budeš ji umět ovládat hned, jak si plnotučnou pořídíš. Ale je to na Tobě... ;) Samozřejmě nejlepší varianta je mít obě :lol: :lol:

Klicky

Příspěvek#2858 » čtv 3. lis 2022, 14:22

CzechJoker píše:Osmapadesátka je sice starší, ale nezatracoval bych ji. Kluci na kurzech s ní bez problémů fungují, je spolehlivá a dostatečně trottelfest. Akorát to není zrovna kundolap, ale se sklopkou je to malé a kompaktní a oproti AK to má funkční pojistku.
Jaký máš rozpočet? Měl jsem kanadskou a US pušku, teď mám německého Luxe a minimálně kvůli pojistce, fungující i u nenatažené zbraně, bych se přimluvil buďto za budgetového Luxe, nebo Schmeisser. Všechny tak nějak střílí dopředu, do všech se dá investovat spousta peněz, ale nakonec třeba taky skončíš u základu, což jsou ocelová mířidla a možná kolim. Schmeisser má výhodu více délek laufu.

To já ji nezatracuju, já mám tu zbraň rád (já jsem do tý svý něco málo vrazil, viz příloha), ale měl jsem v ruce ARko a prostě mi přišlo takový... já nevim lepšejší, snáz ovladatelný, lehčí.

Rozpočet tak 60-75. Na Schmeissera jsem koukal taky a slyšel jsem na něj docela chválu, u mě na střelnici do mě s ním hučili. Což je ostatně důvod proč nad tím ARkem vůbec uvažuju, protože jsem ho tam měl v ruce a zasadilo mi to docela brouka do hlavy. To HK jsem chtěl hlavně protože mám od nich pistoli a udělalo to ze mě hotovou HK fanynku, strašně dobrá ergonomie.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Klicky

Příspěvek#2859 » čtv 3. lis 2022, 14:24

audis píše:Po čem sáhnout si musíš rozhodnout sám. Vstupní data máš, tak se rozhodni. Taky se neptas, zda jít za blondýnou nebo brunetou.

:))) Pravda

Klicky

Příspěvek#2860 » čtv 3. lis 2022, 14:25

Tomak - Tak nakonec je obě koupím ale s tímhle výdajem si nějaký velký nákupy tak na rok odepřu, tak přemýšlím co dřív.

Hombleman

Příspěvek#2861 » čtv 3. lis 2022, 14:28

Klicky píše:
Máte někdo doporučení co koupit? Jak kategorii zbraně tak výrobce?

Díky!

Ahoj,

za mě je důležité si uvědomit k jakému účelu pušku chci primárně a kolik chci do ní investovat.
Osobně nejsem fanda 9mm karabin a PDW, ale to je můj postoj.

Zmínil jsi MRko, tedy předpokládám, že co se týče budgetu jsi někde kolem 60tis. za zbraň. Dovolím si tvrdit, že v této cenové relaci je jedno, co si vybereš za výrobce. Vše bude od renomovaných značek kvalitní. Za sebe si musíš vybrat délku hlavně a plyn/píst. Nicméně to jsme zpět na začátku - co se zbraní chceš dělat. Poslední problém budeš řešit, v dnešní době ale většinový problém, zda je puška skladem.

Klicky

Příspěvek#2862 » čtv 3. lis 2022, 14:46

Hombleman

Vidíš, a to je možná můj problém že já vlastně nevím co chci. Jsem jak ženská už...

Chtěl jsem nejdřív jednoduše škorpika, levný pistolový střelivo, ale je to ""dlouhá"" zbraň. A můžu si na střelnici hrát.

Na střelnici mi řekli, že je to zbytečně drahá hračka a když už tak PDW v 9mm ale AR platforma a pak člověk trénuje i regulární ARko. Tak jsem si tam vyzkoušel ARko, udělalo to na mě dojem a řikám si že to už rovnou nemusím dělat ten mezikrok a můžu sebrat ARko a udělat si při tý příležitosti příští rok nějaký taktický kurzy, jak s krátkou tak s dlouhou.

A vidím to tak že asi skončim u toho ARka a hračky nechám na jindy. U ARka jsem koukal na nějakou střední dýlku (třeba 14,5") aby to bylo trochu univerzálnější. Píst/plyn je mi jedno. U MR mě štve teda že nemají z výroby nastavitelný regulátor plynu a je to dalších 11 papouchů už u tak ne úplně levný zbraně. Ale.... je to prostě HK :D

Hombleman

Příspěvek#2863 » čtv 3. lis 2022, 15:03

Já původně chtěl taky 14,5. Pořídil jsem nakonec 11,5 od BCM a jsem velmi spokojený.
Ať už taktické či CQB kurzy jsou v pohodě. Tlumič pak přidá cca 400g na předek a prodlouží pušku na krásných 16.
U mě vyhrál plyn čistě díky váze pušky.

MR je krásná puška, jestli jí chceš, tak jí kup teď. Do ČR se jich dostalo jen pár a na další můžeš čekat jak na bájného Peruna :)

ST33L

Příspěvek#2864 » čtv 3. lis 2022, 15:52

Klicky píše:Rozpočet tak 60-75. Na Schmeissera jsem koukal taky a slyšel jsem na něj docela chválu, u mě na střelnici do mě s ním hučili. Což je ostatně důvod proč nad tím ARkem vůbec uvažuju, protože jsem ho tam měl v ruce a zasadilo mi to docela brouka do hlavy. To HK jsem chtěl hlavně protože mám od nich pistoli a udělalo to ze mě hotovou HK fanynku, strašně dobrá ergonomie.

Co psal sokar, tak údajně Schmeisser na tom není kvalitativně tak dobře, jak se může zdát, vím že doporučoval v týhle hodnotě Antrega či VARku :)

Machead

Příspěvek#2865 » čtv 3. lis 2022, 17:00

Antreg ani VAR nie su DI ale tazky piest s proprietarnym riesenim nekompatibilnym s 50 % dielov AR. Takze za mna 0 bodov.

Zpět na