ZP a PZ v mobilu

cipis

Příspěvek#76 » úte 9. dub 2024, 10:28

Právě že by to už přestupek být nemusel, viz. diskuze. Pomalu a jistě to ztrácí ten materiální znak přestupku, obzvláště, když už je schválené, že kartičky nebudou muset od jistého data být.

Patton

Příspěvek#77 » úte 9. dub 2024, 11:17

Správně píšeš, že kartičky nebudou muset od jistého data( to datum je známé, 1.1.2026) být. Do toho data je to přestupek, je nemít u sebe. Mobil je do té doby pouze záplata.

cipis

Příspěvek#78 » úte 9. dub 2024, 11:24

Asi by to chtělo přečíst si tu diskuzi, že je něco někde napsáno jako přestupek, tak ještě neznamená, že to přestupek bude. To, že je to napsáno jako přestupek, tak je podmínka nutná, nikoliv však dostačující.

dan

Příspěvek#79 » úte 9. dub 2024, 11:26

Si nerozumite. Aby urcite jednani bylo prestupkem, musi byt splneny nejen formalni znaky, ale i dalsi podminky. Ty mas pravdu, ze formalni znak stale naplnen je, Cipis ma pravdu, ze s tou materialni strankou uz to tak jiste neni. Coz ale posoudi prislusny organ a realne hrozi, ze to prestupkem shleda. A tak bych to nikomu nedoporucoval riskovat.

audis píše:
dan píše:ja je vzdycky na fakt, ze mam zbran upozornuju

Co blbnes?
Umoznuje mi to navazat hovor nez se dostaneme k projednavani prestupku. Promluvime nejprve o tomhle, a vlastni jednani o prestupku uz probiha v mene napjate atmosfere. V tom nejnepriznivejsim pripade takova nevyzadana informace moji pozici nezhorsuje. Nic slozitejsiho v tom nehledej.

skagerak

Příspěvek#80 » úte 9. dub 2024, 13:02

Patton píše:. ...Ale podle stávajícího zákona je musím mít u sebe fyzicky...

Zakon:
....mít u sebe zbrojní průkaz a průkaz zbraně, má-li u sebe zbraň kategorie A, A-I, B anebo C nebo střelivo do této zbraně;....

Na kterem radku a kolikate slovo je "fyzicky"
;)

Patton

Příspěvek#81 » úte 9. dub 2024, 13:53

Máš pravdu....mít u sebe, což jinak znamená fyzicky,skutečně . A řádek neřádek v zákoně, v rámci diskuze jsem použil prostě výraznější slovo než je mít u sebe a basta. :lol:

Sobiho

Příspěvek#82 » úte 9. dub 2024, 15:28

Obrázek není průkaz...

flowingCZ

Příspěvek#83 » stř 10. dub 2024, 10:08

milanvpg píše:
CzechJoker píše:Platný zákon o zbraních snad hovoří jasně, při kontrole jsi povinen předložit průkaz zbraně a zbrojní průkaz. Platí to i proto, že PČR při kontrole sice vidí, že jsi držitel ZP, ale nemá přístup do CRZ a tudíž nemůže provést kontrolu.

Jak to myslíš? Policista přece vidi v Mobilní bezpečné platformě i jakou zbraň vlastníš, takže i když dojde na situaci, kdy může být zbraň fyzicky zkontrolována, tak to může policista zkontrolovat i bez té kartičky (jak plastové, tak digitální), jestli ji máš legálně, ne? Neuvazuju samozřejmě situaci, že v té chvíli není na signálu nebo má vybitej mobil nebo v čem to maj’.

Sice může, nicméně se podle zákona pořád dopouštíš přestupku pokud u sebe máš zbraň, ale ne ZP+PZ. Nakonec by to mohlo skončit odebráním ZP.

skagerak

Příspěvek#84 » stř 10. dub 2024, 11:04

No uz se pokusim spise nereagovat (jestli to vydržím)

Za sebe to tedy uzavru tak ze:

Pokud se nekomu z vas stane ze nebude mit u sebe fyz. PZ (ZP), ale bude mit v mobilu a bude "vyhmatnut a resen pro prestupek". Tak se pripadne muze ozvat a treba s tim neco udelame.

mbem

Příspěvek#85 » stř 10. dub 2024, 13:05

skagerak +1

Důležité je nesouhlasit s řešením přestupku (příkazem) na místě, nic nepodepisovat, nediskutovat, ani se nepokoušet na místě hájit (akorát tím na sebe zbytečně nabonzujete skutečnosti, které se vám pokusí dát k tíži). A pak neignorovat schránku, ať už máte fyzickou, nebo datovou a příjít se sem s tím případem poradit.

Jarda.Jezek

Příspěvek#86 » stř 10. dub 2024, 15:51

... Načež se tu dozvíte, že tu není právní poradna, že jste měli postupovat podle zákona a že nejlepší bude kontaktovat právníka.

Prostě, máte-li u sebe zbraň, máte mít u sebe oba průkazy. Pokud je máte, ale chcete to zkusit s fotkou v mobilu, můžete. Jakmile to neprojde, ukažte doklady a není, co dál řešit.

Na druhou stranu, za celá desetiletí se zbraněmi jsem se nesetkal s tím, že by při běžné kontrole policie kontrolovala doklady ke skrytému nošení zbraně.

Pochopitelně hony třeba jsou jiná věc a na střelnicích se taky kontroluje běžně, puškaři, prodejny, to jo, ale policie ne.

MojeTikka

Příspěvek#87 » stř 10. dub 2024, 18:33

Uplne na zacatku bylo jedno leporelo a v nem zapsana zbran. Nikdo nediskutoval a fungovalo to. Ted se nabizi ruzna reseni a cim vic jich je, tim vic ma nekdo potrebu se v tom vrtat stylem '...a co kdyz...?'

Nektery lidi obdivuju, ze maji tolik casu resit kraviny.

expres

Příspěvek#88 » pát 12. dub 2024, 06:38

Ja jsem naopak rad, ze se to tady probralo.
V pripade ze PCR ma pristup do crz, tak proc ty karty u sebe nosit...se zakona ano.. Mam obcanku, prokazu se kdo doopravdy jsem. Oni si overi platnost ZP a po vstupu do crz zjisti ze jsou zbrane legalne drzene.
Mam separe perzu na zp a pz a vzdy mi to prijde jak karetni hra, kdyz du na strelnici. Preci jen v roce 2024 uz muzeme bejt dal...

Sobiho

Příspěvek#89 » pát 12. dub 2024, 07:49

Naposledy jsem čekal u prodejce cca 30minut, než se mu podařilo přihlásit do CRZ. No a o tom spíše je. Super, když je nemusíš mít, ale já osobně budu radši tu kartičku mít.

MojeTikka

Příspěvek#90 » pát 12. dub 2024, 12:56

Kdyz budou zachovany obe moznosti, pak znacka ideal. Kazda z variant ma totiz svoje. Taky v nakupaku chodim radeji na samoobsluzne kasy, ale pokud je tam fronta jako krava, jdu na normalni, stejne prodavacka bude markovat vyrazne rychleji, nez ja. Na benzince taky platim kartou, ale uz jsem nekolikrat zazil, ze terminal nejel. Po natankovani blby. V Nemecku u automatickeho stojanu sice nejprve musim rezervovat prachy kartou, ale kdyz to nejede, tak smolik a s prazdnou nadrzi v jedenact vecer nekde v horach blba situace. A takhle by se dalo vypravet veselych historek z nataceni jeste dlouho. Taky mne nebavi marias s prukazkama, ale kdyz jdu do kramu, beru s sebou vsechno, abych tam pak necucel jak puk, kdyz neco nepojede.

V aute mam taky benzin i elektriku a kazdy ma svoje. Elektrika umoznuje klimu i v podzemni garazi kdyz auto stoji (Nemecko), rychlej odpich kdyz potrebuju extra kone, benzin mi zase zajistuje dotankovani kdekoli, eventualne z kanystru v kufru. Atd.

Takze - pokud pujde oboje, pak dobry.

Zpět na