Kde nelze nosit zbraň

franta599

Příspěvek#181 » ned 14. čer 2015, 10:36

Plzen soud při nahlašení že mam bobánka u sebe a dotazu a kam ho mužu uložit me bylo receno že nikam a že mam smulu takže jsem se otočil a jel zas domu

bat

Příspěvek#182 » ned 14. čer 2015, 10:49

graver: a co to vzít ze strany nezaměstnaných?
Nezaměstnaným vstup zakázán to je nezkonná diskriminace - zákaz, který nemá zákonou oporu cílený na skupinovou menšinu.
Má zákaz ve formě přeškrtnuté pistole nějakou právní oporu pro tvoje omezování či diskriminaci?

Co znamená přeškrtnutá pistole?
Jinak na jednom obchodě jsem viděl přeskrtnutý mikrofon a zmrzlina to nebyla ta byla vedle a v obchodě prodavači békali do mikrofonu o 106
přeškrtnutý mobil všude a všichni telefonují jako by nic.

Nechci obhajovat, že když něco dělají všichni tak já můžu taky to je holý nesmysl, ale musí být někde jasně definováno zda se jedná o zákaz nošení (v případě mobílů to by bylo zajímavé) nebo dle mého názoru zákaz používání. (v tom případě by se to ale nevztahovalo na nošení)

Asi je to fakt šedá zóna jak píše wotikotas.

Jaké další zákony mimo ZoZ zakazují nošení zbraní ?

Wotikotas

Příspěvek#183 » ned 14. čer 2015, 11:11

Ano, ta šedá zóna je podle mě obrovská, protože jak jsem psal, práva a povinnosti stanovené různými zákony se navzájem prolínají, a co horšího (lepšího), v praxi se interpretují odlišně nebo dokonce opačně. To je celé jádro všech sporů. :idea:

Někteří přepravci mají v přepravních podmínkách jisté formulace, které mohou být zavádějící. Ovšem nesetkal jsem se doposud s žádným problémem, a to ani při přepravě dlouhé zbraně v uzavřeném obalu. (ČD, Autobusová doprava, MHD,...). Proto hromadnou pozemní dopravu v ráci ČR lze přeřadit do zóny bílé.

Technicky vzato se s nošenou zbraní lze dostat až do tranzitní zóny pražského letiště, vzhledem k tomu, že pro vstup do ní potřebujete pouze palubní vstupenku a platný pas a osobní kontrola je až před nástupem do letadla. Co si tam počít se zbraní ovšem nevím, uvádím to jen jako hypotetický příklad.

Právo vykázat někoho (kohokoli) z obchodního domu, soukromého pozemku, bytu, provozovny plně respektuji, ať už kvůli "odhalení" nošené zbraně nebo z jiného důvodu. Nebudu se s nikým hádat, neprodleně opustím prostor a už se tam v životě neukážu (rozuměj nikdy už jim neudělám kšeft a kde to jen půjde, udělám jim negativní reklamu).

Nakonec je potřeba dát si pozor na § 60 ZZ, viz. tento výklad MVČR. Osoba nosící zbraň se může dostat do rozporu s tímto § ZZ i zcela neúmyslně, např. když prochází po městě, kde zrovna probíhá pouť či jiná slavnost, ačkoli se této akce de facto neúčastní (jde si koupit rohlíky do obchodu). Případ kina je neméně zajímavý, časem by se do toho výkladu mohlo dostat prakticky cokoli, dle mého typická šedá zóna.

Otázka k další diskuzi je, co znamená písm. a) v § 60 ZZ.
§ 60
Držení a nošení zbraní při zvláštních příležitostech
Osoba, která se účastní veřejných shromáždění, slavností, sportovních podniků nebo lidových zábav, může na těchto akcích nosit zbraň, pouze

a) drží-li zbraň k provozování zábavné střelby v komerčních nebo obdobných střelnicích

Nedržím snad všechny zbraně primárně k tomuto účelu :?: :!: Čímž splňuji tuto podmínku ?!

Carloss

Příspěvek#184 » ned 14. čer 2015, 11:20

Pořád se tu motáme v tak pozemské... až přízemní teorii práva... A co se takhle zamyslet nad tím, co je nad zákony, ústavou a podobnými psanými pravidly? Co takhle obyčejná slušnost, respekt...?

Obecné pravidlo, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svboda druhého? A to právě by mělo platit v té šedé oblasti... A ne jen zbraňové... Prostě se domluvit? Jasně, že někdy to jde a někdy to nejde...

havran

Příspěvek#185 » ned 14. čer 2015, 11:34

Na všech samolepkach je preskrtla Berreta, takže mas-li něco jinyho, pak jsi OK. :roll:

Odesláno z tydlifonu, omluvte prosím moji stručnost, překlepy a chybky. Díky.

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#186 » ned 14. čer 2015, 12:08

bat: nemám v úmyslu se nechat vyprovokovat k další polemice o srágorách typu "zmrzlina není mikrofon a diskriminace nezaměstnaných". Imho jsem se vyjádřil jasně, takže jenom k tomuhle:
Má zákaz ve formě přeškrtnuté pistole nějakou právní oporu pro tvoje omezování či diskriminaci?

Taková otázka může vyplynout snad jen z absolutního nepochopení aplikace práva. Už v původním příspěvku jsi srovnával hrušky a jabka - právní kodifikace podoby dopravních značek vs. volatilní podoba samolepek. Tady ti právě unikla ta aplikace práva: kromě toho, že tě v něčem omezuje zákon, může tě ještě omezit já - pokud tím sám neporuším zákon. Takže co myslíš: když si na dveře svého kšeftu nalepím samolepku s přeškrtnutým psem, ty tam se psem vlezeš a já tě vykopu ven, mám na to právo nebo ne? Budeš se se mnou soudit, protože na té samolepce je jasnej jorkšír a ty máš buldoka?
Ano, právo na blbost zaznamenává jisté úspěchy např. v U.S., kde bys opravdu mohl vysoudit kompenzaci za křečka v mixéru, ale tak daleko zatím nejsme.
Howgh.

HonzaLBC

Příspěvek#187 » ned 14. čer 2015, 17:21

Šel jsem si zastřílet na střelnici v Home credit aréně u nás v Liberci a koukám na vchodové dveře a na nich je dvacet nálepek včetně přeškrnuté pistolky. A střelnice je uvnitř té budovy, tak co si mám myslet o významu nálepky přeškrtnuté pistole? :-D

Piggy

Příspěvek#188 » ned 14. čer 2015, 17:22

Omlouvám se za opakování, ale můj názor je prostý: účelem samolepky je upozornit na existenci zákazu tam, kde ten zákaz je. Tam, kde žádný zákaz není, samotným vylepením ani nevznikne.
Pro srovnání: vylepím-li si někde na dveře cedulku "placený přepravní prostor metra", nevzniká tím nikomu povinnost označit si jízdenku, natož bez jízdenky zaplatit pokutu.

Wotikotas

Příspěvek#189 » ned 14. čer 2015, 17:35

Ta samolepka s přeškrtnutou zbraní je každopádně prokletá. :evil:
Použiji-li analogii s:

- přeškrnutou zmrzlinou
- přeškrnutým mobilním telefonem
- přešktnutou zapálenou cigaretou
- přeškrtnutým fotoaparátem
- přeškrtnutými kolečkovými bruslemi

Znamenají snad všechny tyto zákazy (cedulky), že zmrzlinu, mobilní telefon, cigatery, fotoaparát, kolečkové brusle, ... nemůžu mít v batohu, kapse nebo tašce, přičemž je celou dobu nevyndám a nepoužívám ?! JEDNOZNAČNĚ NE a NE.

Kloním se k tomu, že všechny tyto zákazové pseudoznačky vyjadřují přání majitele, abych dané věci v objektu NEPOUŽÍVAL.
NEPOUŽÍVAT =/= NEVNÁŠET. Chce-li mi někdo tvrdit, že přeškrtnutý telefon znamená, že tam s ním nesmím, jděte se prosím vycpat. Takže přeškrtnutá zbraň pro mě znamená jediné - nepoužívat ji tam, nic víc.

HonzaLBC

Příspěvek#190 » ned 14. čer 2015, 17:39

Cedulka "placený přepravní prostor metra" je už pomalu na trestní oznámení na pokus o podvod, jsi mě tou cedulkou uvedl úmyslně v omyl, abych si myslel, že si musím označit jízdenku, na takové příklady opatrně :-D

HonzaLBC

Příspěvek#191 » ned 14. čer 2015, 17:43

Wotikotas píše:Takže přeškrtnutá zbraň pro mě znamená jediné - nepoužívat ji tam, nic víc.

Celkově to zní rozumně, ale jak chápat tu nálepku v mém příkladu vstupu na střelnici, to potom na té střelnici nemůžu tu zbraň používat? :-D

Carloss

Příspěvek#192 » ned 14. čer 2015, 18:14

Pořád ty značky ovšem neznamenají zákonný zákaz (kromě případů v zákonech vyjmenovaný), ale pouze vyjadřují přání majitele objektu. A opět se zatočíme dokolečka, protože aplikovat svá přání ve svých objektech má majitel z ústavy právo. A jsme v kruhu. My máme právo, majitel má právo. Co s tím? Neexistuje jiná možnost, než se buď soudit, nebo se dohodnout. Vlastně ještě jedna možnost tu je: Jeden ze subjektů ze svého práva ustoupí.

A k nálepce o placeném přepravním prostoru metra: Pozor na to, úhradu přepravného, kde a jak určují příslušné zákony, vyhlášky... Přesně je neznám, ale moc bych se nedivil, kdyby i toto v některém z dokumentů bylo stanoveno.

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#193 » ned 14. čer 2015, 18:43

Carloss: není to přání, ale imperativ. A netočíme se dokolečka - prostě (zjednodušme to) poslechneš (nebo, jak správně říkáš, se dohodneš).
Zkuste to vidět takto: já (a věřím, že i další éčkaři) mám zbraň m.j. na obranu před těmi, kteří by chtěli porušovat má práva způsobem pro mě fatálním. Jestliže chci bránit svá práva, měl bych být schopen respektovat práva ostatnich. Představ si, že budeš nucen použít zbraň proti někomu, kdo bez tvého souhlasu vnikne na tvůj pozemek. A teď si představ, že totéž uděláš ty. Jen blbá samolepka, že?

Rough boy

Příspěvek#194 » ned 14. čer 2015, 19:06

Je to pořád dokola...význam piktogramu, na co odkazuje, kde platí jaká vyhláška....co takhle zalistovat pár stránek zpět a neptat se na každý třetí straně co znamená přeškrtnutá zmrzka, to se tady člověk za chvíli nevyzná :roll:

Piggy

Příspěvek#195 » ned 14. čer 2015, 19:13

Carloss: přesně jak říkáš, kdy kde a jak smím/nesmím nosit zbraň, určují příslušné zákony, vyhlášky atd...

graver: je trochu rozdíl, používám-li svůj pozemek či budovu pro osobní potřebu, nebo pro provozovnu čehosi, kam můžou lidi z ulice bez dalšího vstupovat - v takovém případě se i jako majitel musím držet v rámci předpisů.
Jeden extrém - provozuju třeba pajzl s výčepem a herními automaty (=lidová zábava), nejenže smím, ale dokonce bych měl vyžadovat vstup bez zbraně.
Druhý extrém - provozuju třeba knihkupectví, nemám zákonný (ani žádný jiný rozumný) důvod zákazníky omezovat.
No a někde mezi tím je nějak široká šedá zóna, kde se můžeme hádat.

Zpět na