Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

marinakus

Příspěvek#3076 » stř 24. úno 2016, 17:03

Zatím neznám nikoho, kdo by chtěl vysvětlovat blokaci zápalníku a za neznalost tohoto vyhazoval od zkoušky. Tím nechci říct, že takový není. Důležité je znát manuální pojistku a bezpečnostní ozub. Odskok snad taky nikdo řešit nebude.

Kralycek

Příspěvek#3077 » stř 24. úno 2016, 20:00

Nevím, jestli tu video už neběhá. Ale k víkendové diskusi jsou tam krásné dvě ukázky - na 4:13 a 6:10.
https://www.youtube.com/watch?v=QPJVF-w ... 3g&index=6

marinakus

Příspěvek#3078 » stř 24. úno 2016, 20:10

Kralycek : Jestli myslíš tu sestřelenou čepici a děravý kšilt tak to je podle mě zcela určitě FAKE. Z této vzdálenosti a v tomto úhlu by s ním už jen tlaková vlna z výstřelu provedla něco trochu jiného. Už jen s očima.

Mara Salvatrucha

Příspěvek#3079 » stř 24. úno 2016, 21:30

Hlavně je to ale OT kralycku. Nezasírejte to odkazama na trapárny.

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#3080 » stř 24. úno 2016, 22:41

Ja bych uplne nerekl, ze je to traparna... Jen to neni k te vikendove diskuzi... V prvnim pripade byl problem v tom, ze on se na psouk uplne vyprdnul a strilel dal... V druhem fakt patrne fake... Ale I kdyby, je to nejpozdejsi vystrel, co jsem kdy videl... A bylo to 5 s...
Nic to nemeni na tom, aby lidi u zkousky radsi rikali "pockam 30s" :-)

honzazd

Příspěvek#3081 » stř 24. úno 2016, 23:05

Chtěl jsem se zeptat. Někdo napsal, že komisař chtěl po něm popis čísla zbraně, vím kde je ale co vše udává to jsem se nikde nedočetl.Je tam ráže zb, výrobní číslo, výrobce ale jak se to dá z toho čísla vyčíst.Díky
Jedná se o brokovnici.

vgj

Příspěvek#3082 » stř 24. úno 2016, 23:26

honzad: Na zbrani můžeš hledat výrobní číslo (na hlavních součástech - u pistole rám, hlaveň, závěr)
Taky je na zbrani vyražená ráže. Většinou i výrobce a model. Krom toho jsou tam pak zkušební značky.

Z čísla zbraně nevyčteš nic víc, než že je zbraň tzv. sčíslovaná a že odpovídá průkazu zbraně. U většiny zbraní jsou známé výrobní série, tj. kde a kdy se daná zbraň vyrobila ale na to potřebuješ tabulky).

Nic víc mne nenapadá. Hledat si v čísle své šťastné? ;-)

kolombo

Příspěvek#3083 » čtv 25. úno 2016, 07:23

Na nové zbrani ta čísla a značky zkušebny najdeš hned, na klumprech, se kterými se dělá manipulace je to horší. Ale ono by mělo stačit, že víš, že tam ta čísla a značky zkušeben být musí. Ne, že by jsi nemohl manipulovat s brokovnicí, ale u nás se manipulovalo s pistolí samonabíjecí a malorážkou opakovací. Jak to měli Ti, co dělali i skupinu C, to ale nevím. NA B+E to bylo takhle.

Sedmej

Příspěvek#3084 » čtv 25. úno 2016, 07:37

Já dělal jen E a musel jsem manipulovat se vším. u pistole komplet všechno, malorážku připravit ke střelbě a na brokovnici ukázat kde je označení ráže. takže v podstatě bezpečná manipulace se vším.
Podle mě je ideální se naučit, kde to na dané konkrétní zbrani je, když se předem ví, jaké můžou být u zkoušek. on komisař taky pak zdálky nevidí, jestli prstem ukazuješ opravdu na značku nebo jen přibližně do místa, kde by asi měla být.

Xerxes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#3085 » čtv 25. úno 2016, 08:05

Sedmej: Kde jsi dělal zkoušky?

Sedmej

Příspěvek#3086 » čtv 25. úno 2016, 08:15

Xerxes: Nová Paka. Zkušební komisař byl nějaký pán z Bydžova. jméno si nepamatuju. nemůžu na něho říct křivé slovo. super komunikace během zkoušky i před ní. při zkoušce když viděl, že prostě neděláš chyby, ale jen si na něco nemůžeš vzpomenou, nijak tě nestresoval, ale třeba i napověděl. jediné co bych mu možná vytkl, trochu nepřesné pokyny při střelbě, ale to byl už asi jen detail. přeci jen dostal pokyn vypálit 5 ran na terč v době, kdy ještě nemám ani namířeno a neohlásil jsem "ke střelbě připraven" mě trochu zmátlo. :-)

honzazd

Příspěvek#3087 » čtv 25. úno 2016, 09:45

Ještě bych se chtěl zeptat,když komisař řekne vezměte zbraň do ruky, tak ji vezmu a čekám na další povel? nebo mám zbraň hned vybít,zkontrolovat ...atd.

Sedmej

Příspěvek#3088 » čtv 25. úno 2016, 09:54

honzazd: měl bys jí určitě zkontrolovat při každém zvednutí ze stolu.
mě se stalo, že jsem dělal rozborku sborku, zbraň jsem složil a odložil. v tu chvíli mě vyzval, abych mu ukázal, kde jsou sériové čísla a zkušební značky. zbraň jsem vzal do ruky a protože se během zkoušky hodně komunikovalo, řekl jsem, že nyní bych měl znovu zkontrolovat, zda zbraň není nabitá, on na to plynule navázal tím, že to nyní dělat nemusím, že zbraň jsem kontroloval před vteřinou.

Rough boy

Příspěvek#3089 » čtv 25. úno 2016, 09:54

Pravděpodobně ti nezavelí jen "vezměte zbraň do ruky", ale může jí chtít podat, nebo provést na ní rozborku, nabít zbraň, nebo pouze zkontrolovat zbraň...a ty budeš muset na každý z těchto povelů reagovat tak, aby vše proběhlo v rámci bezpečné manipulace.
EDIT: defacto třeba případ, jako píše Sedmej. On prostě vysloví přání a bude koukat JAK jí zvedáš, CO následuje a JAK jí nakonec odložíš.

Jesus

Příspěvek#3090 » čtv 25. úno 2016, 11:46

Kdyz se me komisar zepta, jestli do CZ 75 9mm luger muzu pouzit i jine naboje tak vim ze 9mm para, nebo 9x19. Kdyz bude chtit vedet jaky je mezi nima rozdil tak nevim. Prosim zdejsi pistolniky o radu. Predem dik .

Zpět na