Zpřísnění zákona o zbraních

Pablo.gs

Příspěvek#151 » čtv 31. bře 2016, 12:37

paza

Příspěvek#152 » čtv 31. bře 2016, 13:11

Hm a před pár dny jsem četl, že 10 let bude zachováno, protože zkrácení na 5 let nic nazaručuje a jen přidává práci Policii a tahá z lidí zbytečně peníze. Tak se to stále mele sem tam, uvidíme, co bude v konečné verzi :roll:

peggy
moderátor

Příspěvek#153 » čtv 31. bře 2016, 13:27

Podle mě Novinky matlají všechno dohromady - původní znění vládního návrhu, pozdější pozměňovací návrhy a možnost zamítnout to jako celek. Nic víc bych v tom nehledal.

SansLogique

Příspěvek#154 » čtv 31. bře 2016, 13:41

hlavně je třeba mít na paměti, že to psal nějakej novinářskej trouba, kterej jako obvykle neví nic o ničem. Mnohem směrodatnější je,co říkal poslanec Váňa v TV.
Zbývá ovšem nebezpečí lidové tvořivosti nějakýho magora v PS, co by se na tom chtěl zviditelnit. Ale nemyslím si, že je politicky vhodná doba chtít si udělat jméno na omezování držení zbraní.

pelanj

Příspěvek#155 » čtv 31. bře 2016, 13:45

cipis: Máš naprostou pravdu v tom, že to jde udělat i podle stávajících zákonů - ale vzhledem k odbornosti některých našich zástupců jsem se pokoušel vžít do jejich uvažování. Takže vůbec nechápu, co tím kromě uklidnění veřejnosti, že se něco udělalo, sledují.

paza

Příspěvek#156 » čtv 31. bře 2016, 14:08

Mně se celá právě probíhající procedura úpravy zákona zdá trochu pochybná, protože s tím hlavní čóromóro udělá to, co schválí ti experti v Bruseli. Leda, že by to byl preventivní tah, aby se po změnách "vymyšlených" v Bruselu mohlo říci, že už zákon upravený máme a nechceme ho tak brzy měnit znovu. Potom by to bylo mazané.

audis

Příspěvek#157 » čtv 31. bře 2016, 17:02

Doporučuji v tomto tématu dále diskutovat pouze o napádech brusele a napadech jednotlivých politruku a aktivistů. Jsou to jen nápady jednotlivců uvolněné do médií a netřeba prakticky o tom diskutovat, protože takových nápadů každého vocase jsou tuny a většina z nich se nedostane do schvalovaciho legislativního procesu.

V současné době je ve parlamentu novela zákona o zbraních, jedna se o sněmovní tisk č. 677. Znění novely a v jakém stavu je projednávání můžete do konce legislativního procesu sledovat http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=7&T=677

V současné době je platné znění NAVRHOVANÝCH změn onen tisk nahoře 677/0. A bude projednavan na schůzi 12.4.2016. Přečtu si později, co se navrhuje. Můžete oslovit svého poslance, nejlépe všechny ve svém kraji, ideálně všech 200 ks a sdělit jim svůj názor. Je pravda, že do konce legislativního procesu je ještě dlouhá doba, ale proč to nezarazit hned v zárodku, aby to vzali zpět.

Tato 677ka je jediný oficiální legislativní návrh změn v ČR v současné době . To by nás mělo zajímat. Dále o něm diskutujte samostatně zde viewtopic.php?f=57&t=7086

jarynn

Příspěvek#158 » ned 3. dub 2016, 11:18

Nevím jestli můj příspěvek se hodí do téhle diskuze. Ale držitel ZP musí nejenom být bezúhonný , spolehlivý atd. Představte si , že půjdete k lékaři s tím , že nemůžete spát, stres, nějaká depka atd. pokud trefíte na horlivého lékaře tak můžete lehce přijít o ZP nebo psychotesty atd. Takže je celkem možné, že dost držitelů ZP v obavě o odebrání ZP může zatajovat své lehké a včas řešitelné problémy ... , které bohužel můžou při neřešení gradovat.

Luky22

Příspěvek#159 » ned 3. dub 2016, 20:58

Lékař předepisuje léky, o kterých toho moc neví, na nemoc, o které toho ví ještě méně, pacientovi, o kterém neví vůbec nic. Tenhle bonmot mám na paměti, proto lékaře navštěvuji co nejméně. S bolestí hlavy, nespavostí, nebo nedejbože depkou chodí k doktorovi jen slaboši, tak ať se pak nediví, že přijdou o zbroják. :D Chlap si se sebou poradí. A když ne, neporadí si s ním nikdo.

jarynn

Příspěvek#160 » ned 3. dub 2016, 21:17

Kolik máš roků...., že tu hášeš taková moudra....

Luky22

Příspěvek#161 » ned 3. dub 2016, 21:32

Tak, byla to trochu nadsázka, samozřejmě. Ale jen trochu. Jinak jsem ještě cucák. Je mi teprve 63. :D

Xerxes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#162 » pon 11. dub 2016, 10:41

Trošku oživím toto téma.
Zítra jde do 2. čtení v poslanecké sněmovně návrh změny zákona o zbraních. Aktuální znění s vyznačenými návrhy na změnu najdete zde. Doporučuji si to přečíst.
http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=7&CT=677&CT1=0

K tomuto návrhu jsou další tři pozměňovací návrhy, které se snaží o další utažení šroubů. Jednotlivé pozměňovací návrhy jsou k nahlédnutí zde:
http://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=7&T=677

Rychle jsem projel původní návrh (ten z prvního odkazu), jaké tam jsou změny a ve zkratce jsou takovéto (prosím nekamenujte mě, pokud jsem něco přehlédl apod. dělal jsem to v rychlosti v práci, pokud si s tím dá někdo větší práci, ať to sem do vlákna hodí):
- zkrácení platnosti ZP na 5 let (§ 16)
- zvýšení počtu přechovávanách zápalek z 1000 na 10000 (§ 69)
- posudek od zdravotního lékaře se podává už s přihláškou k ZOZ (§ 21a)
- doktor při podezření na změnu zdravotního stavu MůŽE nahlednout do CRZ a uvedomit policii (§ 20a )
- pokud vás policie vyzve k odevzádní ZP a zbraní a vy toho neuposlechnete nebo přestanete s PČR spolupracovat, PČR MůŽE vstoupit do vašeho obydlí a zbraně zabavit

Ostatní pozměňovací návrhy jsem podrobně nečetl, protože ty jsou opravdu masakr non plus ultra...

Xerxes
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#163 » pon 11. dub 2016, 10:47

Jo ještě dovětek k legislativnímu procesu. Je pěkně popsán zde:
https://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=331

V praxi, pokud zákon projde 2. čtením (ať už s pozměňovacími návrhy nebo bez nich), tak se v PS upravuje do 3. čtení pouze formálně, obsahově už moc ne.

rcc

Příspěvek#164 » pon 11. dub 2016, 12:49

Pěkný odkaz. Návrh pana Jurečky a Gabala je trochu bizarní, ale právo na něj samozřejmě mají. O jejich úspěchu však silně pochybuji. Takže, kdybychom se mohli vrátit zpět, UB byl se nekonal. "Blázen" by vůbec žádný ZP neměl, natož palné zbraně, které bez ZP míti přeci nelze. :-) A kdyby přeci jen ZP měl, byl by mu odebrán na základě psychologických testů. Policie by ihned zabavila zbraně a blázen by "utřel nos". Ha ha ha! No tak by blázen sedl do auta a rozstřelil např. dav lidí na zastávce. Výsledek by byl možná ještě tragičtější. A co na to "mlíčňák" Jurečka s Gabalem (toto jmého ani z PS neznám)? Povinné psychologické vyštetření pro všechny s řidičským průkazem! No a to už máme nějakých cca sedm miliónů lidí. To aby byl každý druhý psycholog, abychom se vzájemně vyšetřili. :-)
No uvidíme, myslím že nakononec projde nějaký rozumný návrh, který nebude nijak dramaticky měnit současný velice dobrý stav právních norem v oblasti zbraní a střeliva.

Sedmej

Příspěvek#165 » pon 11. dub 2016, 12:51

škoda, že se asi nepovedlo nikomu vyřadit to zkrácení platnosti ZP na 5 let.

Zpět na