Přebíjení 9mm luger
- maravysta
- mikymoto
Příspěvek#365 » úte 26. srp 2014, 17:40
No já teda nevim člověče. Řekl bych že OAL je danej nábojem samotným (střelou typem prachu a jeho navážkou) a neliší se podle pistole, do který se bude strkat.
Teda jsem alespoň na krámě neviděl regál s náboji 9mm luger rozdělenýma podle toho, do který zbraně se bodou šoupat.
Jinak doporučuji prostudovat napřed předchozí stránky - ideálně stranu 15, kde už se to řešilo (na str 20 je i příklad tabulky). Normové hodnoty (vnější rozměry) najdeš tady. Ty ale řeší pouze rozměr náboje z hlediska jeho pasování do všech zpraní pro danou ráži.
Vycházel bych z tabulek k prachu, kterým to hodláš ládovat.
Teda jsem alespoň na krámě neviděl regál s náboji 9mm luger rozdělenýma podle toho, do který zbraně se bodou šoupat.
Jinak doporučuji prostudovat napřed předchozí stránky - ideálně stranu 15, kde už se to řešilo (na str 20 je i příklad tabulky). Normové hodnoty (vnější rozměry) najdeš tady. Ty ale řeší pouze rozměr náboje z hlediska jeho pasování do všech zpraní pro danou ráži.
Vycházel bych z tabulek k prachu, kterým to hodláš ládovat.
- fejfarz
Příspěvek#366 » úte 26. srp 2014, 17:56
Je třeba se držet tabulek podle stanovené ráže a použitého prachu. Pro danou zbraň lze náboje vyrábět přímo na míru , ale to už vyžaduje určité zkušenosti s přebíjením a dotyčný člověk musí vědět co dělá. Samozřejmě je dobré začínat s množstvím prachu tak na polovině udané hodnoty v tabulce výrobce (když tam bude např. 4,8 - 5,6 gr tak jít na 5,1) a pak zkoušet co zbraň dělá. Jestli dobře přebíjí a má pěkný soustřel. Je třeba si něco nejdřív přečíst a pak zkoušet.
To mikymoto: ale tazatel se ptal jestli nemá někdo konkrétní zkušenosti s tou zbraní tj. jestli někdo nevyrábí náboje pro K 100 a jak.
To mikymoto: ale tazatel se ptal jestli nemá někdo konkrétní zkušenosti s tou zbraní tj. jestli někdo nevyrábí náboje pro K 100 a jak.
- mikymoto
Příspěvek#367 » úte 26. srp 2014, 19:24
Ok ok, paže zpět. Zřejmě jsem pořádně nedočetl a blbě pochopil.
Já jen že se tu celkem pravidelně opakují otázky na věci, které jsou napsány o pár stránek dále a některým se to nechce číst
Za případnou újmu na dobré náladě se omlouvám.
Pokud se nikdo neozve, tak bych nejspíš zkusil "okopírovat" tovární náboje, které budou pistolce nejvíce chutnat. Koupit vícero krabiček a část prohnat hlavní. Subjektivně nejlépe vnímané pak poměřit, delaborovat a odvážit prach.
Já jen že se tu celkem pravidelně opakují otázky na věci, které jsou napsány o pár stránek dále a některým se to nechce číst

Pokud se nikdo neozve, tak bych nejspíš zkusil "okopírovat" tovární náboje, které budou pistolce nejvíce chutnat. Koupit vícero krabiček a část prohnat hlavní. Subjektivně nejlépe vnímané pak poměřit, delaborovat a odvážit prach.
- maravysta
Příspěvek#368 » úte 26. srp 2014, 19:37
No mám ji teprve krátce, zkoušel jsem 50 limitích přebíjenek a bez problému, pak jsem zkoušel pár ran přebíjenkami od dvou kamarádů a jedny mi občas nedovřely závěr a druhé vždycky. Zkusili jsme vytáhnout hlaven, vložit do náboj a ten dost vyčuhoval. Tak právě proto se ptám.
Jinak žádná újma na dobré náladě se nekoná
Jinak žádná újma na dobré náladě se nekoná

- fejfarz
Příspěvek#369 » úte 26. srp 2014, 19:56
No ty náboje se mají vždycky zkusit na vyndané hlavni jestli tam jdou dobře a dosedají jak mají. Podle toho se dělá délka. Množství prachu právě dle toho jak vyhazuje náboje po výstřelu a jestli prebíjí.Jinak tovární a přebíjené náboje se dělají univerzálně aby fungovali ve všech zbraních.
- McFly
Příspěvek#370 » úte 26. srp 2014, 21:11
Mě třeba origo Limity do polygonální hlavně nejdou, ty co si přebíjím jejich střelami musím dělat OAL 28.9mm jelikož Limití střely jsou baculatější a ještě jejich náboje jsou mnohdy nad OAL 29.69 ale to jsem tu už někde postoval i s fotem. Ideální je když je střela se začátkem vývrtu v letmém "políbení se"
Takže pokud budeš přebíjet pro svou "kačenu" tak si je udělej na míru.

- nico
Příspěvek#371 » stř 27. srp 2014, 08:47
mikymoto píše:Pokud se nikdo neozve, tak bych nejspíš zkusil "okopírovat" tovární náboje, které budou pistolce nejvíce chutnat. Koupit vícero krabiček a část prohnat hlavní. Subjektivně nejlépe vnímané pak poměřit, delaborovat a odvážit prach.
Promiň, ale ty sám přebíjíš jak dlouho? Různé rady, které tu dáváš, se na stupnici pohybují mezi nezkušené až nebezpečné. Být to v jiném vlákně, tak se do toho nepletu, ale přebíjení není zase taková sranda, aby si každý dělal/radil, co ho zrovna napadne.
Rozhodně bych nikomu, natož začátečníkovi, neradil cokoliv delaborovat za účelem následné snahy o okopírování. Každý prach je jiný a ani zkušený přebíječ nemusí poznat, o jaký prach a šarži se jedná. S navážkou je třeba držet se tabulek, které jsou určeny pro daný prach. Kopírování továrních nábojů popsaným způsobem je nebezpečný nesmysl.
Tabulky, začít v dolní polovině povoleného rozmezí, pak testovat a případně s navážkou pohybovat. To vše v daném rozmezí. Základní otázky jsou: Přebíjí to spolehlivě? Lítá to stejně/přesně? Jak se mi s tím střílí? Co na to hradla?
Je dobré naopak nemuset řešit otázky jako: Zůstala pistole vcelku? Kolik mi ještě zbývá prstů?
- ianraider
Příspěvek#373 » stř 27. srp 2014, 10:11
Považuji za správné držet se manuálu a nebo si nechat poradit od zkušeného střelce. Za dobu,co střílím jsem viděl několik zničených zbraní od lidí,co nabijeli ,,odhadem a nebo podle pocitu,, Pro správnou funkci zbraně je třeba dodržet správně postavený náboj. Jednou jsme ze srandy spočítali,kolik majitel vyduté hlavně ,ušetřil , za prach a vyšlo nám kolem 50 czk /1000 nábojů
.tedy platí,kdo šetří ,má za tři ( ale problémů ) 

- mikymoto
Příspěvek#374 » stř 27. srp 2014, 10:41
Pokusím se o chabou, byť zřejmě zbytečnou obhajobu. Slovo „okopírovat“ bylo záměrně uvedeno v uvozovkách. Rozhodně jsem tím nemyslel slepé zkopírování, bez znalosti použitého prachu (jak sám uvádíš). Napsat tam poznámku o vážení byla chyba. I v příspěvku výše jsem psal o nutnosti držet se tabulek pro jím použitý prach.
Znovu se omlouvám a už se nebudu k tématu dále vyjadřovat. Howgh
Znovu se omlouvám a už se nebudu k tématu dále vyjadřovat. Howgh
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva